Őszi Waldorf saláta sajttal

 

Itt az ősz, és a finom szezonális gyümölcsökből vétek lenne nem készíteni egy finom salátát. Talán a legismertebb őszi saláta a Waldorf saláta. Mivel gyümölcsös összetevőihez nagyon passzol a sajt, ezért mi most hozzá tökéletesen passzoló ÚJ sajtunkkal, a Szarvasi Ideale sajttal turbózzuk fel.

Története: A Waldorf saláta Manhattan szívében készült először, és azonos nevű szálloda konyhájába repít minket. Összetevőivel ez a klasszikus felidézi a New York -i indián nyarat. Látva a receptet, eszünkbe juthat miért is nem készítjük el ezt a salátát többször? Hiszen az indián nyár hozzánk is elhozza őszi kedvenc gyümölcseinket, szőlőt, almát, körtét, diót és mindez egy krémes szószban „fürdik”. Ahogy a neve is sugallja, 1896 -ban hozták létre a híres luxusszállodában, a Waldorf Astoria -ban, Manhattanben. Oscar Tschirky, a szálloda komornyikja a saláta feltalálója, noha nem a konyhában dolgozott. Oscar jól ismert volt New York -i társadalmi körökben, és mindenki „Waldorf Oscar” -nak nevezte. A 20. század hajnalán az étterem-bizniszben gyakorolt ​​befolyása vélhetően több különlegesség sikerének forrása. Például sokat dolgozott azért, hogy népszerűsítse az Ezersziget öntetet vagy akár a Benedek tojást.

Az  1896 –ban kiadott Waldorf Oscar -féle szakácskönyv „The Cook Book by Oscar of the Waldorf” említi a Waldorf -saláta legelső változatát .

 

15 perc előkészítés

könnyű

485 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g szárzeller, 
  • 300 g fehér szőlő, mag nélküli fajta 
  • 240 g alma zöld és piros is megfelelő 
  • 200 g Szarvasi Ideale sajt  
  • 2 marék friss dió  
  • 2 evőkanál majonéz 
  • 8 evőkanál sima vagy bolgár joghurt 
  • 2 teáskanál Dijoni mustár 
  • 2 evőkanál citromlé, plusz egy kevés az almához
  • Ropogós vegyes saláta, vagy jégsaláta 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Kezdjük először a dió pirításával, így lesz idejük kicsit kihűlni.
    A diót, sütőlapra terítve, 180 ° C -ra előmelegített sütőben 8 percig sütjük.
    Ezután vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a Waldorf salátát.
  2. Készítsük elő a választott, ropogós levelekkel rendelkező alapsalátát. A leveleket alaposan mossuk meg, ügyelve arra, hogy eltávolítsa a sérült részeket. Ezután jól centrifugáljuk ki a salátát. 
  3. A zellert megmossuk, majd apró, egyenletes darabokra vágjuk.
  4. Mossuk meg a szőlőt és vágjuk ketté, ha nem magnélküli a szőlőnk, akkor érdemes kimagozni, a nagyobb élvezet érdekében, hiszen a magokra harapni nem annyira kellemes.
  5. Kis kockákra vágjuk a Szarvasi Ideale sajtunkat.Ügyeljünk arra, hogy az almát utoljára készítsük el, így kevesebb ideje lesz a befeketedésre.

     

  6. Meghámozzuk, magozzuk, majd apró szabályos darabokra vágjuk. Az almát enyhén meglocsoljuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd elkészítjük a mártást.
  7. Egy tálba készítsük el a Waldorf salátaöntetet. Keverjük össze a majonézt, a dijoni mustárt, és a joghurtot egy kis habverővel. Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis citromlevet.
  8. Nem kell mást tennünk, mint összekeverni az összes hozzávalót a mártással, ne felejtsük ki a diót.

Készen állsz arra, hogy megkóstold ezt felturbózott  Waldorf salátát… akárcsak New Yorkban, de még jobb! 

TIPP

TIPP: Ősszel sok helyen készítik alma helyett körtével és pekándióval, sőt még mazsola is jól passzol hozzá. Az érettebb sajtok is nagyon jó ízt adhatnak, próbáld ki a harmonikusan selymes közepesen érett Cervinus Perfetto-val is. 

forrás: http://delphinn.com/salade-waldorf/

Jó étvágyat kívánunk!