Lazacfilé Krémes Sajtmártásban

A lazac, mint alapanyag a skandináv és az észak-amerikai konyhákban tradicionális. A krémes sajtmártás és a lazac kombinációja a modern étkezési trendekhez kapcsolódik, ahol a könnyű, ízletes és tápláló ételek népszerűek. Az étel ötvözi a friss lazac természetes gazdagságát a krémes szósz gazdag ízével, ami a francia és a mediterrán konyhák hatását tükrözi. A sajtmártás előnyben részesítése a tejszínes ételek készítésében, és a krémsajt használata a modern konyhákban általános trend. Az étel népszerűsége növekszik a finom, egyszerű, mégis elegáns vacsorák választékában.

 

30 perc

közepes

655 kcal/adag

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db lazacfilé (kb. 150-200 g/db)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 200 ml tejszín
  • 100 g krémsajt
  • 100 g reszelt Cervinus Perfetto sajt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál friss kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál vaj

ELKÉSZÍTÉS

A lazacfiléket sózd és borsozd mindkét oldalukon. Egy nagyobb serpenyőben melegítsd fel az olívaolajt közepes hőmérsékleten, majd tedd bele a lazacfiléket bőrös oldallal lefelé. Süsd 4-5 percig, amíg a bőr ropogósra sül és a filék könnyen elválnak a serpenyőtől. Fordítsd meg a filéket, és süsd őket még 3-4 percig, vagy amíg a lazac átsül. Tedd félre a filéket egy tányérra. Ugyanabban a serpenyőben, ahol a lazacot sütötted, olvaszd fel a vajat. Add hozzá a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre, kb. 3-4 perc alatt. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és párold további 1 percig. Öntsd hozzá a tejszínt, forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd 2-3 percig, amíg a tejszín kissé besűrűsödik. Keverd hozzá a krémsajtot, és folyamatos kevergetés mellett olvaszd fel. Add hozzá a reszelt Cervinus sajtot is, és kevergesd, amíg az teljesen elolvad. Ízesítsd citromlével, kaporral, mustárral és ízlés szerint sóval és borssal. Tedd vissza a lazacfiléket a serpenyőbe, és öntsd le a krémes sajtmártással. Hagyd egy kicsit forrni, hogy a filék felmelegedjenek és a szósz jól összeérjen. Tálald friss petrezselymes burgonyával, főtt rizzsel vagy akár párolt zöldségekkel.

 

Jó étvágyat kívánunk!