Nehéz helyzetbe kerültek a hazai tejtermelők

Nehéz helyzetbe kerültek a hazai tejtermelők     Megállíthatatlanul emelkedik a nyers tej ára, s bár külföldön a hazainál is magasabb árat kínálnak az alapanyagért a feldolgozók, a magyar gazdák egyelőre kiállnak a hazai tejágazat mellett, nem adják el külföldre az árut. A termelők ugyanakkor egyre nehezebb helyzetbe kerülnek: a nagy meleg miatt kevesebb tejet…

Tészta pizza stílusban

Tészta pizza stílusban   Kanada egy híres séfjénél találtunk egy nagyon gusztusos rakott tésztát, reszelt sajttal, olasz kolbásszal, pepperonival és házi paradicsomszósszal. Nem csak könnyen elkészíthető itthon is, de ízvilága egy hagyományos kolbászos pizzára hasonlít, ami biztos nyerő lehet a gyerekeknél, hiszen a tészta, és a pizza a mindenük. 🙂  Ideale sajtunkkal készítsd el, ami…

Sajtos Gofri   Igaz a gofrit általában édes formában ismerjük, mitöbb 3 féle alaprecept is ismert, megkülönböztetünk belga, amerikai és liege-i típusú gofri. Van vastagabb tésztájú és könnyed- ropogós tésztájú, melyet élesztővel készítenek, de az amerikai gofrit sütőporral készítik. Szoky most sós formában mutat be egy receptet, amely szendvics alapnak is kitűnő. Díjnyertes Cervinus Superiore sajtunk…

Megőrülnek a magyarok ezért a sajtért: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek a magyarok ezért a sajtért: úgy veszik, mint a cukrot   Ha sajtról van szó, a magyar fogyasztók árérzékenyek, tízből kilencen nagy boltláncokban és hipermarketekben veszik meg a termékeket, és a legtöbben havonta 3-4 ezer forintot költenek sajtokra. A magyar sajtvásárlók körében messze a trappista a legkeresettebb, majd a mozzarella és az eidami jön…

Egy kis kémia: Mi az a FERMENTÁCIÓ ?

Egy kis kémia: Mi az a FERMENTÁCIÓ ?     A fermentált élelmiszerek és italok évezredek óta léteznek, de az egészséges életmódot és természetes termékeket kereső fogyasztók megújult érdeklődésének örvendenek. Valamennyien ismerjük, a sajtokat, a savanyú káposztát és a bort fermentált termékként; azonban vannak kevésbé nyilvánvaló példák, mint a kávé és a kakaóbab, a miso…

Nizzai saláta

Nizzai saláta   Előételnek, piknikre vagy grillezéshez kísérőnek próbáld ki Te is ezt a saláta receptet, amely jól kihozza a nyár ízei. Tésztából, tonhalból, Caciotta sajtból, paradicsomból, kaliforniai paprikából, olajbogyóból, babból és újhagymából áll, könnyű, ízletes és mégis tápláló. Tegyük hozzá, számos verziója létezik ennek is, és több francia régióban is vitatkoznak egyes összetevőkön. Van…

Tej tehén nélkül: Dániában sejtalapú tej előállítására építenek üzemet

Tej tehén nélkül: Dániában sejtalapú tej előállítására építenek üzemet   Állítólag a sejtalapú tej jelenti a jövőt. Legalábbis az induló Remilk cég így látja. Most a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítményének felépítését tervezik Dániában. Az induló Remilk egy 7,5 hektáros létesítmény építését tervezi Dániában sejtalapú tej előállítására. A cég állítása szerint a tejfehérjékkel azonos fehérjékből…

MOUSSAKA, a görög rakott padlizsán

MOUSSAKA, a görög rakott padlizsán   Finom gratin padlizsánnal, paradicsomszósz darált hússal és fehér mártással. Adott egy egyszerű alaprecept, de a moussakának számos változata létezik, országtól, régióktól, vagy akár a családoktól függően is. Viszont ezeknek a változatoknak mindig a fő összetevője a padlizsán és a darált hús. Aztán lehet még, burgonya, cukkini, articsóka, csicseriborsó (a…

Hiába nőnek az árak, mégis egyre kevesebb a tej

Hiába nőnek az árak, mégis egyre kevesebb a tej   Egyelőre nem erőteljes, de az elemzők szerint intő jel a tejtermelés világszerte tapasztalható csökkenése.   Idén is folytatódik Noha a tavalyi évtől magasabbak a termelői árak a legnagyobb tejkibocsátó országban, mégis nemhogy lassul a növekedés, hanem most már egyenesen csökken az előállított tej mennyisége. Ennek…

Innovatív technológiák a biztonságos tej szolgálatában

Innovatív technológiák a biztonságos tej szolgálatában     A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet és a Természettudományi Kutatóközpont 2022. június 17-én SAFEMILK „Innovative technology in milk safety” – „Innovatív technológiák a biztonságos tej szolgálatában” címmel közös projekt rendezvényt szervezett. A rendezvény a H2020 MSCA RISE No. 101007299 számú európai uniós kutatási és innovációs kutatócsere projekt támogatásával valósult meg.…