Saláta és a sajt -a könnyed és egészséges páros

 

Nyáron mi lehet könnyedebb és üdítőbb étel, mint egy sajttálat kísérő zöldsaláta frissessége, vagy néhány darab sajt vegyes salátában? Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből a tökéletes egyvelegből, íme néhány javaslat az ízek keverésére.

A franciák 98% -a fogyaszt zöld salátát heti 2-3 alkalommal, néha a két főétkezésnél is, aminek több oka van. 
Nem csak a hagyomány miatt, hiszen ők előételnek, kísérőnek is fogyasztják –  mert a saláta nélküli étkezés szerintük nem az igazi. Hanem azért is, mert most már nagyon jól tudjuk, hogy a saláta fogyasztásával megvalósítható az cél, amit minden táplálkozási szakértő ajánl, hogy együnk hetente 5 alkalommal gyümölcsöt vagy zöldséget!

Ilyenkor nyáron szerencsésebbek vagyunk, hiszen sok saláta és saláta alapanyag megterem és frissen juthatunk hozzá. Sokféle salátafajta van, aminek sokszor a nevét sem tudjuk, de sok vegyes zacskós salátában megtalálhatóak. 

 

 

Milyen típusú salátákat ismerünk és milyen sajttal fogyasszuk? 

Átalában 3 kategóriába soroljuk a salátákat: 

1. A salátafélék 

amely neve egy konkrét salátára is utal, hiszen, ha valaki azt mondja saláta, akkor elsősorban a fejes salátára gondol. De ebbe a kategóriába soroljuk még pl. a tölgylevél salátát, a batáviát, a lollo rossa-t, a jégsalátát.

Ezek a nagyon édes saláták kevésbé intenzív ízű sajtokhoz is passzolnak (friss sajtok, túró …), és erős sajtokkal is kiválóak, amelyekkel kontraszt hatásuk miatt jól kiegészítik egymást. A caesar saláta királynője a római saláta, amely hosszú, robusztus és ropogós leveleivel is ide sorolható, a markáns ízű sajtokkal az igazi.

 

2. A cikória típusok

Erősebb ízűek, enyhén kesernyés beütéssel, amelyek különösen az erős sajtokkal passzolnak jól. Közülük az ismertebb frisée éppúgy kedveli a zsírosabb fehérpenészes sajtokat, mint a kéksajtokat. Ugyanez vonatkozik az escarole-ra is, ami egy ropogós, enyhén fodros levelekkel rendelkező saláta. Az endívia, ízében már enyhén kesernyés, ezért a kéksajtokhoz is jól passzol, akárcsak a télies hangulatot idéző erős sajtokkal, mint a Reblochon vagy a Munster. Végül, ha találunk lilás endíviát, ami az olasz cikória – neve treviso vagy radicchio – ne habozzunk megkóstolni egy hosszan érlelt kemény sajttal, mint egy érett mimolett, edami, cantal, grana padano, parmezán vagy Cervinus Fenomenale és Cervinus Superiore sajtok.

 

4. A friss hajtások

Nem tartoznak az első két család egyikébe sem, de minden ínyenc asztalon jelen vannak. A télen is ideális madársaláta például nagyon puha levelekből álló kis csokrokból áll, amely éppúgy passzol a lágy sajtokhoz, mint a kéksajtokhoz vagy a sokáig érlelt kemény sajtokhoz. Ami a rukkolát illeti, borsos, kesernyés ízét a nagyon száraz szemcsés sós sajtok egyaránt kihozzák (érett mimolett, edami, tête de moine, száraz kecskesajt, parmezán stb.), de a friss sajtok is passzolnak hozzá, amelyek kihozzák édeskés ízét. Végezetül ott van a vízitorma, borsos és enyhén csípős, kifejezetten tejes jegyekkel, ami egy friss sajtkrémmel vagy lágy sajtokkal (camembert, brie, ) tökéletes. Ide sorolhatnánk még a mángoldot, mizuna-t (ázsiai saláta), a Tat soï -t, (ázsiai zöldsaláta) , de akár a spenótot is.

Sajttal kombinálni a salátát korábban nem annyira volt divatos, mint manapság, ami azért is jó hír, mert két egészséges étel típust tudunk bevinni a szervezetünkbe egyszerre.

Nézzük mivel variáljuk!? Hiszen valljuk be őszintén, mi magyarok nem járunk élen a salátafogyasztásban, mitöbb a lehető legtöbb esetben az ecetes savanyúságokat részesítjük előnyben különféle ételek kísérőjeként is.

Fogyaszthatjuk többféleképpen…..

  • Előételként

A salátának, mint indító ételnek könnyűnek kell maradnia. Akár lehet zacskós saláta is, hisz sok esetben nagyon jó mixeket kínálnak saláta-alapnak és sok olyan salátafélét tartalmaznak, aminek lehet még a nevét sem ismered, de többször fogyasztottad és ízlett. 

Nagy salátás tálban kitálalva – mindenki vehet magának kis csészékbe rakva, ami általában tartalmaz a salátán kívül zöldséget, gyümölcsöket, mint pl. paradicsom, alma, sárgadinnye, cékla… aztán adhatunk hozzá szárnyas húsokat: hideg vagy grill csirkemellet apróra vágva, keményre főtt ill. lágytojás, kis krutonokat, füstölt lazacot szeletelve, és mindenféle sajtot: kékpenészes sajtokat, akár kockákra vágott félkemény sajtokat, vagy reszelt ementálit, de a szardella, az olajos tonhal is kitűnő.

