Őszi Waldorf saláta sajttal
Itt az ősz, és a finom szezonális gyümölcsökből vétek lenne nem készíteni egy finom salátát. Talán a legismertebb őszi saláta a Waldorf saláta. Mivel gyümölcsös összetevőihez nagyon passzol a sajt, ezért mi most hozzá tökéletesen passzoló ÚJ sajtunkkal, a Szarvasi Ideale sajttal turbózzuk fel.
Története: A Waldorf saláta Manhattan szívében készült először, és azonos nevű szálloda konyhájába repít minket. Összetevőivel ez a klasszikus felidézi a New York -i indián nyarat. Látva a receptet, eszünkbe juthat miért is nem készítjük el ezt a salátát többször? Hiszen az indián nyár hozzánk is elhozza őszi kedvenc gyümölcseinket, szőlőt, almát, körtét, diót és mindez egy krémes szószban „fürdik”. Ahogy a neve is sugallja, 1896 -ban hozták létre a híres luxusszállodában, a Waldorf Astoria -ban, Manhattanben. Oscar Tschirky, a szálloda komornyikja a saláta feltalálója, noha nem a konyhában dolgozott. Oscar jól ismert volt New York -i társadalmi körökben, és mindenki „Waldorf Oscar” -nak nevezte. A 20. század hajnalán az étterem-bizniszben gyakorolt befolyása vélhetően több különlegesség sikerének forrása. Például sokat dolgozott azért, hogy népszerűsítse az Ezersziget öntetet vagy akár a Benedek tojást.
Az 1896 –ban kiadott Waldorf Oscar -féle szakácskönyv „The Cook Book by Oscar of the Waldorf” említi a Waldorf -saláta legelső változatát .
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g szárzeller,
- 300 g fehér szőlő, mag nélküli fajta
- 240 g alma zöld és piros is megfelelő
- 200 g Szarvasi Ideale sajt
- 2 marék friss dió
- 2 evőkanál majonéz
- 8 evőkanál sima vagy bolgár joghurt
- 2 teáskanál Dijoni mustár
- 2 evőkanál citromlé, plusz egy kevés az almához
- Ropogós vegyes saláta, vagy jégsaláta
ELKÉSZÍTÉS
- Kezdjük először a dió pirításával, így lesz idejük kicsit kihűlni.
A diót, sütőlapra terítve, 180 ° C -ra előmelegített sütőben 8 percig sütjük.
Ezután vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a Waldorf salátát. - Készítsük elő a választott, ropogós levelekkel rendelkező alapsalátát. A leveleket alaposan mossuk meg, ügyelve arra, hogy eltávolítsa a sérült részeket. Ezután jól centrifugáljuk ki a salátát.
- A zellert megmossuk, majd apró, egyenletes darabokra vágjuk.
- Mossuk meg a szőlőt és vágjuk ketté, ha nem magnélküli a szőlőnk, akkor érdemes kimagozni, a nagyobb élvezet érdekében, hiszen a magokra harapni nem annyira kellemes.
- Kis kockákra vágjuk a Szarvasi Ideale sajtunkat.Ügyeljünk arra, hogy az almát utoljára készítsük el, így kevesebb ideje lesz a befeketedésre.
- Meghámozzuk, magozzuk, majd apró szabályos darabokra vágjuk. Az almát enyhén meglocsoljuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd elkészítjük a mártást.
- Egy tálba készítsük el a Waldorf salátaöntetet. Keverjük össze a majonézt, a dijoni mustárt, és a joghurtot egy kis habverővel. Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis citromlevet.
- Nem kell mást tennünk, mint összekeverni az összes hozzávalót a mártással, ne felejtsük ki a diót.
Készen állsz arra, hogy megkóstold ezt felturbózott Waldorf salátát… akárcsak New Yorkban, de még jobb!