Sajt Világnapja – Június 4

Sajt Világnapja – Június 4 A sajt ma már számtalan formában, ízben kapható, feldobja a legegyszerűbb recepteket, emeli a legfinomabb borok zamatát és szinte minden fogáshoz felhasználható. A sajt világszerte nyújt gasztronómiai élvezetet, világnapját június 4-én ünnepjük. Gombóc Artút csokiimádatához hasonlóan, a sajt lehet szögletes, kerek, ízesített, kemény vagy éppen lágy, de minden formában és…

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok Nagyon szeretjük a sajtot, mint sokan mások, de fogalmunk sem volt arról, hogy mennyire hatalmas összeget kérhetnek egy-egy különlegesebb fajtáért a piacon, amíg nem hallottunk egy „merész” rablásról. A bűncselekmény Fijnaartban, egy észak-brabanti városban Hollandiában történt, ahol egy farmról szervezetten loptak el több sajtkorongot. Volt idő, amikor a…

A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon

A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon Egy erdélyi legenda szerint Cege községnek egykoron kegyetlen és gazdag uralkodója volt. Annak idején a helyiek éheztek, és ahhoz, hogy enni tudjanak, el kellett lopniuk a főúr sajtját, amit egy barlangban őrzött. Amikor odaértek, észrevették, hogy a sajt vöröses sárga lett a föld alatt, és furcsa illata volt.…

Óceán a konyhában

Óceán a konyhában – avagy a trendi Cervinus sajtokhoz most új konyhai színtrendet mutatunk Bár mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a zöld konyhák elbűvölőek, a púderkék egyre növekvő vonzereje is érthető. Ennek a lágy árnyalatnak a tónusai egyformán tükrözik a természet legkiválóbb természeti értékeit, az óceáni tónusokkal és a nyugodt nyári égbolt árnyalataival, amelyek nyugalmat hoznak…

A napfény egészséget biztosít

A napfény egészséget biztosít – használjuk ki az első igazi napsugarakat, uzsonnázzunk a szabadban. Érlelt sajtok – napfény = a tuti párosítás A napfénynek ezernyi csodás hatása van a szervezetre. Persze csak akkor élvezhetjük ki ezeket az előnyöket, ha betartjuk a szabályokat és nem órákat vagyunk odakint a tűző napon és nem égünk le. Milyen…

Montasio

Az észak-olasz Friuli régióban készülő Montasio sajt az alpesi sajtfélék közé tartozik. Rendkívül nagy múltra tekint vissza, abban, hogy igazán széles körben elterjedt, nagy szerepe van a bencés szerzeteseknek, először ugyanis egy Moggio Udinese-ben található kolostorban készítették. Négy érlelési változata ismert, a 60 napos puhább, visszafogottabb ízvilágú, míg a leghosszabban érlelt, másfél éves sajt keményebb,…

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk?

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk? A világon nagyon sokféle sajt létezik, és szinte minden országnak megvan az úgynevezett kedvenc sajtja, amelyet az emberek gyakran vásárolnak és fogyasztanak. Sokan nem mernek sajtot enni, mert úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalma miatt csakis árthat az egészségnek. Ha egyszerre nem fogyasztunk a sajtból sokat, nyugodtan kerüljön…

Sajtkisokos babáknak

SAJT KISOKOS 4 ÉVES KORIG . Biztos te is gondolkodtál már azon, hogy adhatsz-e a babádnak sajtot anélkül, hogy bármitől tartanod kellene: hasfájás, túl korai kínálás, túl sok zsír, allergia? Pedig a sajt az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részét képezheti már hozzátáplálás alatt is. Vannak olyan termékek, amelyektől gyermeked akár ételmérgezést is kaphat, viszont ezt könnyű…

Európa 8 legjobb úti célja sajtimádóknak!

Európa 8 legjobb úti célja sajtimádóknak! Európa a sajt szerelmeseinek számos csodás úti célt és megannyi finom ételt kínál az angliai Somersetben található Cheddar Gorge-tól egészen Svájc lenyűgöző ementáli völgyéig. A világ leghíresebb sajtjai Európából származnak, a nyüzsgő sajtpiacok, lenyűgöző tematikus múzeumok és a gyakorlati oldalt bemutató sajtkészítő műhelyek mindenhol tárt karokkal várják a sajtimádókat.…

Egérke és a sajt

Tényleg szeretik az egerek a sajtot? A Manchester Metropolitan Egyetem kutatója, dr. David Holmes készített kutatást, hogy kiderítse: vajon tényleg szeretik-e az egerek a sajtot, vagy ez is csak városi legenda. A kísérlet megállapította, hogy a rágcsálók csak akkor fanyalodnak rá a sajtra, ha már nagyon éhesek, inkább a gabonaféléket és a gyümölcsöket szeretik. Az…