Sajtos Gofri
Igaz a gofrit általában édes formában ismerjük, mitöbb 3 féle alaprecept is ismert, megkülönböztetünk belga, amerikai és liege-i típusú gofri. Van vastagabb tésztájú és könnyed- ropogós tésztájú, melyet élesztővel készítenek, de az amerikai gofrit sütőporral készítik. Szoky most sós formában mutat be egy receptet, amely szendvics alapnak is kitűnő. Díjnyertes Cervinus Superiore sajtunk magát a tésztát ízesíti, amelyet kívül ropogóssá teszi, belül pedig lágy krémes marad. Piknikhez is ideális, akár kirándulásra is magunkkal vihetjük, persze bármilyen napszakban teljes értékű étel otthon is.
Hozzávalók 5 személyre:
- 600 g finomliszt,
- 800 ml 1.5 % tej,
- 180 g Szarvasi Superiore sajt,
- 5 db közepes méretű tojás (M – L),
- 100 g teavaj vagy esetleg egyéni igény szerint margarin,
- 2 teáskanál cukor,
- 1 teáskanál só,
- 25 g friss élesztő, abban az esetben, ha instant élesztővel készül egy kis csomagra van szükség (7 g)
abban az esetben, ha a felét fűszeresen készítenéd:
- 1 mokkáskanál édes nemes pirospaprika,
- 1 csapott teáskanál fokhagymapor,
- ízlés szerinti tört vagy őrölt bors, ami ebben a receptben színes bors formájában került a tésztába.
ELKÉSZÍTÉS
- Első lépésként az élesztőt beletesszük a tejbe, majd hozzáadjuk a cukrot is és felfuttatjuk lefedve
- 2 perc alatt a tojásokat felverjük kemény habbá
- fokozatosan adagoljuk a habhoz a kimért lisztet, és a felfutott élesztős tejet, amíg az alapanyagok el nem fogynak és közben folyamatosan keverjük habverő géppel csomómentesre és közben hozzáadjuk a sót is
- hozzáadjuk a vajat, és finom-lyukú reszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a kiváló Cervinus Superiore sajtot és egy spatulával jól elkeverjük
- abban az esetben, ha a felét fűszeresen készítenéd, add hozzá a pirospaprikát, fokhagymaport és a borsot
- állni hagyjuk egy 10 percig, majd kezdhetjük a kisütését a gépben
- 1-1 merőkanállal szedünk és jól eloszlatjuk, majd darabonként 3 perc alatt kisütjük
- szendvicshez megkenjük majonézzel, vagy valamilyen sajtkrémmel, megtöltjük ízlés szerint, darabokra vágott salátával, sonkával vagy szalámival, szeletelt főtt tojással, zöldségekkel, karikára vágott lilahagymával, a rétegek közé is nyomhatunk majonézt