Mikrochipet ültetnek a világ leggyakrabban hamisított sajtjába

A világ egyik leggyakrabban hamisított sajtja az olasz parmezán (Parmigiano Reggiano), amely a tésztás ételek és saláták elengedhetetlen kelléke. A parmezángyártók már egy évszázada küzdenek az olcsó utánzatok ellen, amelyek nem tartják be a valódi parmezán előállításához szükséges szigorú követelményeket. A hamisítványok kiküszöbölése érdekében nem rég azt találták ki, hogy mikrochipeket fognak ültetni a sajtokba.

A sajt, amelynek története a középkorig nyúlik vissza, 1996-ban nyerte el az EU által elismert oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) státuszt. E szabályok értelmében a Parmigiano Reggiano – az egyetlen olyan fajta, amelyet Európában parmezánnak lehet nevezni – csak Észak-Olaszország egy kis részén, többek között Parma és Reggio Emilia tartományokban készülhet.

Az átlagosan 40 kg súlyú sajtkorongokat legalább 12 hónapig kell érlelni hegyvidéki területen, a gyártás után 2 évvel pedig szakértők vizsgálják meg, hogy a sajt megfelel-e a követelményeknek.

Az OEM státuszt „egy adott földrajzi területen, elismert szaktudással előállított, feldolgozott és elkészített” élelmiszerek kapják. Ilyen elismert termékek például a francia pezsgő, a portugál portói bor és a görögországi kalamata olívaolaj.

Tekintettel a minősítés megszerzésének szigorú szabályaira, ezek a termékek általában magasabb áron kerülnek forgalomba, ami vonzó piacot jelent a hamisítók számára. A Parmigiano Reggiano Consortium nevű szervezet becslései szerint a hamisított sajtok éves forgalma világszerte eléri a 2 milliárd dollárt, ami nem sokkal marad el az eredeti termékétől, amely tavaly rekord magas, 2,9 milliárd eurós forgalmat ért el.

A gyártók most a legmodernebb hitelesítési módszerrel kísérleteznek és sószem nagyságú mikrochipeket ültettek 120 000 parmezán korong héjába. A chipek egyébként teljesen biztonságosak a fogyasztók számára, ugyanakkor mivel a sajtok kemény héjában találhatóak, ezért nem nagy a valószínűsége, hogy elfogyasztják őket.