Mennyi tej kell a sajt elkészítéséhez?

Mennyi tej kell a sajt elkészítéséhez?   A sajtkészítés szinte egyedülálló összetevője, a tej, aminek nagy a jelentősége mind a kialakuló ízben, az aromában és a textúrában. A szükséges mennyiség elvben a sajt típusától függ, ez elsősorban a tehéntejes sajtokra vonatkozik. De konkrétan, mennyi tej kell a sajt készítéséhez? Íme néhány pontos adat.   Tehéntejes sajtok…

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok Nagyon szeretjük a sajtot, mint sokan mások, de fogalmunk sem volt arról, hogy mennyire hatalmas összeget kérhetnek egy-egy különlegesebb fajtáért a piacon, amíg nem hallottunk egy „merész” rablásról. A bűncselekmény Fijnaartban, egy észak-brabanti városban Hollandiában történt, ahol egy farmról szervezetten loptak el több sajtkorongot. Volt idő, amikor a…

Mi az a növényi sajt?

Mi az a növényi sajt?   Ellenőrzött megnevezés A hatályos jogszabályok szerint sajtról csak akkor beszélhetünk, ha a termék tehén-, juh- vagy kecsketejből készül. Ezért a „növényi sajt”, vagy a hamis sajt kifejezések a növényi összetevőkből készült termékek jelölésére van, amelyek fizikailag hasonlítanak a sajtra. A vegán vagy növényi „sajt” elnevezés nem jogos szóhasználat. Gyártás…

Mi is az a gyúrt sajt? Tényleg gyúrják?

Mi is az a gyúrt sajt? Tényleg gyúrják?    A Dél-Olaszországból származó hagyományos gyúrtsajtok a provolone, a mozzarella és a caciocavallo, összefoglaló nevük pasta filata. Ma már több más országban is gyártják ezeket a sajttípusokat, csakúgy, mint a kelet európai sajtcsaládhoz tartozó közeli rokonaikat, leginkább ismert Kashkaval-t. Füstölt formájában pedig a paranyica hódít különböző formákban,…

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk?

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk? A világon nagyon sokféle sajt létezik, és szinte minden országnak megvan az úgynevezett kedvenc sajtja, amelyet az emberek gyakran vásárolnak és fogyasztanak. Sokan nem mernek sajtot enni, mert úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalma miatt csakis árthat az egészségnek. Ha egyszerre nem fogyasztunk a sajtból sokat, nyugodtan kerüljön…

Miért kell speciális késeket használni a sajthoz?

Miért kell speciális késeket használni a sajthoz?   Mivel a sajtnak nem ugyanaz az állaga és jellemzői, mint a húsnak, halnak, gyümölcsnek vagy zöldségnek. Ennél is fontosabb, hogy a sajtok sokfélesége a sajt textúrája /tésztájával típusától függően különböző kések használatát igényli (kemény, puha, folyós …). Konkrétan, mindegyik késpenge és annak ergonómiája úgy van kialakítva, hogy…

Mikrochipet ültetnek a világ leggyakrabban hamisított sajtjába

Mikrochipet ültetnek a világ leggyakrabban hamisított sajtjába A világ egyik leggyakrabban hamisított sajtja az olasz parmezán (Parmigiano Reggiano), amely a tésztás ételek és saláták elengedhetetlen kelléke. A parmezángyártók már egy évszázada küzdenek az olcsó utánzatok ellen, amelyek nem tartják be a valódi parmezán előállításához szükséges szigorú követelményeket. A hamisítványok kiküszöbölése érdekében nem rég azt találták…

Milyen sajt a Caciotta ?

Milyen sajt a Caciotta ? (ejtsd: kacsotta)   A Caciotta az egyik legnépszerűbb olasz sajt. Minden féle tejből és egész Olaszországban készítik. Néha friss sajtként vagy lágy sajtként értékesítik. Magyarországon kevéssé ismert, több olasz sajt jobban elterjedt, mint a Mozzarella, Gorgonzola, Ricotta, pedig a Caciotta igazán kedvelt sajtunk lehet, ha egyszer elkezdjük fogyasztani.  Lássuk miért? …

Milyen sajttálat készítsünk az ünnepekre?

Milyen sajttálat készítsünk az ünnepekre?    Nem mindig könnyű eltalálni, hogyan kell egy szép és jó sajttálat összeállítani az ünnepekre. Ezért kölcsönveszünk pár ötletet Alexandre Kipp –től , aki sajtszakértő és egy online weboldal üzemeltetője.     A sajtoknak bizony van szezonalitása Egész télen egy étvágygerjesztő sajttálról álmodozunk. De nem szabad elfelejtenünk, hogy mindegyiknek megvan…

Minden kezdet nehéz? Formáld a reggeled lazulósra

Minden kezdet nehéz? Formáld a reggeled lazulósra Végre itt a pihenés ideje, hát tegyél meg mindent, hogy valóban a feltöltődésé legyen a főszerep. Ébredés után vegyél elő egy nagy tálcát, és pakolj rá minden ételt, amit szemed- szád megkíván, majd bújj vissza a meleg ágyba. A britek egészen komoly reggelivel startolnak, szalonnás babbal, Kanadában a…