Levesben az erő – kínai barlangtól a modern konyháig

Régi idők mondása volt egy illatos húsleves kanalazása közben, hogy ettől bizony a halottak is feltámadnak. Ez persze elsősorban a hússal főtt levesekre vonatkozott, de ma már tudjuk, hogy a zöldséggel, sajtokkal, tejszínnel főtt levesek is különlegesek.

Ki találta fel a levest? Ha hihetünk a Harvard Egyetem archeológus csapatának, akkor bizony a kínaiak. Egy barlangban ugyanis 20-25.000 éves cserépedényt találtak, amiről nagyon hamar kiderült, hogy tűz fölé tartották. Egészen idáig kosarakat használtak, vagy fából faragott edényeket. Az égetett cserépedény nagy változást hozott, hiszen végre lehetett vizet forralni, abba pedig friss zöldségeket, húst és fűszereket dobálni. Az első levesek leginkább a raguhoz hasonlítottak, a sűrű, hússal teli meleg folyadékot kenyérre öntötték. A középkor kedvenc eledele is a leves volt, mert a szűkös időszakok alatt ebből az egész családnak jutott, laktató és olcsó volt. A leves népszerűsége ma is töretlen.

Ahány országban járunk, annyi levest eszünk, hiszen minden kultúrának megvan a maga levese. A magyar gulyástól, a francia hagymától az orosz borscsig, a spanyol Gazpacho-ig, a New England Chowder-ig, a kínai Won Ton-ig, a Campbell -féle paradicsomig, a japán misóig és az olasz Minestrone-ig minden levesnek egyedi íze van a származási helyétől függően. Ma már vásárolhatunk levest dobozban, konzervben, sőt, tasakban, por formájában is.

A reformkonyha kedvelt étele a krémleves. Selymes, jól variálható és általában a gyerekek is szeretik. A fine dining műfaj is erőszeretettel használja, mivel textúrájának köszönhetően jól tálalható. Rendkívül laktató, ezért akár önmagában is megállja a helyét ebédre vagy vacsorára.

Minden évszaknak megvannak a sláger krémlevesei, de a sajtkrémleves egy igazi aduász. Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen, pirítóssal, pirított baconnel, zöldség chipssel, de még pirított magvakkal is, éppen ezért a sajtkrémleves évszaktól függetlenül remek választás.

A cervinus érlelt sajtok pedig kiváló alapot nyújtanak egy különlegesen fűszerezett, nyár végi, ősz eleji krémlevesnek.