Legismertebb sajttermelő országok

 

A globális sajtfogyasztás és -termelés az elmúlt években nőtt. Önmagában az európai kontinens adja a világ termelésének több mint felét. Fedezze fel ebben a cikkben a főbb sajttermelő országokat.

 

Franciaország

 

 

Sajt Savoyából, Auvergne-ből, Korzikából, Elzászból, Normandiából…, a lista hosszú. Egyébként tudtad, hogy a Franciaországban több mint 1,000 sajtfajta van? Ezenkívül az ország évente átlagosan 2 millió tonna sajtot termel, ami évente átlagosan 24 kg egy főre jutó fogyasztást jelent… Ezek olyan adatok, amelyek a franciákat a világ legnagyobb sajtfogyasztói és -termelői közé sorolják.

A franciák a sajtot olyan ízletes ételnek tekintik, amelyek fogyasztásától nem kell tartani, hisz nem az ellenségük, hanem egyenesen a nagyon jó barátjuk és sokat fogyasztanak belől… Csak kevesen vannak olyanok, akik csak egy zsíros élelmiszert látnak benne, amely káros az egészségükre és ezért csak visszafogottan szabad fogyasztani..  A lágy tésztájú és a főtt préselt tésztafajták a legelterjedtebbek, aztán jönnek a kecsketejből készült sajtok. Különben is, Franciaországban mindenhez találsz egy sajtot, mindenféle ízléshez, és minden alkalomhoz.

 

Németország

Németországban a sajt egész nap kötelező. Reggeli, ebéd, vacsora, egyetlen étkezés sem zárja ki. Az egy főre jutó évi 16 kg-os átlagos fogyasztás Németországot a 4. helyre sorolja az európai fogyasztók között. Az országban a sajtot előnyben részesítik a felvágottakkal szemben. Bizonyítékként az emberek 90% -a fogyasztja este. Ezenkívül a családok 10% -a akár 11 fajta sajtot is elfogyaszt, lehetőleg frissen.

A bajor Alpok sajtja, a híres Allgäu, a svájci sajtból, az Emmentaler Allgäurerből származik. Valójában a tej bősége ebben a déli régióban nagyon kedvez a gyártásának. Másrészt az északi régiók frissebb sajtokat állítanak elő, mint például az Altenburger Ziegenkäse.

 

Hollandia

A középkori tárgyak maradványai azt mutatják, hogy a sajtkészítés akkoriban a hollandok mindennapjainak része volt. A városok mérlegelési és vámszedési jogokkal rendelkeztek és csodálatos sajtvámházakat építettek. Azóta az ország csak mégebb jelentős fejlődésen ment keresztül a tej- és sajttermelésben.

Ma Hollandia vitathatatlanul a világ legnagyobb sajtexportőre. És ez, évi 650 000 tonna. A termelés 2/3 -a külföldi országoknak készül. Ez egy olyan ország, ahol a lakosság évente 14,3 kg sajtot fogyaszt. Gouda és Edam a legismertebb sajjaik. Tiszteletükre természetesen sajtmúzeumot is építettek már.

 

Svájc

Svájcban minden régiónak megvan a saját jellemző sajtja, hiszen változatos és lélegzetelállító tájak, rétek és hegyek jellemzik – amerre csak a szem ellát a csodálatosan zöldellő legelőkön szabadon kószáló tehenekkel lehet találkozni. 1,7 millió szarvasmarhával a tejtermelés évente 3,8 milliárd liter. Meglepőbb, hogy ennek a termelésnek a 4/5-e sajt, vaj és joghurt előállítására szolgál.

A termelők nagyon igényesek a minőségre, amelyet a svájci sajtok által elnyert számos díj és magas minőséget garantáló tanúsítvány is bizonyít. Mindez azt jelenti, hogy a svájci sajt termelés a teljes mezőgazdasági jövedelem felét teszi ki. Az ország a világ legjobb sajtjait készíti, ezért is kapta a „sajtok királya” elnevezést.

 

Olaszország

 

 

A “formaggio italiano”  évszázados és réiónkét sokrétű történelmi hagyományokból gyökerezik. Ezért például a sajtot északon inkább tehéntejből készítik, míg a déli részen a sajt juhtejből készül. A sajtok egyik hazájában természetesen kecske- vagy bivalytejből is nagy mennyiségben készítenek sajtokat.

