Honnan tudjuk, hogy a sajt megromlott?

Honnan tudjuk, hogy a sajt megromlott?    A sajt olyan étel, amelyet szinte naponta fogyasztunk. (kivéve, ha laktóz érzékeny/ allergiás valaki) Különböző haszonállatok tejének származéka Alapvetően a legtöbb ország nem csak naponta fogyasztja kiváló tulajdonságainak köszönhetően, hanem minden korosztály, gyermekek, felnőttek és idősek kedvelik az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként, akár önmagában, akár különböző formában…

Ropogós, panírozott sajtok

Ropogós, panírozott sajtok     A panírozás minden országban egyszerűen azt jelenti, hogy az ételt zsemlemorzsával bevonják, hogy a sütés során kéreg keletkezzen, amely ropog a szájban. Jó hír az: ez a természetesen érlelt sajttal is működik! ☺    Az alapvető megoldás a zsemlemorzsa A zsemlemorzsa, amely a panírozás művészetének alapja, többé-kevésbé finom morzsára redukált…

Saaaajt….burgerek!

Saaaajt….burgerek!     A hamburger még soha nem volt ilyen divatos! Az újhullámos házi hamburgerek elengedhetetlen az egyik összetevője: a sajt.   A sajtburger eredete A hamburger szó először a 19. század végén jelent meg egy észak-amerikai újságban. Egy egyszerű darált marhahús steakre utalt, amelyet német bevándorlók fogyasztottak, akik a hamburgi kikötőből érkeztek.  Innen a…

GRILLEZZÜNK, SÜSSÜNK SAJTOT!

GRILLEZZÜNK, SÜSSÜNK SAJTOT! A grillezett, sült sajtok igazán különlegesek. Az állaguk mennyei, az ízük pedig szinte lekőrözi a húsokét. Emellett a különféle grillezett, sült sajtok felhasználása igen széleskörű. A sült sajtokat ehetjük magában, főétel gyanánt, de kínálhatjuk salátákhoz, főzelékekhez feltétnek, illetve hamburgerbe, szendvicsbe is tehetjük. A grillezéshez, sütéshez sokféle sajtot felhasználhatunk. Talán az egészen lágy sajtok kivételével lapra…

Hogyan kell grillezett sajtot készíteni?

Hogyan kell grillezett sajtot készíteni?   A grillezett sajt tipikus nyári, könnyű étel, mely jól passzol salátákhoz, de nem mindegy, hogyan készítjük el, és persze miből. Főleg a félkemény sajtok alkalmasak erre, de vannak kifejezetten grillezésre szánt sajtok, pl. a ciprusi Halloumi, vagy a Szarvasi Serpenyős Grillsajtok – de minden áruházban találhatóak más magyar grillsajtok…

Itt a Piknik ideje, gondoljunk a szendvicsre!

Itt a Piknik ideje, gondoljunk a szendvicsre!   Visszatérnek a szép napsütéses napok, ami a természetbe csábít minket, ki a mezőkre, hegyekbe, tópartra.  Tanácsaink a szendvicsek és tejtermékek köré rendeződnek.     A szendvics története A szendvics a nevét John Montagu-tól, brit diplomatától, III. György nagy-britanniai flotta admirálisától,  Sandwich negyedik grófjától kapta! A történet arról…

Miért kell speciális késeket használni a sajthoz?

Miért kell speciális késeket használni a sajthoz?   Mivel a sajtnak nem ugyanaz az állaga és jellemzői, mint a húsnak, halnak, gyümölcsnek vagy zöldségnek. Ennél is fontosabb, hogy a sajtok sokfélesége a sajt textúrája /tésztájával típusától függően különböző kések használatát igényli (kemény, puha, folyós …). Konkrétan, mindegyik késpenge és annak ergonómiája úgy van kialakítva, hogy…

Sajtok Édesanyáknak

Sajtok Édesanyáknak nem csak anyák napjára napjára   Május első vasárnapja, az édesanyák ünnepe. Ilyenkor szeretjük megajándékozni és megünnepelni szeretett anyukánkat, nagymamánkat, és ha vagyunk olyan szerencsések dédinket. A virág mindig felvidítja az ünnepeltet szépségével és illatával. Ilyenkor különösen jól esik egy kis további plusz kényeztetés, mint pl. egy kis csoki vagy egy különleges sajt,…

Sajtok és az italok összhangja

 Sajtok és az italok összhangja   A bor és a sajt egy már jól bevált klasszikus páros, de mi lenne, ha eredetibb módon különböző más italokkal együtt kóstolnánk a sajtokat? Öt remek párosítást mutatunk be alábbiakban a sajtfogyasztásra, ami meglepő lehet és nem általánosan ismert.           1.A legfényűzőbb: sajt és pezsgő…

SAJT A LEVESBEN!

  forrás : https://www.produits-laitiers.com/ 5 módszer a sajt felhasználásához a szezonális levesekben:   A főzővízben Az olaszok soha nem dobják el a parmezánhéjat: félreteszik és levesekbe dobják, hogy ízesítsék őket! A francia változat esetében a kemény karakterű karakteres kemény héjakat (Beaufort, régi Comté stb.) Mi erre a célra 3 sajtunkat ajánljuk, mely héja igazán aromás,…