Fogszuvasodás ellen sajt

A sajt megakadályozza a fogszuvasodást   új tanulmány eredményei szerint   Gondolt már arra, hogy megelőzésként sajtot adjon a szájápolási programjához? Kellene. A sajt és más tejtermékek nemcsak magas kalciumszintet tartalmaznak, hanem képesek megváltoztatni a száj pH -értékét, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát. Az új kutatás szerint, amelyet Dr. Ravishankar Telgi vezetett az indiai Kothiwal Fogászati ​​Főiskola…

A sajt és a régészet

A sajt és a régészet A sajt segített a korai gazdálkodóknak Európában   A horvátországi két újkőkori régészeti lelőhely kerámiáiban található zsíros maradványok elemzése során mintegy 7200 évvel ezelőtti bizonyítékokat találtak erjesztett tejtermékekről (lágy sajtok és joghurtok).  Ez régóta régészeti rejtély: sok újkőkori lelőhelyen, az Adriai-tenger közelében a kutatók kúp alakú agyag edényeket tártak fel,…

Sajt igaz-hamis

Sajt igaz-hamis Tárolás, szezonalitás, tápérték …   Mi a valós kockázata a sajtkéreg elfogyasztásának? Ha penész legkisebb nyomára bukkanunk a sajtot el kell dobni? Hogyan konzerváljuk jól? Ezekre keressük a válaszokat.   A sajtoknak nincs szezonja Hamis.  Való igaz, az alap sajtjaink, amelyek leginkább elterjedtek és hyper és szupermarketekben kaphatóak, folyamatosan elérhetőek, hiszen profi berendezésekkel…

9 TIPP, HOGY FRISSEK MARADJANAK A SAJTOK A HŰTŐBEN – A HELYES CSOMAGOLÁS IS SZÁMÍT

9 TIPP, HOGY FRISSEK MARADJANAK A SAJTOK A HŰTŐBEN – A HELYES CSOMAGOLÁS IS SZÁMÍT     A sajt finom és sokoldalúan felhasználható étel és alapanyag, amelyből érdemes többfélét tartani otthon. Sajnos a legtöbb fajta viszonylag hamar megromlik, így ajánlott inkább kisebb mennyiségeket vásárolni.   Sajt nélkül lehet élni, de minek? Ki-ki ízlésének megfelelően választhat…

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE     A Fondue (fondü) egy olyan étel, amelyet svájci barátainknak köszönhetünk, pontosabban Fribourg kantonjának. A 18. század elején a Fribourgeoise-Alpok parasztjai újrahasznosították az előző étkezésekből visszamaradt sajtot és a kiszáradt kenyeret. Mivel gazdaságos és nagyon tápláló, a recept gyorsan elterjedt az ország többi részén is. A recept hivatalossá tételében…

Magyar sajtok története

Magyar sajtok története    A mai értelemben vett sajtkészítés a magyarokra sokáig nem volt jellemző. A 12-13. században. Bár a finnugor eredetű „tej”, „fejni”, „vaj” stb. szavak bizonyítják, hogy őseink ismerték a tejtermelést, a tejgazdaság kezdetleges formája hazánkban a 11-13 században alakult ki. Megtelepedett vlachok, majd a Duna-Tisza közé bevándorolt rácok készítettek sajtokat, az állattenyésztő…

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében     Itt az igazi nyár és a természet minket is vár!  A piknik legfőbb szezonja van, amikor a szabadban étkezni igazi élvezet. Az ételek megválasztása, elkészítése, szállítása és elfogyasztása komoly szervező munkát igényel, ezért alábbi néhány tipp segíteni tud a tervezésben. Különösen idén, amikor a Covid járvány…

Fizetőeszközként is szolgáltak a középkorban az Európát meghódító különféle sajtok

Fizetőeszközként is szolgáltak a középkorban az Európát meghódító különféle sajtok     „Mégis hogy lehet egy olyan országot vezetni, amelyben 246-féle sajttípus létezik?” – fakadt ki az 1960-as években Charles de Gaulle. A francia államfő azonban tévedett, ugyanis a világszerte létező sajtfajták száma valójában az általa említettnek több mint kétszerese. Számuk a középkori Franciaországban –…

A pizza lelke a SAJT!

A pizza lelke a SAJT!     Nápolyból elindulva az egész világot meghódította az egyszerű és gazdaságos pizza, ami ma a világ egyik legtöbbet fogyasztott étele. Az egyik fő összetevőjének íze és minősége nagyon befolyásolja a pizza végeredményét! Ez mi is lenne más, mint a Sajt természetesen!  A nápolyiak büszkék arra, hogy a pizza a…

Babák sajtfogyasztása- Mikortól egyen?

  Babák sajtfogyasztása- Mikortól egyen?   A sajtnak kiemelt helye van a nem csak franciák, de minden nép és ember étrendjében és természetes, hogy mielőbb bevezetjük az étkezésünkbe, amint az étrendet változatossá szeretnénk tenni. Az első hónapokban a csecsemők csak tejet fogyasztanak. Az Egészségügyi Világszervezet kizárólag szoptatást javasolja csecsemőknek 6 hónapos korig. Vannak azonban anyatej-helyettesítő tápszerek…