Cervinus sajtos rizottó rókagombával
Hozzávalók 4 főre:
- 300 g arborio rizs
- 250 g friss rókagomba (vagy szárított, előzetesen beáztatva)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml száraz fehérbor
- 1,2 liter zöldség- vagy húsleves (forró)
- 50 g vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 g reszelt Cervinus Superiore sajt
- 1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
A rókagombát tisztítsuk meg és vágjuk kisebb darabokra, ha nagyobbak. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és aprítsuk finomra. Melegítsük fel a húslevest és tartsuk forrón. Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat és 25 g vajat. Adjuk hozzá a rókagomba körülbelül felét és pirítsuk közepes-magas hőfokon, amíg a gomba megpuhul és a nedvesség nagy része elpárolog. Ez kb. 5-7 percig tart. Vegyük ki a gombát a serpenyőből és tegyük félre. A gomba másik felét, amit majd a tálaláskor használunk, elegendő kb. egy percig pirítani. Ugyanabban a serpenyőben melegítsük fel a maradék olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk, amíg üveges nem lesz, kb. 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk további 1-2 percig. Adjuk hozzá az arborio rizst a serpenyőbe és keverjük jól össze, hogy a rizsszemek minden oldala olajos legyen. Pirítsuk 2-3 percig, amíg a rizs enyhén áttetszővé válik. Öntsük hozzá a fehérbort, és folyamatosan keverjük, amíg a bor nagy része elpárolog. Fokozatosan, merőkanalanként adjuk hozzá a forró levest a rizshez, mindig megvárva, hogy a folyadék nagy része felszívódjon, mielőtt újabb adagot adnánk hozzá. Folyamatosan kevergessük a rizottót. Ez a folyamat kb. 18-20 percig tart, amíg a rizs al dente nem lesz, és a rizottó krémes állagúvá válik. Amikor a rizs majdnem kész, adjuk hozzá a pirított rókagombát és keverjük jól össze. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a maradék vajat és a reszelt Cervinus sajtot. Keverjük össze, amíg a sajt elolvad és a rizottó krémes lesz. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a rizottót. Azonnal tálaljuk, hogy a rizottó megőrizze krémes állagát.