A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon

Egy erdélyi legenda szerint Cege községnek egykoron kegyetlen és gazdag uralkodója volt. Annak idején a helyiek éheztek, és ahhoz, hogy enni tudjanak, el kellett lopniuk a főúr sajtját, amit egy barlangban őrzött. Amikor odaértek, észrevették, hogy a sajt vöröses sárga lett a föld alatt, és furcsa illata volt. Legnagyobb meglepetésükre így is ízlett nekik, de az uralkodó rájött a tettükre és magával vitte a barlangot Noszolyra, ahol a későbbiekben érlelte a sajtot.

A történet igaz vagy sem, a barlang létezik, és ez az egyetlen hely a világon, ahol elkészíthető az erdélyiek sajtkülönlegessége.

Az eredetileg juhtejből, napjainkban tehéntejből készülő, sózott, lágy, zsíros noszolyi sajtot a barlangban természetesen előforduló rúzsflóra teszi egyedülállóvá.

Ahhoz viszont, hogy megkóstoljuk, egészen a faluig kell utaznunk.

Forrás