Sajtsaláta hirtelen sült sertés szűzérmékkel 

Szoky konyhája

 

 

Nyáron a nagy melegben egy hűs, ízes sajt saláta aranyat ér, aki nem kóstolta még, mindenképp próbálja ki. Akár önmagában is laktató étel, de Szoky most egy kis szűzérme kíséretében készíti el. A Szarvasi Picante, 30 napos érlelésű, kecskegida oltóanyaggal készített sajt, ami igazán pikánssá teszi ételünket. Elkészítése igen egyszerű és csak üres tányér köszön majd vissza.

30 perc

könnyű

758 kcal/fő

HOZZÁVALÓK  4 személyre

  • 200 g Szarvasi Picante sajt
  • 500g 20 % tejföl, 
  • 2 darab alma, 
  • 2 darab körte, 
  • 1 csomó újhagyma, 
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 1/4 fej saláta, 
  • 4 db tojás, 
  • 60 g mustár, 
  • 3 – 5 cl száraz fehérbor, ami kihagyható, 
  • 8 – 10 csepp friss citromnak a leve, 
  • 500 g sertésszűz, 
  • 100 g teavaj, 
  • 1 erős kanál sertészsír, 
  • só, tört fekete bors, tört koriandermag. 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Feltesszük főzni sós vízbe a tojásokat kb.10 percre.
  2. 10 perc alatt összeállítjuk a saláta alapját. A tejfölös alapot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés koriandert teszünk még bele. Mehet bele a mustár, és opcionálisan a fehérbor. Jól elkeverjük. 
  3. Összevágjuk a hagymát, a jól átmosott és leveleire szedett fejes salátát és a petrezselymet is.
  4. Feldaraboljuk az almákat és a körtéket is apró kockára.
  5. Belehelyezzük az összevágott alapanyagokat a tejfölös alapba, és jól átforgatjuk, így elkerülve, hogy gyorsan bebarnuljon a gyümölcs.
  6. Apró kockára vágjuk a Szarvasi Picante sajtot. Majd szintén a salátába keverjük.
  7. A megfőtt tojást, tojásnyomóval kockára vágjuk, és hozzáadjuk a salátához.
  8. Lefóliázva tesszük a hűtőbe, és 2-3 órán át pihentetjük fogyasztás előtt.
  9. A sertésszűzet lehártyázzuk, mert a hártya a sütés hatására összehúzza a húst.
  10. Másfél ujjnyi vastagságra felvágjuk és a kerek húsdarabokat mindkét oldalán megnyomkodjuk kézzel. Nem szabad klopfolni. 
  11. Sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben egy jó evőkanál zsírt hevítünk magas hőmérsékletre.
  12. 1-1 perc alatt kérget sütünk  a húsok mindkét oldalára, kiszedjük egy hőálló cserépbe, mindegyik tetejére helyezzünk egy ujjnyi hideg vajat, és megszórjuk petrezselyemmel
  13. 8-10 percre 200C sütőbe helyezzük