Olvasztott sajt, avagy a FONDUE

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE     A Fondue (fondü) egy olyan étel, amelyet svájci barátainknak köszönhetünk, pontosabban Fribourg kantonjának. A 18. század elején a Fribourgeoise-Alpok parasztjai újrahasznosították az előző étkezésekből visszamaradt sajtot és a kiszáradt kenyeret. Mivel gazdaságos és nagyon tápláló, a recept gyorsan elterjedt az ország többi részén is. A recept hivatalossá tételében…

Magyar sajtok története

Magyar sajtok története    A mai értelemben vett sajtkészítés a magyarokra sokáig nem volt jellemző. A 12-13. században. Bár a finnugor eredetű „tej”, „fejni”, „vaj” stb. szavak bizonyítják, hogy őseink ismerték a tejtermelést, a tejgazdaság kezdetleges formája hazánkban a 11-13 században alakult ki. Megtelepedett vlachok, majd a Duna-Tisza közé bevándorolt rácok készítettek sajtokat, az állattenyésztő…

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében     Itt az igazi nyár és a természet minket is vár!  A piknik legfőbb szezonja van, amikor a szabadban étkezni igazi élvezet. Az ételek megválasztása, elkészítése, szállítása és elfogyasztása komoly szervező munkát igényel, ezért alábbi néhány tipp segíteni tud a tervezésben. Különösen idén, amikor a Covid járvány…

Fizetőeszközként is szolgáltak a középkorban az Európát meghódító különféle sajtok

Fizetőeszközként is szolgáltak a középkorban az Európát meghódító különféle sajtok     „Mégis hogy lehet egy olyan országot vezetni, amelyben 246-féle sajttípus létezik?” – fakadt ki az 1960-as években Charles de Gaulle. A francia államfő azonban tévedett, ugyanis a világszerte létező sajtfajták száma valójában az általa említettnek több mint kétszerese. Számuk a középkori Franciaországban –…

A pizza lelke a SAJT!

A pizza lelke a SAJT!     Nápolyból elindulva az egész világot meghódította az egyszerű és gazdaságos pizza, ami ma a világ egyik legtöbbet fogyasztott étele. Az egyik fő összetevőjének íze és minősége nagyon befolyásolja a pizza végeredményét! Ez mi is lenne más, mint a Sajt természetesen!  A nápolyiak büszkék arra, hogy a pizza a…

Babák sajtfogyasztása- Mikortól egyen?

  Babák sajtfogyasztása- Mikortól egyen?   A sajtnak kiemelt helye van a nem csak franciák, de minden nép és ember étrendjében és természetes, hogy mielőbb bevezetjük az étkezésünkbe, amint az étrendet változatossá szeretnénk tenni. Az első hónapokban a csecsemők csak tejet fogyasztanak. Az Egészségügyi Világszervezet kizárólag szoptatást javasolja csecsemőknek 6 hónapos korig. Vannak azonban anyatej-helyettesítő tápszerek…

Milyen sajt a Caciotta ?

Milyen sajt a Caciotta ? (ejtsd: kacsotta)   A Caciotta az egyik legnépszerűbb olasz sajt. Minden féle tejből és egész Olaszországban készítik. Néha friss sajtként vagy lágy sajtként értékesítik. Magyarországon kevéssé ismert, több olasz sajt jobban elterjedt, mint a Mozzarella, Gorgonzola, Ricotta, pedig a Caciotta igazán kedvelt sajtunk lehet, ha egyszer elkezdjük fogyasztani.  Lássuk miért? …

Mi az a növényi sajt?

Mi az a növényi sajt?   Ellenőrzött megnevezés A hatályos jogszabályok szerint sajtról csak akkor beszélhetünk, ha a termék tehén-, juh- vagy kecsketejből készül. Ezért a “növényi sajt”, vagy a hamis sajt kifejezések a növényi összetevőkből készült termékek jelölésére van, amelyek fizikailag hasonlítanak a sajtra. A vegán vagy növényi „sajt” elnevezés nem jogos szóhasználat. Gyártás…

Honnan ered a sajt?

Honnan ered a sajt?   A Sajt története Arról hogy mióta ismerik az emberek a sajtot, valamint hogy kik és hogyan készítették először csak feltételezéseink vannak. Bármilyen messzire is nyúlnak vissza a régészeti leletek a múltba annyit biztosan lehet tudni, hogy már a történelem előtti időkben és ettek sajtot és véletlenül fedezték fel.  Az első…

Minden sajtnak megvan a maga kenyere!

Minden sajtnak megvan a maga kenyere!     Puha sajttészta, kemény sajttészta, krémsajt, kéksajt … Ennyi íz és sajt textúra mellett milyen hiba lenne, csak egy kenyeret kínálni mindhez! Kóstolási tippek az egyes sajtokhoz megfelelő kenyér megtalálásához.   Közös folyamat A kenyér és a sajt közös kézművese: az idő. Biztosítja a kovász erjedését és a…