Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk?

Faasztalon fatörzsszeleten különféle sajtok és sajtkés.

A világon nagyon sokféle sajt létezik, és szinte minden országnak megvan az úgynevezett kedvenc sajtja, amelyet az emberek gyakran vásárolnak és fogyasztanak. Sokan nem mernek sajtot enni, mert úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalma miatt csakis árthat az egészségnek. Ha egyszerre nem fogyasztunk a sajtból sokat, nyugodtan kerüljön néha az asztalra, merthogy rendkívül egészséges, hiszen gazdag forrása a fehérjéknek, a kalciumnak és más hasznos tápanyagoknak. A cikkben bemutatunk néhány sajtfélét és azt is megmutatjuk, milyen tápanyagokban is bővelkednek.

Olaszország az őshazája a mozzarella sajtnak, amelyet nálunk is nagyon sokan kedvelnek. Gazdag forrása a nátriumnak, illetve kalciumban is bővelkedik. Olyan baktériumokat is tartalmaz, amelyek probiotikus hatással bírnak, így a bélflóra egyensúlyának helyreállításában és fenntartásában is nagy szerepet vállalnak. A probiotikus táplálékok rendszeres fogyasztása azért is javasolt, mivel nagy szerepük van az immunrendszer megerősítésében, amely ezáltal hatékonyabban képes megküzdeni a kórokozókkal és a fertőzésekkel szemben.

Görögország „nemzeti sajtja” nem más, mint a feta sajt. A feta sajt is bővelkedik nátriumban és kalciumban, amellett hogy linolsavat is tartalmaz. A linolsavnak pedig aktív szerepe lehet a testsúlycsökkenésben, így ha éppen fogyókúrázunk, akkor a salátánk tetejét nyugodt szívvel megszórhatjuk kockára vágott fetasajt-darabkákkal.

 

Szintén Olaszországból indult hódító útjára a ricotta sajt. Ez a sajt szinte az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyekre a szervezetünknek oly nagy szüksége van. A sajt tejsavóban is bővelkedik. A tejsavónak nagyon sok egészségügyi előnye létezik, többek között szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében és még az izomnövekedést is megtámogatja.

A parmezán sajtban is van kalcium, de kiemelkedő a foszfortartalma is. A foszfor a kalciummal karöltve igen fontos szerepet vállal a csontok egészségének fenntartásában és a csontképződésben. A parmezán sajtnak alacsony a laktóztartalma, így azok is fogyaszthatnak ebből a sajtból egy keveset, akik laktózintoleranciában szenvednek.

Az egyik legegészségesebb sajt a kecskesajt. Sokan csak nehezen emésztik meg a sajtokat, de a kecskesajt általában nem okoz ilyen problémákat. Ennek a sajtnak is alacsony a laktóztartalma.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/miert-egyunk-sajtot-es-egyaltalan-milyet-egyunk/