Merész rablás – veszélyben a holland sajtok

Nagyon szeretjük a sajtot, mint sokan mások, de fogalmunk sem volt arról, hogy mennyire hatalmas összeget kérhetnek egy-egy különlegesebb fajtáért a piacon, amíg nem hallottunk egy „merész” rablásról. A bűncselekmény Fijnaartban, egy észak-brabanti városban Hollandiában történt, ahol egy farmról szervezetten loptak el több sajtkorongot.
Volt idő, amikor a gyémántok és az autók ellopását merész és kifizetődő rablásnak tekintették. Manapság akár egy tehenészetet is meg lehet célozni. Bűnözők, egy holland farmot vettek célba értékes sajtkorongjaiért – több, mint 8 millió forint értékben. A tolvajok 60 darab, körülbelül 10 kg súlyú, tehéntejből készült sajtkorongot vittek el.
Úgy tűnik, a sajtrablások meglehetősen gyakoriak. Olyannyira, hogy sok országban, például Hollandiában, kötelező a chiprendszerek alkalmazása annak érdekében, hogy a tolvajok ne tudják eladni, vagy darabokra vágni a sajtokat anélkül, hogy túljutnának a telepített biztonsági rendszereken.
Az igazi kérdés itt az, hogy a tolvajok miért választják a sajtkorongok ellopását a drága értéktárgyak helyett. A válasz egyszerű. Ezek nem hétköznapi sajtok, luxus sajtokról van szó, amelyek világszerte csak bizonyos farmokon találhatók meg, és rendkívül magas áron kaphatók.
Szamártej, a méregdrága kuriózum
A világ legritkább és legdrágább sajtja, a Pule, balkáni szamarak tejéből készül és csak a szerbiai Zasavica Természetvédelmi Területen gyártják. Ezek a szamarak veszélyeztetettek és különleges védelem alatt állnak. A fejés folyamata három hónapig tart, az így előállított tej magas fehérjetartalmú, és az ENSZ jó alternatívaként ismeri el a tehéntejre allergiások számára. A sajt 1700 óta használt titkos recept alapján készül, amely gazdag és lágy állagot ad a Pule-nak. Egy kiló sajthoz 25 liter szamártej kell. Már az előállítás módja és az alapanyagok is sejtetik, hogy nem ez a fajta a világ legnagyobb mennyiségben eladott sajtja, azonban biztosak vagyunk benne, hogy a félmillió forintos kilónkénti ár járul hozzá a legnagyobb mértékben, hogy évente mindössze 6-15 kilógrammot értékesítenek belőle.
Ehető arany
Egy másik, Moose sajtként ismert luxussajtot világszerte csak egy helyen, egy svéd farmon gyártanak. A tejet három jávorszarvas testvér adja, Gullan, Haelga és Juno. A fejési folyamat ugyanolyan nehéz, mint a Pule esetében. A folyamat csak májustól szeptemberig végezhető, ezalatt naponta körülbelül öt liter tejet termelnek. A sajtot 400 000 Ft/kg áron értékesítik.
Az luxussajtok közé tartozik még a White Stilton Gold, amelyet csak hat, engedéllyel rendelkező sajtgyárban készítenek Nagy-Britanniában. Csillogó ehető aranyfoltok díszítik, és kilója körülbelül 330 000 Ft. Egy másik különlegesség, a Caciocavallo egy ritka tehéntejfajta tejéből készül, amely csak Olaszország déli részein él. Lósajtnak is nevezik, mert a középkorban a kereskedők ló farkára szíjazták.

 

Forrás