Swiss Alpine Makaróni, avagy Alpesi sajtos tészta – Szoky konyhája

Swiss Alpine Makaróni, avagy Alpesi sajtos tészta – Szoky konyhája   Igaz Szoky nőnapra is elkészítette ezt az ételt, de bármikor kényeztethetjük magunkat egy ilyen finom rakott tésztával, és nem csak a hölgyek. Hogy miért is kényeztetés egy ilyen tészta? Mert krémes állagával a lágy ifjúkori parmezánnal, vagyis a Caciotta sajt édeskés ízvilágával és a…

KIDERÜLT, MELYIK A LEGEGÉSZSÉGESEBB SAJT

KIDERÜLT, MELYIK A LEGEGÉSZSÉGESEBB SAJT   Úgy tűnik, hogy a sajtot, amit a dietetikusok korábban nem tartottak különösebben sokra, manapság hajlamosak rehabilitálni, hiszen egyre több jótékony hatásáról tudunk. De vajon melyik a legegészségesebb sajtfajta? A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozásszakértők számára. A szakemberek arra…

GYOMAENDRŐDI NEMZETKÖZI SAJT- ÉS TÚRÓFESZTIVÁL 2022

GYOMAENDRŐDI NEMZETKÖZI SAJT- ÉS TÚRÓFESZTIVÁL 2022  IDŐPONT: 2022.04.29. – 05.01.   Határon innen és túl számos gazda, sajtmester, családi gazdaság számára kínál ez a jeles esemény lehetőséget az ízletes remekművek bemutatására, értékesítésére, mindezek mellett pedig sajtversenyen is megmérettethetik a munkájuk gyümölcsét. A 2021-es – ideiglenes – időpont visszakerül a megszokott helyére, jegyezze fel mindenki, hogy…

Brutális, ami a magyar boltokban történik: úgy drágul az élelmiszer, mintha nem lenne holnap

Brutális, ami a magyar boltokban történik: úgy drágul az élelmiszer, mintha nem lenne holnap   Brutálisan kilőttek az árak Magyarországon: bár egy éves távlatban, 2021 február és 2022 február között az átlagos infláció mértéke 8,3 százalék volt, a félbarna vagy a fehér kenyér ára 30 (!) százalékkal emelkedett. És ez még csak a jéghegy csúcsa, rengeteg termék…

Megérkezett a háború a magyarországi boltokba – van, ami duplájára drágult

Megérkezett a háború a magyarországi boltokba – van, ami duplájára drágult   Nagyot drágultak a tejhez köthető élelmiszerek: az árstoppal nem érintett tej is 18 százalékkal többe kerül, mint egy éve, de a gyümölcsjoghurt is 15 százalékkal drágult, a tejföl 26,5 százalékkal, a túródesszert 27 százalékkal, a sajt pedig 50 százalékkal kerül többe most, mint…

Megválasztották a világ legjobb sajtját

Megválasztották a világ legjobb sajtját   A svájci Mountain Dairy Fritzenhaus sajtgyártó által készített Gruyère-t választották a világ legjobb sajtjának.   A World Cheese Contest a világ legnagyobb sajt-, vaj- és joghurtversenye, melyen idén huszonkilenc ország termelői vettek részt juh- és kecskesajt, lágy- és keménysajt kategóriákban. A háromnapos rendezvényen a bírák – akik között Michelin-csillagos szakácsok is…

Százmillióért kevergeti a sajtfondüt ez a robot

Százmillióért kevergeti a sajtfondüt ez a robot Már az egészen speciális fogásokra is szakosodnak a konyhai robotok, komoly fejlődés zajlik ezen a téren.   Modern életünket az okoseszközök uralják, melyek szép lassan már a konyhából is kiszorítanak bennünket. Mindent azonban még nem tudnak elkészíteni a folyamatosan tanuló konyhai robotok sem, a bonyolultabb fogásoknál jobb, ha…

Sajtos ropogós Ripi-Ropi Kipi-Kopi -Szoky konyhája

Sajtos ropogós Ripi-Ropi Kipi-Kopi -Szoky konyhája   Bármely alkalomra, isteni kis vendégváró, ez a sajtos ropogós nassolnivaló. Közeleg a húsvét, remek ötlet a locsolkodó fiúkat -férfiakat kis ropogtatni valóval várni. Nagyon nagy kedvence lehet bárkinek, hiszen pillanatok alatt elkészíthető kevés alapanyagból. Igazi teavajjal, a közepesen érett Cervinus Perfetto sajttal, kis köménnyel. Érdemes kipróbálni, mert nem…

Kilenc csodás európai úti cél a sajt szerelmeseinek

Kilenc csodás európai úti cél a sajt szerelmeseinek   Európa számos országában ezeréves tradíciója van a sajtkészítésnek, nem csoda, hogy a világ legismertebb fajtái az öreg kontinensről származnak. A nyüzsgő sajtpiacok, az autentikus sajtkészítő manufaktúrák kiállításai és a sajtműhelyek mágnesként vonzzák a turistákat is. Összegyűjtöttünk kilenc olyan célpontot, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.   Roquefort, Franciaország…

Sajtos-halas chowder

Sajtos-halas chowder    A chowder egyfajta sűrű leves vagy egytálétel, általában hallal, tenger gyümölcseivel, vagy csak szimplán zöldségekből készítik, amelyet gyakran tejjel vagy tejszínnel krémesítenek. Az angolszász vidékek kedvelt egytálétele több száz éve jött létre, a szegények konyhájának laktató fogásaként. Latin -francia gyökerei vannak, de telepeseknek köszönhetően a chowder hamar otthonra lelt az Újvilágban is,…