Ez történt a Tej Terméktanács Tej Világnapi rendezvényén

Ez történt a Tej Terméktanács Tej Világnapi rendezvényén   A tej pozitív tulajdonságai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának. Ezen a napon tisztelgünk az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünk és mindaz előtt, amivel a tejágazat hozzájárul az…

Tejfogyasztásban is elmaradunk az uniós átlagtól, sajtban, vajban pláne

Tejfogyasztásban is elmaradunk az uniós átlagtól, sajtban, vajban pláne     A magyarok évente átlagosan 57 liter tejet isznak meg – mondta érdeklődésünkre a tej világnapján a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Harcz Zoltán hozzátette, hogy sajtból és túróból csak fele annyit eszünk meg, mint az uniós átlag.   A KSH számai alapján azt lehet mondani, hogy…

Házi Pesto

Házi Pesto   A pesto alapvetően egy zöld mártás, amit általában az olaszok tésztával vagy rizzsel fogyasztanak, de akár pirítósra is lehet kenni előételként. Alapja valamilyen mag, legelterjedtebb a fenyőmag, de lehet mandulával, dióval, kesudióval vagy pisztáciával is készíteni. A fűszerezés is változik ízlés szerint, a legkedveltebb a bazsalikom, nem meglepő módon a fantasztikusan ízes…

Így grilleznek a magyarok! Rád is igaz?

Így grilleznek a magyarok! Rád is igaz?   Kulcskérdés a só, a minőség és az ár. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint tavaly 10%-kal növekedett a grilltermékek piaca, amelyek elsősorban a szupermarketekben találtak gazdára. A könnyebb és gyorsabb elkészítés érdekében egyre többen választják a magasabb feldolgozottságú, előkészített, fűszerezett, pácolt, jellemzően csomagoltan forgalmazott alapanyagokat.   2021-ben…

Ünnepel a tejágazat?

Ünnepel a tejágazat?   Két éve, 2020 elején még határozott trendek jellemezték a tejpiacot, az emelkedő árak mellett jók voltak a kilátások. Ugyanazon év tavasza óta azonban példa nélküli események tapasztalhatók Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. A nyerstejárakból eltűnt a szezonalitás, folyamatos az áremelkedés, miközben a növekvő költségek miatt lassul a tejhozambővülés üteme és…

Tenger gyümölcsei spagetti á la Szoky konyhája

Tenger gyümölcsei spagetti á la Szoky konyhája   Ezúttal egy ütős tésztát készít Szoky, intenzív ízű raguval. Nyáron frissen lenne az igazi a tenger gyümölcseit kóstolgatni, de mivel nálunk nincs ilyen, vagy nem biztos, hogy eljutunk tengerpartra, miért maradnánk ki ebből a finomságból.  Hál ’Istennek többféle fagyasztott tenger gyümölcsei keveréket lehet kapni és bármilyen tésztával…

Tombol a grillmánia Magyarországon: sokan már csak ezt hajlandóak megsütni, nem adnak alább

Tombol a grillmánia Magyarországon: sokan már csak ezt hajlandóak megsütni, nem adnak alább     Itt a grillszezon, a tavasz végi, kora nyári időjárás sokakat csábít grillezésre, a közös sütögetés és falatozás kedvelt csoportos szabadtéri program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint tavaly 10%-kal növekedett a grilltermékek piaca, amelyek elsősorban a szupermarketekben találtak gazdára. A…

Itt kezdődik a magyar sajt aranykora?

Itt kezdődik a magyar sajt aranykora?   Ha hagyományos sajtkészítő országokra gondolunk, valószínűleg először nem hazánk, hanem a holland, svájci vagy éppen francia mesterek jutnak eszünkbe. A hazai hagyományok megteremtésén dolgozik a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. De vajon lehetséges-e ledolgozni a közel 300 éves lemaradást? Ha igen, milyen szerepe van ebben az egyesületnek, illetve a sajtbíráknak?…

Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen tejterméket árulnak a magyar boltokban

Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen tejterméket árulnak a magyar boltokban   Noha Magyarország tejből és tejtermékből szinte teljesen önellátó, évről évre egyre több külföldi termék kerül a magyar boltok polcaira. Az elmúlt évben különösen a sűrített és az édesített tejek és tejszínek importja volt jelentős, de a sajt és a túró termékcsaládba tartozó…

Megjelent!

Megjelent! Sajtimádók Zsebkönyve, Alexandra Jones – Corvina Kiadó gondozásában A kor nem számít, hacsak nem sajt vagy.” – Luis Bunuel Ez a könyvecske mindenkinek szól, az alkalmi sajtfogyasztónak és az ínyencnek egyaránt, mert választ kaphat belőle az összes fontos kérdésre, mint például: – Hogyan készül a sajt? – Mitől olvadnak különbözően a sajtok? – Hogyan építsünk…