World Cheese Awards – Bronzba öltözött a Superiore

A World Cheese Awards egy olyan nemzetközi megmérettetés, amelyre a világ minden tájáról érkeznek az országok legjobbnak ítélt termékei. A sajtversenynek minden évben más ország ad otthont, 2023 novemberében a norvégiai Trondheimben rendezték meg. Idén rekordszámú termék érkezett, 4502 sajt nevezett. Büszkén jelenthetjük be, hogy Superiore nevű érlelt sajtunk Bronz minősítést szerezett.  

Rakott cukkini kétféle sajttal

Rakott cukkini kétféle sajttal   A cukkini az egyik legnépszerűbb tökfajta. Zsenge textúrája és enyhén édes íze miatt számos különböző étel kedvelt alapanyaga, de nyersen is fogyasztható. Magas víztartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a cukkini nemcsak finom, hanem egészséges kiegészítője is az ételeknek. Változatos módokon elkészíthető, párolva, grillezve, sütve, pürésítve, rántva és töltve is nagyon…

Gnocchi paradicsomszósszal és sajttal

Gnocchi paradicsomszósszal és sajttal   A gnocchi az olasz konyha egyik kedvelt tésztaféléje. Hagyományosan lisztből, tojásból, sóból és burgonyából készül az alaptésztája. A „gnocchi” elnevezés az olasz „nocchio” szóból származik, amely „csomót” vagy „ujjpercet ” jelent, utalva a tészta sodrásával és formázásával elért jellegzetes formára. Miután a gombócokat megformázták, gyakran villához vagy egy tradicionális gnocchi-deszkához…

Sajtos sonkás csiga rozmaringgal

Sajtos sonkás csiga rozmaringgal   A rohanós hétköznapokon mindig jól jön, ha van otthon egy csomag leveles tészta, hiszen nagyon gyorsan és egyszerűen össze lehet dobni belőle rengetegféle finomságot. Készíthetsz belőle csigát, batyut, rolót, kiflit, papucsot… a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ráadásul csak a fantáziád szab határt annak, hogy mivel töltöd meg, legyen az édes…

Rakott karfiol darált hússal és sajttal

Rakott karfiol darált hússal és sajttal   A különböző rakott ételek rengeteg kultúrában megtalálhatóak és nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen nagyon sokféle változatban el lehet készíteni őket. A legtöbbször tartalmaznak valamilyen húst, amelynek köszönhetően laktatóak, a zöldségek pedig biztosítják, hogy a vitamin se hiányozzon ezekből az ételekből. Magyarországon a rakott krumpli, rakott káposzta és a rakott…

Pestos tészta pulykamellel és sajttal

Pestos tészta pulykamellel és sajttal   A pesto az olasz konyha egyik koronázatlan királya. Már az ókorban is készítettek hasonló mártást, amikor elkezdték a fűszereket mozsárban őrölni. Maga a „pesto” szó is az elkészítés módjára utal, hiszen a jelentése „őrölni”. Két legismertebb fajtája a zöld vagy „alla genovese”, bazsalikomra és a piros, vagy a „alla…

Sajtkrémleves

Sajtkrémleves   A krémlevesek a reformkonyha kedvelt ételei. Selymes, jól variálható és általában a gyerekek is szeretik. A fine dining műfaj is erőszeretettel használja, mivel textúrájának köszönhetően jól tálalható. Rendkívül laktató, ezért akár önmagában is megállja a helyét ebédre vagy vacsorára. Minden évszaknak megvannak a sláger krémlevesei, de a sajtkrémleves egy igazi aduász. Fogyaszthatjuk hidegen…

Serpenyős melegszendvics

Serpenyős melegszendvics   A grillezett sajtos szendvics a legtökéletesebb kényelmi étel, amit ismerünk. Ha hosszú volt a nap és már nagyon fáradtak vagyunk, netán egyszerűen nincs kedvünk semmi kaját csinálni, megmentőként érkezik. Elkészítése pofonegyszerű, ráadásul minden hozzávaló ott van a hűtőben vagy a kamrában. Nézzük meg, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni, hogy megnyaljuk utána mind a…

Arannyal díjazták az érlelt sajtokat

Huszonnegyedik alkalommal, 2023. április 28-30. között rendezték meg a Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált Gyomaendrődön. Gyomaendrőd életében több mint két évtizede vetette meg lábát egy olyan rendezvény, amelyet mindig nagy kíváncsisággal várnak az érdeklődők. Határon innen és túl számos gazda, sajtmester, családi gazdaság számára kínált ez a jeles esemény lehetőséget az ízletes remekművek bemutatására, értékesítésére, mindezek…

Foccacia-olasz kenyérlepényke

 Foccacia-olasz kenyérlepényke   A Focaccia (ejtsd: fo-kah-cha) a pizza tésztához hasonló lapos kenyér, amely lehet édes vagy sós. Olaszországban Liguria a focaccia legismertebb régiója, amelyet Genovában „classica”-nak hívnak, és ami 1/2-1 hüvelyk vastag, könnyű kéreggel és olajjal teli bemélyedésekkel a felületén. Liguriában egy másik kedvenc a focaccia di Recco, amely egy nagyon vékony, friss sajttal…