FAGYASZTHATÓK-E A SAJTOK?

 

Van még maradék sajtod, és szeretnéd, ha hosszabb ideig tarthatnád a fagyasztóban? Ilyen nagy melegben minden megolvad, és gyorsan megromlik, gyorsan szaporodnak az ételekben a káros baktériumok. Fontos a hűtés, de még a hűtőszekrényben is viszonylag kevés ideig lehet tárolni a tejtermékeket. Mi a helyzet a sajtokkal? Arról, hogy általában hogyan tároljuk, arról már írtunk nektek egy cikket. Hogyan tároljuk a sajtjainkat? – Cervinus És mi a helyzet a mélyhűtővel? Azt is kibírja a sajt? 

 

 

A sajtok fagyasztása teljesen lehetséges, feltéve, hogy tiszteletben tartunk néhány egyszerű felhasználási szabályt az ízük megőrzése érdekében. 

Mielőtt kinyitnánk a fagyasztó ajtaját…

 

Íme néhány fontos tanács: 

  • mielőtt elkezdenénk lefagyasztani először győződjünk meg arról, hogy egy már nem korábban kiolvasztott sajtot akarunk -e újra fagyasztani, mert ez azt a kockázatot rejti, hogy ételmérgezésnek tehetjük ki magunkat. 
  • a homogén felolvasztás biztosítása és a darabolás megkönnyítése érdekében általában ajánlatos 500 g-nál kisebb sajtokat lefagyasztani 
  • fagyasszuk a sajtokat inkább a hűtőszekrényből közvetlen kivéve, nem pedig szobahőmérsékleten: mert így jobban megőrzi minden tulajdonságukat, miközben felgyorsítja a fagyasztási folyamatot is
  • tartsuk eredeti csomagolásukban, és helyezzük szorosan lezárt tartályokba, lehetőleg üvegbe, mivel a műanyag felszívhatja a szagukat 

Már nincs meg a csomagolásuk? Íme egy kis tanács, amely nagyon hasznos annak érdekében, hogy tudjuk mikori a sajtunk: írjuk rá a sajtok nevét és azt a dátumot, amikor lefagyasztottuk a tartályok fedelére vagy csomagolásra rögzített címkére.

 

 

Praktikus tippek 

Általában háromféleképpen lehet fagyasztani a sajtot. Lehet reszelt, szeletelt darabokban vagy egészben tartani. A könnyedebb felhasználás érdekében a keményebb sajtokat ajánlatos szeletekre vagy darabokra vágni őket, vagy reszelni, mielőtt lefagyasztanánk. Persze mindez a sajt tészta típusától függ. Azt érdemes tudni, hogy a sajtok, amelyek a legjobban tolerálják a fagyasztást, azok a száraz kecskesajtok, vagy a préselt tésztájú keményebb sajtok. Az ok egyszerű: kevesebb vizet tartalmaznak, így textúrájuk még jobban bírja ezt a kis krioterápiás (hidegterápia) eljárást! A friss sajtokat, mint például a feta, a ricotta vagy a túró, magas víztartalmuk miatt alig lehet fagyasztani.

Vannak sajtok, amelyeknek a fagyasztás megváltoztatja textúráját, például a friss juhsajtoknak, mivel azoknak magas a víztartalma. A fehérpenészes lágy sajtok, mint a Camembert vagy a Brie tésztáját is kissé „lisztesítheti”. Az olyan márványos tészta, mint a Roquefort vagy a Gorgonzola, morzsolódhat, és víz oldódhat ki belőle. 

Egy dologban biztosak lehetünk, hogy nincs kockázati hatásuk az egészségre: lehet nem hozzák az eredeti formájukat, és nem annyira élvezetes a kinézetük, hogy sajttálra helyezzük ezeket, de továbbra is kiválóak lesznek ízesítésként bármilyen ételre a kifagyasztott sajtok!

 

 

Meddig tároljuk a mélyhűtőben?

A fagyasztás nem akadályozza meg teljesen a sajtok érését, még akkor sem, ha a folyamat lassú. Ezért általában ajánlott a fagyasztást követő pár hónapon belül fogyasztani őket.

Parmezán jellegű sajtok: Fagyasztható – legfeljebb 6 hónapig

Cheddar sajtok: Fagyasztható – legfeljebb 6 hónapig

Feta sajtok: Fagyasztható -3-4 hónapig

Mozarella sajt: Fagyasztható – 3-4 hónapig

Magas zsírtartalmú sajtok (>25%)? – 3-4 hónapig

Alacsony zsírtartalmú sajtok (<25%)? – NEM fagyasztható 

Reszelt sajtok: Fagyasztható – 3-4 hónap

Szarvasi sajtok közül a keményebb érett sajtjaink 6 hónapig, (Cevinus Perfetto, Fenomenale, Superiore) a többi pedig 3-4 hónapig fagyasztható

 

Kiolvasztási tipp  

A sajt felolvasztása kényes lépés, amely bizonyos óvintézkedéseket igényel. Először is, egyáltalán nem ajánlott a sajtot a szabadban felolvasztani. Először a hűtőszekrény alsó részébe kell helyezni, a cél a baktériumok kialakulásának elkerülése és csak utána vegyük ki, majd mielőbb fogyasszuk el.

Figyelmeztetés! Ne fagyaszd le újra, mint ahogy azt fent már említettük, baktériumok szaporodhatnak el benne, ami senkinek sem lenne jó, ha a nyári pihenés közben egészségügyi problémákat okozna.