Sajtsaláta hirtelen sült sertés szűzérmékkel
Szoky konyhája
Nyáron a nagy melegben egy hűs, ízes sajt saláta aranyat ér, aki nem kóstolta még, mindenképp próbálja ki. Akár önmagában is laktató étel, de Szoky most egy kis szűzérme kíséretében készíti el. A Szarvasi Picante, 30 napos érlelésű, kecskegida oltóanyaggal készített sajt, ami igazán pikánssá teszi ételünket. Elkészítése igen egyszerű és csak üres tányér köszön majd vissza.
HOZZÁVALÓK 4 személyre
- 200 g Szarvasi Picante sajt
- 500g 20 % tejföl,
- 2 darab alma,
- 2 darab körte,
- 1 csomó újhagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1/4 fej saláta,
- 4 db tojás,
- 60 g mustár,
- 3 – 5 cl száraz fehérbor, ami kihagyható,
- 8 – 10 csepp friss citromnak a leve,
- 500 g sertésszűz,
- 100 g teavaj,
- 1 erős kanál sertészsír,
- só, tört fekete bors, tört koriandermag.
ELKÉSZÍTÉS
- Feltesszük főzni sós vízbe a tojásokat kb.10 percre.
- 10 perc alatt összeállítjuk a saláta alapját. A tejfölös alapot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés koriandert teszünk még bele. Mehet bele a mustár, és opcionálisan a fehérbor. Jól elkeverjük.
- Összevágjuk a hagymát, a jól átmosott és leveleire szedett fejes salátát és a petrezselymet is.
- Feldaraboljuk az almákat és a körtéket is apró kockára.
- Belehelyezzük az összevágott alapanyagokat a tejfölös alapba, és jól átforgatjuk, így elkerülve, hogy gyorsan bebarnuljon a gyümölcs.
- Apró kockára vágjuk a Szarvasi Picante sajtot. Majd szintén a salátába keverjük.
- A megfőtt tojást, tojásnyomóval kockára vágjuk, és hozzáadjuk a salátához.
- Lefóliázva tesszük a hűtőbe, és 2-3 órán át pihentetjük fogyasztás előtt.
- A sertésszűzet lehártyázzuk, mert a hártya a sütés hatására összehúzza a húst.
- Másfél ujjnyi vastagságra felvágjuk és a kerek húsdarabokat mindkét oldalán megnyomkodjuk kézzel. Nem szabad klopfolni.
- Sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben egy jó evőkanál zsírt hevítünk magas hőmérsékletre.
- 1-1 perc alatt kérget sütünk a húsok mindkét oldalára, kiszedjük egy hőálló cserépbe, mindegyik tetejére helyezzünk egy ujjnyi hideg vajat, és megszórjuk petrezselyemmel
- 8-10 percre 200ﹾC sütőbe helyezzük