Érdekes kérdés: meglehet -e enni a sajtok kérgét? 

 

Az érés során kéreg képződik a sajtok körül. Megehetjük- e minden esetben? A válasz a sajttól és a helyzettől függően változik.

 

 

Ehető kéreg: ízlés dolga 

Bizonyos esetekben a sajtvágás finom művészete megköveteli, hogy a héját ne hagyjuk a többi vendégnek, de ez nem ok arra, hogy mindent felfaljuk, igaz a legtöbb ehető, és olyan intenzív ízű, amit az ínyencek egy része ki nem hagyna a világ minden kincséért sem. A természetes kérgű sajtok csoportjába tartozik az összes olyan friss és érett sajt, amelynek természetes kéreg képződik a felszínén a sólében áztatás, száradás, érlelés során. Virágos héjú lágy sajtok esetében a fehér nemes penészréteg ehető (camembert, brie, coulommiers, chaource, saint-marcellin stb.) A mosott sajtok esetében (munster, époisses, curé nantais, maroilles stb.), és a kéksajtok és bizonyos nyers, lágy kérgű préselt sajtok esetében is (például raclette) együtt eszik meg a kérgével… kivéve, ha nem szeretjük! Ez valóban ízlés dolga.

 

Ehetetlen kéreg: dobja ki vagy hasznosítsa újra

A főzetlen préselt sajtok klubjában viszont a vékony viasz- vagy paraffinréteggel (edam, mimolette, gouda stb.) bevont kéreg nem ehető: habozás nélkül kidobhatod. Fontos, hogy vannak nem ehető penészek, ezeket a színükről ismerjük fel. A tipikus fekete, sárga pincepenész; a szöszös, szőrszerű penészek és a zöld-kék penészek nem ehető penészek. Mások ugyan fogyasztásra nem alkalmatlanok, de túl kemények ahhoz, hogy meg tudjuk kóstolni őket: ezek általában a főtt préselt sajtok és többnyire a nagyformátumú préselt sajtok. Akkor mit tegyünk vele? Ne dobjuk ki, hanem mossuk le és tegyük egy műanyag dobozba, majd a hűtőbe vagy fagyasztóba, hogy a következő zöldséglevesbe bele tudjuk főzni mivel páratlan ízt kölcsönöznek neki!

 

Terhesség esetén: inkább ne fogyasszuk el

A sajtkéreg fogyaszthatósága vitatott a hatóságok által két konkrét esetben: a terhes nők és a kisgyermekek esetében. Az olyan baktériumok, mint a lisztéria, általában a kéregben fejlődnek ki, ezért ezekben az időszakokban valóban ajánlott nélkülözni őket!

A Szarvasi sajtok kérge teljesen természetes körülmények között képződik az érlelés alatt , speciális kamrában, az évszázados hagyományoknak megfelelően puha, jegenyefenyő polcokon pihentetve . GMO mentes , és adalékanyag mentes, így normál bélflórával rendelkezők minden probléma nélkül fogyaszthatják. 

Amennyiben esetleg fehér penész jelentkezik rajta, ez nem probléma – ez egy jó penész, de érdemes azért lemosni róla.