10. Sajtmustra: a terroir nyomában

10.  Sajtmustra: a terroir nyomában   Együtt keresik a választ a sajtkészítők arra a kérdésre, hogy van-e magyar sajt-terroir és mit hívunk terroir sajtnak?     Szeptember 2-án az Etyeki Látogatóközpont ad helyet a 10. Sajtmustrának, mely idén egy szakmai konferenciából és az országos sajtbírálatból áll. A konferencián a termőföldtől, a gyepeken és legelőkön át,…

Találd ki, melyik tejtermék drágult majdnem 70 százalékkal

Találd ki, melyik tejtermék drágult majdnem 70 százalékkal   Nem lehet azt mondani, hogy bárki tejben-vajban fürödne. Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.   Az ömlesztett vaj ára 213 százalékkal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten – fotó: pixabay.com   Világpiac A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 48 százalékkal, az Európai Unióban…

ENNYI SAJT VAN VALÓJÁBAN A MIRELIT RÁNTOTT SAJTBAN

ENNYI SAJT VAN VALÓJÁBAN A MIRELIT RÁNTOTT SAJTBAN     A mirelit sajtból gyakran éppen az hiányzik, amiről azt gondolnád, hogy a legtöbb van benne. Csakúgy, mint sok más élelmiszernek, az utóbbi időszakban a sajtnak is alaposan elszállt az ára, így felmerülhet benned, hogy az anyagi megfontolásokat szem előtt tartva inkább gyorsfagyasztott rántott sajtot vásárolj.…

Répás-sajtos polenta cupcake

Répás-sajtos polenta cupcake   Polenta, vagy székelyföldön puliszka, egyaránt kukoricadarából készül. Az olaszok krémesebben fogyasztják, míg Erdélyben keményre főzik, sőt meg is sütik. Állagra hasonlóan funkcionál, mint a búzadara, ezért sokan, még túrógombócba is teszik vagy tejbegríz helyett is főzik. Mit szólnátok egy cupcake formájú apró kis sütiféleséghez? A répától zamatosabb lesz, és hogy jobban…

Egzotikus édesburgonyás Parmentier rakottas

Egzotikus édesburgonyás Parmentier rakottas   A „hachis parmentier”, egy eredeti párizsi recept, ami tulajdonképpen egy darált marhahúsos rakott krumpli. Nevét Antoine Parmentier patikusnak köszönheti, akinek sikerült megfékeznie a XVIII. században az éhínséget a krumpli, mint étel népszerűsítésével. Ez akkor még csak egy gumónak számított és takarmány növényként állatoknak adták! Parmentier nem csak a Versailles-i udvarban…

Sok kosz, műsajt és műtejföl a pizzán, a lángoson

Sok kosz, műsajt és műtejföl a pizzán, a lángoson   Több mint 9 tonna lejárt terméket találtak eddig az ellenőrök     Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az idén a részeredmények alapján a higiéniai hiányosságok előfordulása kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban. Az idei…

Töltött csirkecomb forrólevegős sütőben – Szoky konyhája

Töltött csirkecomb forrólevegős sütőben – Szoky konyhája   A töltött csirke általánosságban a magyarok egyik kedvelt étele, lásd pl. gödöllői csirkecomb. Szoky most nem hagyományos módon tölti meg a csirkecombokat, hanem természetesen mindenféle jósággal. A karfiol mellett Cervinus Perfetto sajtunknak is ott a helye benne. Mindenképpen csontozott combbal, vagy esetleg mellel érdemes dolgozni! Nagyobb comboknál…

Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára

Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára   Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett.…

A példátlan aszály miatt eltűnhet a sajt is a polcokról

A példátlan aszály miatt eltűnhet a sajt is a polcokról     A legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség elnöke arra kéri a forgalmazókat, hogy emeljék meg a tej eladási árát, mivel a termelőkre egyre több teher nehezedik, az aszály miatt nem tudják etetni az állataikat, ami tejhiányhoz vezethet. Ha nem lesz tej, akkor pedig sajt…