Falatnak áll a világ

Szendvicsek vs kanapék.

A szendvics jellemzően két vagy több szelet kenyérből áll, amelyek között különböző feltétek vannak, például hús, sajt, zöldségek. A „szendvics” kifejezést John Montagunak, Sandwich 4. grófjának tulajdonítják, aki állítólag megparancsolta szolgáinak, hogy hozzanak neki húst két szelet kenyér között, hogy tányér használata nélkül folytathassa a szerencsejátékot. Ez a gyakorlat a 18. században vált népszerűvé, és az étel megkapta a „szendvics” elnevezést.

A kanapék apró, dekoratív előételek, amelyek kicsi alapból (általában egy kis darab kenyérből vagy kekszből) állnak, amelyet különféle sós vagy édes feltétekkel díszítenek. A kanapékat gyakran koktélpartikon és fogadásokon szolgálják fel falatnyi harapnivalóként. A „kanapé” kifejezés francia eredetű, és a „dívány”-ra vagy a „kanapéra” utal. Az elnevezés még a 19. századból származik, amikor a társasági összejövetelek alkalmával kis darab kenyeret vagy kekszet helyeztek el a kanapéra, vagy a díványra, előétel gyanánt.

Összefoglalva, bár mind a szendvicsek, mind a kanapék többségükben kenyeret tartalmaznak, méretüket, kiszerelésüket és történelmi eredetüket tekintve különböznek egymástól. A szendvicsek nagyobbak, és jellemzően a kenyérszeletek között lévő összetevők rétegeiből állnak, míg a kanapék kisebb, dekoratív előételek különféle feltétekkel, kis alapokon.