Ízletes burgonyasaláta nyáron is, de hogy legyen tökéletes?

 

 

A jó burgonyasaláta egyik nagy titka a melegen fűszerezés… És még néhány trükk. Például egy kis sajt! 

Piknikhez, grill- és egyéb alkalmi ételekhez a burgonyasaláta nagyon praktikus és minden jót tartalmaz. De, mint minden nagyon egyszerű étel, ez is különös figyelmet igényel. Tanácsaink 4 lépésben:

 

1. Mesteri főzés

Egy burgonya salátában a legfontosabb … a burgonya. Inkább keményebb textúrájú krumplit válasszunk, hogy homogén maradjon főzés közben.  Az A-csoportba a kemény húsú, nem szétesős, salátába való krumplik tartoznak, ilyen a Somogyi kiflikrumpli, vagy a Cherie, Agata. Ha jó a krumpli, főzés után is egyben marad, anyaga finom szemcsés. Ha azt szeretnénk, hogy a burgonyasaláta egyben maradjon, vagy ha fontos a látvány is például egy rakott burgonyánál, ezeket használjuk. Nem kell meghámozni: egyszerűen keféljük le őket folyóvíz alatt, majd kezdjük el főzni hideg sós vízben. Amikor megfőtt (egy éles kés pengéjének ellenállás nélkül kell elsüllyednie benne), leöntjük a vizet róla. Soha ne hagyjuk és áztassuk a főzővízben tovább.

 

2. Készítsük el a szószt előre

Míg a burgonya fő, ne legyünk tétlenek: elkészíthetjük a tökéletes mártást, ami beállítja a alaphangot. Van kedved egy lágy és krémes salátához? Kerüljük a majonézt, amely elnehezíti a salátát, és a nyári szezon melegében könnyen megromolhat. Ehelyett inkább a tejtermékekre összpontosítsunk, amelyek nemcsak sokkal könnyebbek, hanem kellemes kis frissességet adnak hozzá: teltebb vagy folyékony friss tejszín, tejföl, túró, sima joghurt, kefír, akár ricotta. Olajjal, ecettel vagy citromlével, sóval és aromás fűszerekkel keverjük össze (mustár, zúzott fokhagyma, apróra vágott hagyma vagy mogyoróhagyma, fűszerek …), majd tovább is léphetünk a következő fontos tanácsra.

 

3. Melegen keverjük be 

Íme a tökéletes saláta titka: amikor meleg, a burgonya elnyeli a folyadékokat. Másrészt hűtéskor a keményítő egyfajta akadályt képez a mártás számára, nem tud krémessé, selymessé válni és végül a tál aljára csepeg. Akkor hogyan készítsük? Technikailag meghámozzuk az alig lecsepegtetett burgonyát, villára szúrva őket (óvakodj az égésektől). Ezután vastag darabokra vagy szeletekre vágjuk őket, és megszórjuk lazán fűszerekkel, amely megakadályozza, hogy az összes mártást beigyák. Hagyjuk állni néhány percig, óvatosan keverjük össze, majd öntsük a mártást a még forró vagy meleg burgonyára. Ily módon a saláta selymesen krémes lesz, felesleges zsír nélkül.

És nagyon fontos: a kész főtt krumplit SOHA ne hűtsd le hideg vízzel, sőt, semmilyen vízzel, különben a burgonya “megfeszül”, morzsálódó és kemény állaga lesz.

 

4. Kényeztessük finomságokkal

Miután a burgonya és a mártás lehült, hozzáadjuk a saláta többi részét. Néhányan már elégedettek egy kis apróra vágott aromás fűszernövényekkel is(metélőhagyma, petrezselyem, kapor, koriander, bazsalikom …), de semmi sem akadályoz meg minket, hogy ízlésünk szerint variáljuk az alapanyagokat, hogy egy teljesebb saláta örömeit élvezhessük. Például adjunk hozzá kockára vágott sajtot vagy reszelve sajtmorzsát. Ha az előbbit választjuk egy félkemény sajtot ajánlunk hozzá, ami ruganyosabb és jó érzés ráharapni az ínyenc sajtra. A Szarvasi Delicato vagy a Szarvasi Caciotta istenien passzol hozzá. Ha pedig csak ízében szeretnénk érezni a sajtot, akkor reszeljünk bele egy kis Cervinus Perfetto-t és a szószt még krémesebbé még lágyabbá teszi. Igazán kiválóan illik hozzá a főtt tojás, maradék főtt hús, kolbász darabok, nyers vagy főtt sonka szeletek, tonhalkonzerv, füstölt hering, szárított paradicsom, olívabogyó, kapribogyó, apróra vágott savanyúság és néhány nyers zöldség, hogy ropogós legyen (vékonyra szeletelt angol zeller, sárgarépa julienne-re vágva, retek szeletek…). 

Kész is van!  A burgonya szénhidrát-keményítő-tartalma mellett C-, B1-, B2-, B6- és A-vitamint is tartalmaz, magas a káliumtartalma, amely a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. Kiegészítve minden jóval, pl a sajt szuper vitaminjaival, igazán teljes értékű ételt kapunk. 

 

Ha más sajtos salátákat is kipróbálnál, böngéssz a receptjeink között:

 https://cervinus.hu/2021/09/15/oszi-waldorf-salata-sajttal/

https://cervinus.hu/2021/07/05/sajtsalata-hirtelen-sult-sertes-szuzermekkel-szoky-konyhaja/

https://cervinus.hu/2021/05/23/serpenyos-grill-sajtok-friss-kevert-salataval-szoky-konyhaja-recept/