Carbonara Cervinus sajttal

A Carbonara egy híres olasz tésztaétel, amely Róma városából származik. Az étel eredete kissé homályos, és több elmélet is létezik arról, hogyan keletkezett. Az egyik elmélet szerint a Carbonara az olasz szénbányászok (carbonari) étke volt, mivel a szalonna, tojás, sajt és tészta könnyen hozzáférhető és egyszerű alapanyagok voltak. Egy másik elmélet szerint a második világháború idején az amerikai katonák hozták be a szalonnát és a tojásport Olaszországba, amelyeket az olasz szakácsok kombináltak a helyi tésztával és sajttal, így alakult ki a Carbonara. Az étel mára világszerte népszerűvé vált, és sokféle változata létezik, de az autentikus Carbonara csak néhány alapanyagból készül: tojás, sajt (pecorino romano), pancetta vagy guanciale, és frissen őrölt fekete bors.

 

45 perc

közepes

790 kcal/adag

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g spagetti
  • 200 g pancetta vagy guanciale (olasz szalonna), apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva (opcionális)
  • 2 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 100 g reszelt szarvasi Cervinus sajt
  • Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Só a tészta főzővizéhez
  • 2 evőkanál olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük meg a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint, amíg al dente lesz. Szűrjük le, de tegyünk félre egy bögrényi főzővizet. Miközben a tészta fő, egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott pancettát vagy guancialét, és süssük ropogósra (kb. 5-7 perc). Ha használunk fokhagymát, adjuk hozzá az utolsó 1-2 percben, hogy enyhén megpiruljon. Egy nagy tálban verjük fel az egész tojásokat és a tojássárgákat. Adjuk hozzá a reszelt szarvasi Cervinus sajtot és bőséges mennyiségű frissen őrölt fekete borsot. Keverjük jól össze. Amikor a tészta elkészült, adjuk hozzá a serpenyőben lévő ropogós pancettához vagy guancialéhoz. Keverjük jól össze, hogy a tészta átvegye a szalonna ízét. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Gyorsan keverjük hozzá a tojásos-sajtos keveréket a forró tésztához. Fontos, hogy a serpenyő ne legyen túl forró, különben a tojás rántottává válhat. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis főzővizet, hogy a szósz krémesebb legyen. Tálaljuk azonnal, frissen őrölt fekete borssal és extra reszelt szarvasi Cervinus sajttal megszórva.

 

Jó étvágyat kívánunk!