Olaszországban 450 féle sajt van, amelyek többségét helyben fogyasztják. Az olasz szokásokban a sajtot nem az étkezés végén fogyasztják, hanem aperitifként, előételként. Ami azonban lenyűgöző az olaszoknál, hogy imádják a főzés során felhasználni ételeikben, számos és változatos formában. A hagyományos olasz receptek (pizza, tészta, rizottó stb.) egyik legfontosabb összetevőjét és ízét adják. A leginkább exportált sajtok a tehén- vagy bivalytejből készült Parmezán, Mozzarella és a Stracciatella.

 

Anglia

Cheddar, Stilton, Wensleydale vagy Lancashire, ez ismerősen hangzik? Ezek a brit sajtok, amelyeket az egész világon elismernek. A második világháború után azonban az angol sajt termelésének beszüntetésének lehettünk tanúi. Mindenesetre a 80-as években a tej ára csökkent. Ez a helyzet arra késztette a termelőket, hogy tejüket visszaforgassák a sajtermelésbe. Ehhez nedves és hűvös pincéikben érlelt nyers tejet használtak. Ez újjáélesztette a sajttermelést az országban.

Az angol sajt ma már kulináris kincs, amelyet Nagy-Britannia évtizedek óta nem felejtett el megőrizni. Ezen túlmenően a mérsékelt és esős éghajlat kedvez a szarvasmarha-tenyésztésre szánt füves rétek gazdagságának. Ez segít abban, hogy egyedülálló ízt adjon az angol sajtoknak.

 

Görögország

Abban az időben, amikor még a civilizációnk hajnalán voltunk, a görög gazdák már tudták, hogyan lehet a tejet sajttá átalakítani. Igen! A sajt valóban létezett Görögországban az ókor óta.

Az egyik görög sajtkülönlegesség a Feta. Egy nagyon különleges aromájú sajt, amelyet bármilyen étkezéshez felszolgálnak pl. saláták, pite és sok más étel kíséretében. Ami a népszerűségét bizonyítja, hogy a teljes 180 e tonnás éves sajttermelésből 110 e tonna feta sajt.

Valójában a gyártott Feta 98,5% -át helyi fogyasztásra szánják. Kevésbé ismert, hogy Görögországban természetesen léteznek más, juhtejből készült sajtok is. Mindazonáltal valódi nemzeti érték még a Kopanisti, a Kelafotiri és a Kaseri nevű sajt.

 

Belgium

Belgium egy olyan ország, ahol a tejtermékek fontos helyet foglalnak el a háztartások étrendjében. A bizonyíték pedig az, hogy egy család évente körülbelül 110 eurót költ rá, ami 12 kg /fő a fogyasztásnak felel meg.

A Vallóniából, Flandriából és Maredsousból származó sajtjairól ismert Belgium kemény sajtokat állít elő, amelyek nem véletlenűl népszerűek. Ezek a piaci részesedés 52,1%-át teszik ki. A kecske- és juhsajtok termelése azonban az elmúlt években kismértékben tudott nőni, ami csak arra elegendő, hogy a belga fogyasztók igényeit kielégítsék.

 

Spanyolország

spanyol sajt készítése Kr. E. 2,000-re nyúlik vissza. A régészek szerint a számos kolostornak köszönhetően régi hagyománya van a sajtok készítésének. Spanyolország jelenleg a 8. legnagyobb európai sajttermelő.

A spanyol sajt az élelmiszerexport 40%-át teszi ki. Ez egyben az első olyan élelmiszer volt, amelyet az EU-hoz való csatlakozást követően oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel címkéztek fel. A 2,600 spanyol termelőnek 150 sajtfajtája alakult ki, mint például a Torta del Casa, a Manchego… Ne feledjük továbbá, hogy az ország éves fogyasztása egy főre vetítve kb.8 kg.

