Sajtos Gofri

 

Igaz a gofrit általában édes formában ismerjük, mitöbb 3 féle alaprecept is ismert, megkülönböztetünk belga, amerikai és liege-i típusú gofri. Van vastagabb tésztájú és könnyed- ropogós tésztájú, melyet élesztővel készítenek, de az amerikai gofrit sütőporral készítik. Szoky most sós formában mutat be egy receptet, amely szendvics alapnak is kitűnő. Díjnyertes Cervinus Superiore sajtunk magát a tésztát ízesíti, amelyet kívül ropogóssá teszi, belül pedig lágy krémes marad. Piknikhez is ideális, akár kirándulásra is magunkkal vihetjük, persze bármilyen napszakban teljes értékű étel otthon is. 

 

30 perc
+20perc sütés

könnyű

110 kcal/ darab

Hozzávalók 5 személyre:

  • 600 g finomliszt, 
  • 800 ml 1.5 % tej, 
  • 180 g Szarvasi Superiore sajt, 
  • 5 db közepes méretű tojás (M – L), 
  • 100 g teavaj vagy esetleg egyéni igény szerint margarin, 
  • 2 teáskanál cukor, 
  • 1 teáskanál só, 
  • 25 g friss élesztő, abban az esetben, ha instant élesztővel készül egy kis csomagra van szükség (7 g) 

abban az esetben, ha a felét fűszeresen készítenéd: 

  • 1 mokkáskanál édes nemes pirospaprika, 
  • 1 csapott teáskanál fokhagymapor,
  •  ízlés szerinti tört vagy őrölt bors, ami ebben a receptben színes bors formájában került a tésztába.

ELKÉSZÍTÉS

  1. Első lépésként az élesztőt beletesszük a tejbe, majd hozzáadjuk a cukrot is és felfuttatjuk lefedve
  2. 2 perc alatt a tojásokat felverjük kemény habbá 
  3. fokozatosan adagoljuk a habhoz a kimért lisztet, és a felfutott élesztős tejet, amíg az alapanyagok el nem fogynak és közben folyamatosan keverjük habverő géppel csomómentesre és közben hozzáadjuk a sót is 
  4. hozzáadjuk a vajat, és finom-lyukú reszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a kiváló Cervinus Superiore sajtot és egy spatulával jól elkeverjük
  5. abban az esetben, ha a felét fűszeresen készítenéd, add hozzá a pirospaprikát, fokhagymaport és a borsot 
  6. állni hagyjuk egy 10 percig, majd kezdhetjük a kisütését a gépben
  7. 1-1 merőkanállal szedünk és jól eloszlatjuk, majd darabonként 3 perc alatt kisütjük
  8. szendvicshez megkenjük majonézzel, vagy valamilyen sajtkrémmel, megtöltjük ízlés szerint, darabokra vágott salátával, sonkával vagy szalámival, szeletelt főtt tojással, zöldségekkel, karikára vágott lilahagymával, a rétegek közé is nyomhatunk majonézt