Palermói sertésszelet- Szoky konyhája

Palermói sertésszelet- Szoky konyhája     Aki szereti a rántott és egyéb formában kisütött húsokat, az nem fog csalódni, ha picit változtat és kipróbál egy kis újdonságot a Palermoi szeletet. Ezuttal Szarvasi Picante sajttal készül, ami kecsgida oltóanyaggal készített nagyon ízletes , pikáns kemény sajt,ami mind tésztákhoz, mind húsos ételekhez nagyon passzol. Nem is beszélve…

Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?   A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?   Csontritkulás esetén elsősorban a prevencióban lenne nagy szerepe a megfelelő táplálkozásnak, de kialakult betegség fennállásánál is kiemelten fontos a kalciumban gazdag, kiegyensúlyozott, vegyes étrend. D-vitamin pótlása is szükséges lehet, de…

A német példán látszik, hogy miért fog elszállni minden tejtermék ára

A német példán látszik, hogy miért fog elszállni minden tejtermék ára   Ahogy arról nemrég a saját felmérésünk alapján mi is írtunk, az olaj és a liszt után egy harmadik fontos élelmiszeripari alapanyag, a tej árának jelentős emelkedése is megjelent az ellátási lánc végén, azaz a bolti bruttó fogyasztói árakban.     Németországban nagyon hasonló a…

Ropogós mini pite sajttal és sonkával

Ropogós mini pite sajttal és sonkával   Aperitifnek, ínyenc előételnek, hideg svédasztalhoz vagy akár vacsorára, próbáld ki te is ezt a ropogós minipite receptet, rusztikus ízvilág, amely felmelegíti a lelked! Leveles tésztalapból, paraszt sonka szeletekből, ruganyos –krémes Cervinus Delicato sajtból, és tojás és folyékony tejszín keverékéből készül.   15 perc előkészítés + 25 perc sütés…

Sajtos burgonyakrémmel töltött sült burgonya-SZOKY konyhája

Sajtos burgonyakrémmel töltött sült burgonya- SZOKY konyhája    Hidegebb időszakban jól esik egy laktató meleg krumplis étel, ami kellemesen telít. A jacket potato-ról azt hiszem sokan hallottak már, ami tulajdonképpen egy töltött héjában sült krumpli a brit gasztronómiában. Akár fast foodként, akár köretként is megállja a helyét, a világ számos országában készítik. Szoky most egy…

Nagy zuhanás után a harmadik helyre jött fel a hazai tejipar a régióban

Nagy zuhanás után a harmadik helyre jött fel a hazai tejipar a régióban   Még közel sem érte el a rendszerváltás előtti szintet, de az elmúlt években lassú növekedési pályára állt a magyar tejipar. Hatalmas kihasználatlan potenciál van még az országban ezen a téren. Regionális szinten dobogósok vagyunk, az egész kontinens tekintetében pedig a középmezőnyben…

Balatoni sertésszelet fergeteges ízű töltött karaj – Szoky konyhája

Balatoni sertésszelet fergeteges ízű töltött karaj -Szoky konyhája     Nemcsak a Balatont lehet imádni, de a minden jóval megrakott Balatoni töltött sertés hússzeleteket is, amely nagyon finom alapanyagokból készül. Különleges ízt ad neki a Szarvasi Picante kecskegida oltóanyaggal készült kemény sajtunk.  35 perc + sütés 10 perc könnyű 796 kcal/fő Hozzávalók 4 főre:  4…

Kebab wrap házilag

Kebab wrap házilag     Wrap és kebab : ismerős, de milyen ételek?  Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése). 1980-as években terjedt el és ízléstől függően majdhogynem végtelen a lehetőségek tárháza, mivel is tölthető meg egy wrap. A húsos verzió miért…

A MESTERSÉGES CSIRKEHÚS UTÁN MEGÉRKEZHET A TEHÉNTEJ NÉLKÜLI TEJ IS

A MESTERSÉGES CSIRKEHÚS UTÁN MEGÉRKEZHET A TEHÉNTEJ NÉLKÜLI TEJ IS   A laborban növesztett csirkehúsról még december elején írtunk. Ugyanis ekkor fogadta el hivatalosan a sejttenyészetből készült csirkét a Szingapúri Élelmiszerügynökség, így az étel a boltok polcaira kerülhetett. Most Izraelből érkezett a hír, hogy tehenek nélkül, élesztőből kísérletezték ki egy tehéntej ízű és kinézetű folyadékot.     A…

A számok nem hazudnak: meglepő adatok érkeztek Európa tejtermeléséről

A számok nem hazudnak: meglepő adatok érkeztek Európa tejtermeléséről   Óriásit nőtt az Európai Unióban a feldolgozóüzemekbe eljuttatott nyerstej mennyisége az elmúlt évtizedben. Az Eurostat a 2011 és 2020 közötti időszakban több uniós tagállamban is 10 százalék fölötti növekedést regisztrált a termelésben. Magyarországon az uniós átlagnál magasabb  termelésnövekedést mért a szervezet. A fogyasztói tej előállítását…