MOUSSAKA, a görög rakott padlizsán

 

Finom gratin padlizsánnal, paradicsomszósz darált hússal és fehér mártással. Adott egy egyszerű alaprecept, de a moussakának számos változata létezik, országtól, régióktól, vagy akár a családoktól függően is. Viszont ezeknek a változatoknak mindig a fő összetevője a padlizsán és a darált hús. Aztán lehet még, burgonya, cukkini, articsóka, csicseriborsó (a libanoni vegetáriánus moussakában), és sajt.

Mi a görög moussaka-t mutatjuk be nektek, mert ez a legnépszerűbb, és mert egyszerűen a legfinomabb. Időmegtakarítás érdekében: ha van otthon kész bolognai mártás az is tökéletes hozzá és a fehér szósz, a bechamel helyettesíthető joghurttal, túróval, reszelt sajttal vagy morzsolt fetával, ricottával.

A hagyományos moussakában használt darált hús bárány, de a darált marhahús vagy marhahús – bárány keveréke, darált csirkemell is jó lehet. A sajtként pedig a bechamel mártásba a kecskegida oltóval készült, kecskesajtos ízvilágú Picante sajtunkat ajánljuk, hisz köztudott, hogy a görögök a kecskesajtot preferálják, nem csak feta formájában. Itt nem az a cél, hogy nyúljon a sajt az étel tetején, hanem fűszerként krémesítse a szószt. A hagyományos moussaka fő összetevőjét, a padlizsánt mindig olívaolajban sütik elő. 

 

55 perc
+40perc sütés

közepes

490 kcal/ adag

Hozzávalók egy tálra (kb. 6 személyre):

Paradicsomszósz darált hússal/ kész bolognai szósz 

  • 500 g darált hús (bárány, marha, borjúhús, csirke…)
  • 1 apróra vágott közepes hagyma
  • 2 apróra vágott fokhagymagerezd
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes doboz hámozott és kockára vágott paradicsom (kb. 6 érett friss olasz paradicsom szezonban)
  • 1 teáskanál száraz kakukkfű, morzsolt
  • 1 teáskanál száraz oregánó, morzsolt
  • 1 csipet chili por
  • 1 csipet fahéj (opcionális)
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só és bors

Padlizsán:

1 nagy padlizsán (vagy 2 közepes padlizsán), hámozva vagy sem, 1 cm vastag szeletekre vágva

Olívaolaj

Fehér szósz (bechamel):

  • 750 ml tej
  • 50 g vaj
  • 50 g lisztet (vagy kukoricát gluténmentes moussakához)
  • 1 csipet szerecsendió
  • 100g reszelt sajt Szarvasi Picante sajt 

ELKÉSZÍTÉS

Paradicsomszósz darált hússal:

  1. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát.
  2. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk meg picit amíg bebarnul
  3. Adjuk hozzá a paradicsomot, a fűszereket és a sót és borsot. Forraljuk fel, fedjük le és csökkentsük a hőt. Pároljuk 40 percig, vagy amíg a mártás besűrűsödik. Így elkerülhető, hogy túl sok folyadék legyen, amikor a moussakát sütjük.

Sült padlizsán:

  1. Választhatjuk, hogy a padlizsán szeleteket kevés olívaolajban sütjük egyesével, de kevesebb munka és kevesebb olaj viszont, ha sütőbe tesszük. 
  2. Rendezzük a padlizsán szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire. Mindkét oldalon olívaolajjal kenjük meg őket. Enyhén szórjuk meg sóval.
  3. 200 °C fokon süssük 30 percig, vagy amíg a padlizsán aranybarna nem lesz.

Fehér szósz (bechamel):

  1. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet és a habverővel keverjük jól el. Öntsük a tejet apránként hozzá kevergetés közben.
  2. Amikor a szósz bevonja a kanál hátulját, akkor kész. Adjuk hozzá a szerecsendiót, a sót és a borsot.
  3. Adjunk hozzá reszelt Picante sajtot, és jól keverjük össze, hogy megolvadjon.

A moussaka összeállítása és sütése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra 
  2. Olajozzunk ki egy magas peremű gratin (sütő) edényt. Helyezzük el a padlizsánok felét az edény alján. Ezután a húsos paradicsommártás felét oszlassuk el rajta. Jöhet a többi padlizsán, majd a többi paradicsomszószos hús. Fejezzük be a rétegezést a fehér mártással.
  3. Miután a sütő forró, süssük körülbelül 40 percig, vagy amíg a felülete aranyszínű nem lesz.
  4. Azonnal tálaljuk kenyér kíséretében. 

TIPP

 A Moussaka nem egy gyorsan elkészíthető étel, ezért javasolt akár dupla mennyiséget is készíteni belőle és a felét le lehet adagokban fagyasztani (nagyon jól fagyasztható, akár 3 hónapig is eláll).

Jó étvágyat kívánunk!