 

  • Főételként 

2017-es felmérés során megkérdezett francia fogyasztók 51%-a főételként fogyaszt vegyes salátát. Mondhatjuk, hogy a franciáknál trend a vegyes saláta teljes értékű fogásként fogyasztva.
Lássuk, hogy pontosan mit fogyasztanak ebédre, vagy vacsorára, amikor csak salátát esznek?
Egy nagyobb tál saláta kompelexebb ételként vegyesen tartalmaz többféle összetevőt: a saláta mellett zöldségeket, gyümölcsöket is, friss fűszernövényeket, fűszereket, kemény vagy lágy tojást, halkonzervet, húsokat, pl. füstölt kacsamellet, sonkákat, krutont, dióféléket, magvakat stb.… Ezek variálása hatalmas lehetőségeket rejt. 

Íme néhány tipp, hogy milyen alapanyagok kerülhetnek még egy vegyes salátába:

 

  • Milyen zöldségekre gondolj? Paradicsom, paprika, uborka, dinnyegolyó, avokádó, sárgarépa, retek – ezeket karikákra vagy apró kockákra vágva, esetleg lereszelve. De ne felejtsük el a főtt vagy grillezett zöldségeket se, vagy a konzerveket: zöldbab, lencse, spárgacsúcsok, articsóka szív lehet megfelelő válsztás
  • Milyen halkonzerv jöhet szóba?  Szardella filé, makréla, tonhal, surimi, füstölt lazac…
  • Milyen szárnyas húsok? Csirke, gyöngytyúk, pulyka, valamint szárított vagy füstölt kacsamell, fürj hús
  • Milyen fehér vagy vörös húsok működhetnek? Sonka, lapocka, serpenyőben sült kacsamell. Nem megfeledkezve az összes liba vagy hízott kacsa termékről: libamáj, zúza, konfitált húsok stb.
  • Milyen kagylók és rákféléke?  Kagyló, garnélarák, tengeri herkentyű…
  • Milyen kockákra vágott vagy szeletelt sajtok? Emmentali, Roquefort, Bleu d’Auvergne, Comté, Fourme d’Amber, Szarvasi Sajtok bármelyike és a GRILL sajtok
  • Milyen fűszerezéssel? A fokhagyma, zöldfűszerek széles választéka, a citrom és narancslé 
  • Roppanós elemek kiegészítik az ízharmóniát: a sima pirított kruton vagy magvak, szárított gyümölcsök

 

 

  • Kiegészítő kísérőként

 

Milyen ételekkel ajánlatos fogyasztani a salátát?

Tulajdonképpen szinte mindenhez passzol. Első helyen van persze minden olyan étel, amely omlós tésztát vagy leveles tésztát használ.
És a lista hosszú, hisz az éttermek megszámlálhatatlan variációban kínálják az ételeiket: a pizzától a Lotaringiai quiche-ig, beleértve a regionális specialitásokat, mint a Flammkuchen, a zöldséges piték stb. Ehhez hozzájönnek a különböző omlettek, felturbózva burgonyával, szalonnával stb… Aztán nagyon jól kiegészíti a grill ételeket, pl. egy kacsamellet grillen vagy serpenyőben, a sütőben konfitált kacsacombokat vagy a nagyon népszerű grill sajtokat. (Ajánlom a különböző ízesítésű Szarvasi Grill sajtokat). A sült tepsis gratin dauphinois (francia rakott krumpli), csőben sült makaróni, ravioli és tészták minden formája. Ne felejtkezzünk el a rántott és töltött zöldségekről se és természetesen a nehezebb húsokkal is jól passzol – hiszen így egészségesebb lesz az ebéd, ha leváltjuk a krumplit vagy a rizst.

Valójában az lenne az ideális, ha az összes főételt egy „kis saláta” kísérné vagy követné – hiszen ahogy mondani szokás, ez könnyíti az emésztést is és tele van vitaminokkal.

 

Milyen salátákat válasszunk egy étel mellé?

Minél nehezebb az étel, annál könnyedebb salátát javaslunk, és annál kevésbé fűszerezd! Ennél az ételtípusnál a tanácsunk a fejes saláta, escarole, frisée, azaz  a kevésbé markáns ízű, magasabb víztartalmú saláták.

Viszont, ha könnyű a főétel, akkor nyilvánvaló, hogy kiegészíthetjük olyan ropogós salátákkal és határozottabb ízjegyekkel, mint rukkola, madársaláta, mángold.  Ilyenkor lehet komplexebb a salátánk és használjuk bátran, kreatívan a korábban már említett összetevőket. 

Természetesen az öntetek a saláták lelke – gondolok itt a vinaigrette-re (francia mustáros olíva olajos szósz), amely minden fajtához passzol. Mi magyarok szeretjük a joghurtos kapros, vagy fokhagymás öntetet is, ami krémessé és igazán ízessé teszi a salátánkat, ha jól összeérnek az ízek. 

Salátázz velünk! A Szarvasi sajtok közül bármilyen salátába találhatsz magadnak megfelelőt és még egészséges is, hiszen minden adalékanyagtól mentes!  Keresd saláta receptjeinket a Cervinus.hu oldalon. CERVINUS I Sajtkostoló, sajt receptek prémium GMO mentes Cervinus sajttal

Cervinus , a sajt mely simogatja tested-lelked

https://cervinus.hu/cervinus-premium-gmo-mentes-sajtok/