A világ legrégebbi sajtja, amelyet egy kínai múmián találtak

 

 

A legrégebbi sajtot ellentétben azzal, amit elsőre gondolhatnánk, nem a nagy sajtfogyasztók hazájában Franciaországban fedezték fel, hanem… 

Két régész 2015-ben találta meg a legrégebbi sajt darabot, amelyet valaha beazonosítottak, egy múmia nyakán és a mellkasán. Az ételt mindenki meglepetésére, tökéletesen megőrzött állapotban fedezték fel Xiaohe sírjában, ami egy sírkomplexum, egy bronzkori temető, Taklamakanban, egy száraz sivatagban, amely Kína északnyugati részén található. 

 

Évszázadokra visszanyúló sajt

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a sajtkészítés az ie 6. évezredig nyúlik vissza, főleg Európában. Az is elfogadott, hogy az egyiptomiak és a mezopotámiaiak már ie. 3000 évvel előtt fogyasztották ezt a fajta terméket. De ez a 3600 éves sajt a valaha felfedezett legrégebbi maradvány.

Úgy gondolják, hogy a sajt i. e. 1615-ből származik, és annál is inkább megdöbbentő, hogy annyira jól konzerválódott, amikor a sajt közismert arról, egy olyan termék, amely általában elég gyorsan penészedik, szétesik.

Ez a mumifikáció megdöbbentő és sajátos technikájában rejlik: a mumifikált testet tehénbőr borította, amin keresztül nem hatolt át sem a levegő, sem a fény vagy homok.

Valószínű, hogy a 3600 éves sajtot azért így helyezték el, hogy az elhunyt a túlvilágon táplálkozhasson.

 

 

Kiváló állapotban talált múmiák

A temető, ahol a múmiákat találták, egy nagy természetes hosszúkás homokdűne, amelyben több mint 30 jól megőrzött múmiát tártak fel, tömörfa koporsókba temetve és tehén bőrbe csomagolva. A teljes sírkomplexum 330 sírból áll, amelyek közül mintegy 160-at kifosztottak.

Valószínűleg ezek az elzárt koporsók lehetővé tették, hogy a maradványok tökéletesen megmaradjanak a víz levegőjétől és a homoktól távoltartva. A kutatók szerint a testek a sous-vide-hez közeli környezetben töltötték idejüket, és ez az eljárás óvta volna meg őket a bomlástól.

A haj és a bőr végül szinte ép maradt, csakúgy, mint a gyapjúszövetek, valamint a magok és a szőtt kosarak. A feje környékén feltárt fehérjék elemzése megállapította, hogy ez se nem vaj, se nem tej.

 

Sajt, a túlvilágra szánt termék?

A Journal of Archaeological Science-ben nemrégiben közzétett eredmények azt mutatták, hogy ez egy olyan sajt, amelyet a kefir erjesztéséhez hasonló módszerrel készítettek. Ezt a technikát ma is használják bizonyos tejtermékek előállítására.

Ez abból áll, hogy hozzáadjuk a tejhez, a kefir „szemek” néven ismert mikroorganizmusok amalgámjait. Miután az erjedés befejeződött, egy olyan fajta textúrát kapunk, mint egy kefir túró/ sajt, amely friss sajtként használható.

Az ilyen típusú sajtok előnye az emészthetőség, valamint a könnyű termelés. A régészek szerint lehetséges, hogy azért az elhunyt feje közelében helyezték el, hogy a túlvilágon táplálkozhassanak.

 

forrás: Le plus vieux fromage du monde retrouvé sur une momie chinoise (laboitedufromager.com)

https://reponseatout.com/le-plus-vieux-fromage-du-monde-retrouve-sur-une-momie-chinoise/