Sajtos tócsni
A tócsni egy egyszerű, ám ízletes étel, amelynek különböző változatai a világ minden táján megtalálhatóak. A svájci röstitől kezdve a svéd rakaror, angolszász hash browns, vagy a magyar lapcsánka, lepcsánka, tócsi, cicege, macok, krumplimálé, bere és görhöny elnevezéseken át rengetegféle változatban ismert ez a krumplilepény, de az alapja mindegyiknek ugyanaz: nyersen lereszelt és olajban kisütött krumpli. A tócsni sokféle kiegészítővel és ízesítéssel elkészíthető, és a népi kreativitás mindenhol mást ad hozzá. Ez az egyszerű, ám ínycsiklandó étel önálló fogásként is megállja a helyét, de gyakran kíséretként vagy köretként is fogyasztják, különféle szószok és húsok mellé.
Hozzávalók 4 főre:
- 65 dkg burgonya
- 20 dkg Cervinus Delicato sajt
- 2-3 ek liszt
- 1 db tojás
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A krumplit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd sózzuk, borsozzuk, és pár percre félretesszük, hogy kieressze a levét. Addig felaprítjuk a hagymát, összenyomjuk a fokhagymát és lereszeljük a sajtot. Miután kinyomkodtuk a vizet a krumpliból, gyúrjuk össze a hagymával, fokhagymával, reszelt sajttal és a tojással. Annyi lisztet adjunk hozzá, amennyit felvesz. Miután jól összedolgoztuk, formázzunk kis lepényeket a masszából, majd olajban oldalanként kb 2-3 perc alatt süssük őket ropogósra. Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel, extra reszelt sajttal vagy kanalazhatunk rá fokhagymás tejfölt.