Sajtos rizottó fehérborral
A rizottó egy olasz eredetű, krémes állagú rizses étel, amely Észak-Olaszországban, különösen a Pó folyó völgyében vált népszerűvé. Az étel gyökerei a 14. századig nyúlnak vissza, amikor az arabok rizst hoztak Itáliába, és az helyi ételek részévé vált. Az alaprecept szerint a rizst először vajon vagy olívaolajon pirítják, majd fokozatosan adják hozzá a levest, folyamatos kevergetés mellett. A rizottót különböző hozzávalókkal gazdagíthatják, például sajtokkal, gombával, tenger gyümölcseivel vagy zöldségekkel. Az étel elkészítése során gyakran használják az Arborio rizsfajtát, mivel annak magas keményítőtartalma különösen krémes állagot eredményez. A rizottó tálaláskor gyakran reszelt sajttal és friss zöldfűszerekkel van megszórva.
Hozzávalók 4 főre:
- 400 g rizottó rizs (pl. Arborio vagy Carnaroli)
- 1 csomag zöld spárga (kb. 400 g)
- 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 100 g reszelt Cervinus Superiore
- 50 g vaj
- 1,2 liter zöldségalaplé vagy húsleves
- 120 ml száraz fehérbor
- Só ízlés szerint
- Frissen őrölt fekete bors
- Olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
Mossuk meg és vágjuk le a spárga végeit, majd vágjuk fel a spárgát körülbelül 2-3 cm hosszú darabokra. Melegítsük fel a zöldségalaplevet vagy húslevest egy lábasban, tartsuk melegen. Egy nagy lábasban melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre, kb. 5 perc alatt. Adjuk hozzá a rizst a hagymához és pirítsuk körülbelül 2 percig, amíg a rizs kissé áttetszővé válik. Öntsük hozzá a száraz fehérbort, majd folytassuk a főzést, amíg a bor nagy része elpárolog, és a rizs szinte felszívja. Keverjük hozzá a spárgát a rizshez, majd fokozatosan adjuk hozzá a meleg zöldségalaplevet vagy húslevest, kevergetve közepes lángon. Mindig csak annyi lével öntsük fel, amennyi éppen ellepi a rizst, majd keverjük addig, amíg a folyadék felszívódik. Folytassuk a rizs főzését és kevergetését kb. 18-20 percig, vagy amíg a rizs megpuhul, de még al dente (kicsit harapós marad). Vegyük le a lábast a tűzről. Keverjük hozzá a vajat és a reszelt Cervinus sajtot a rizshez, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Fedjük le a lábast, és hagyjuk állni 2-3 percig, hogy a sajt és vaj összeolvadjon. Tálaljuk azonnal, szórjuk meg frissen reszelt Cervinus sajttal és frissen őrölt fekete borssal.