 

Lengyelország

2016-ban Lengyelország a világ ötödik legnagyobb sajttermelője volt az Európai Unióban 467 000 tonnával. Ez a piac 13% -a. A sajt a lengyel étkezés kulcsfontosságú eleme. Minden nap fogyasztják akár süteményekben, pitékben vagy egyéb különlegességekben. Az egy főre jutó éves fogyasztás 2017-ben 10,5 kg volt. A piacokon a lengyel sajtok kiemelkednek eredeti formájukkal. Nem kevesebb, mint tíz tipikus fajta létezik, amelyek közül az Oscypek a legismertebb. Ezt a Zakopane régióban termelt füstölt sajtot lehet magában, nyersen is megvásárolni, vagy akár serpenyőben kisütve, lekvárral. Legismertebb és legkedveltebb sajtok: Oscypek, Redykołka, Bundz, Twaróg…

 

Oroszország

Oroszországban lágy sajtot évszázadok óta állítanak elő. A kijevi orosz évkönyvekben is megtalálható. A kemény sajt előállítása pedig I. Péter cár idejére nyúlik vissza, amikor egy holland utazásából visszatérve sajtokat és a sajtkészítő mestereket hozott az országába. De csak 1866-ban lendült fel igazán az ipari sajtgyártás Tver régió első sajtgyárának megalakulásával. A termelés azonban némileg lelassult a külföldi sajtok belépésével az orosz piacra. 2014-ben azonban az ágazat újjáéledt az orosz embargóval. A gazdák ezután kezdték el készíteni nagyobb mértékben a saját sajtjaikat.

A leghíresebb sajtok közé tartozik az Altaisky, a Bryndza (ez a sajt Lengyelországban is megtalálható), Zakousotchnyi, Dorobusky, Kaspia stb. Emellett Oroszország saját Camembert-et is gyárt.

2019-ben Oroszország 702 318 tonna sajtot termelt.

 

Dánia

Dánia 2019-ben 457 000 tonna sajtot termelt, többet, mint Spanyolország. Az ország sajtjainak többségét külföldi termékek ihlették, de Dániában is vannak tipikus sajtok, melyek nem maradnak le külföldi társaiktól. Például itt van a Danbó, Dánia legtöbbet termelt és fogyasztott sajtja, amelyet a nemzet sajtjának is tekintenek. 2017 óta részesül az OFJ (földrajzi oltalom) előnyeiből. Ott van még a Rygeost, a dán sajtok sztárja. Ezt a füstölt sajtot savanyú és lágy tejből a tizenkilencedik században hozták létre. Esrom, Havarti, Maribo… – ajánljuk mindenkinek, más dán sajtok további felfedezésével együtt.

 

Törökország

Törökország is nagyszerű sajtok készítője, több mint 200 fajtát termelnek az ország különböző részein. Tehén-, juh- vagy kecsketejből készült török sajtok különböző ízekben kaphatóak, hogy mindenféle igényt kielégítsen. Hagyományosan a török sajtokat báránybőrben, terrakotta edényekben, fonott kosarakban vagy vastag szövetzsákokban készülnek. Ez lehetővé teszi, hogy különféle ízt adjanak a sajtnak. A legismertebb török sajtok közé tartozik a Karaman és a Bergamo.

 

Argentína

A világ hetedik és Dél-Amerika legnagyobb sajttermelője, Argentína mindenféle sajtot gyárt. Lágy tészta, kemény tészta, krémes… Az országban vannak tipikus sajtok, de olyan fajtákat is termel, amelyeket olyan külföldi termékek inspiráltak, mint a francia Reblochon , ezért a neve is hasonló: Le Rebleusson.

Argentínában még egy sajtút is van. Ez jól mutatja, mennyire fontos ez az étel az argentinok számára. Az országnak nem kevesebb, mint 80 fajta sajtja van. 2019-ben termelése elérte a 444 128 tonnát.

 

Egyesült Államok

Az Egyesült Államok nem a sajtjairól ismert, mégis nagy szereplő az ágazatban. 2019-ben 6 315 293 tonna sajtot termeltek. Jónéhány termékét világszerte elismerik ízük és minőségük miatt. Mellesleg tudtad, hogy a Rogue River Blue, egy biotejből készült amerikai kéksajt volt a legjobb sajt a 2019-es World Cheese Awards-on?

A Rogue River Blue mellett a Humbolt Fog Mini, a Condor’s Ruin, a Pleasant Ridge, a Cabot Clouthband Cheddar, az American Cheese is  híressé vált az Egyesült Államokban gyártott sajtok közül.

Új-Zéland

A tejtermékek, köztük a sajtok legnagyobb exportőre (2019-ben 380 000 tonna), Új-Zéland főként külföldi hatásokból táplálkozva, különösen francia mintára készült tehén-, juh- és kecsketejből készült friss sajtokat állít elő.