Tej tehén nélkül: Dániában sejtalapú tej előállítására építenek üzemet

 

Állítólag a sejtalapú tej jelenti a jövőt. Legalábbis az induló Remilk cég így látja. Most a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítményének felépítését tervezik Dániában.

Az induló Remilk egy 7,5 hektáros létesítmény építését tervezi Dániában sejtalapú tej előállítására. A cég állítása szerint a tejfehérjékkel azonos fehérjékből készítenek majd sejtalapú tejterméket. A laboratóriumból származó tehénmentes tej alternatíváját precíziós fermentációval hozzák létre. Ennek során mikroorganizmusok segítségével természetazonos, állati eredetű molekulák állíthatók elő. Az izraeli Remilk start-up ezt a biológiai folyamatot alkalmazza. A világ legnagyobb üzemét most Dániában építik fel, Kalundborgban.

 

Kép: instagram.com/remilk_foods/

 

A cég tájékoztatása szerint már világszerte több helyen megkezdték a nagyüzemi gyártást. A támogatók a Remilk dániai gyártóüzemét fontos lépésnek tekintik az élelmiszer- és tejipar fenntarthatóbb jövője felé.

Az élesztő alapú fermentációs eljárás segítségével olyan termékek állíthatók elő, amelyek ízükben és funkciójukban nem különböznek a hagyományos tehéntejtermékektől – írta a német agrarheute mezőgazdasági szakportál. Új dániai üzemében a Remilk kazeint és tejsavót is gyárt majd.

forrás: Agrofórum Online, www.israel21c.org