Milyen sajttálat készítsünk az ünnepekre? 

 

Nem mindig könnyű eltalálni, hogyan kell egy szép és jó sajttálat összeállítani az ünnepekre. Ezért kölcsönveszünk pár ötletet Alexandre Kipp –től , aki sajtszakértő és egy online weboldal üzemeltetője.

 

 

A sajtoknak bizony van szezonalitása

Egész télen egy étvágygerjesztő sajttálról álmodozunk. De nem szabad elfelejtenünk, hogy mindegyiknek megvan a maga szezonalitása. Ezért egy igazi sajtkultúrával rendelkező országban ne reméljük, hogy télen ugyanazt az ajánlatot találjuk, mint nyáron! Ha ügyelünk a sajtok érettségi szintjére, máris megkülönböztethetünk különféle sajtokat. Így választani lehet az őszi tejből (3 hónapos érés), a nyári tejből (6 hónapos érlelés), vagy az előző évi (18 hónapos érlelés) készült sajtokat. No persze ez utóbbi már parmezán jellegű sajt és Magyarországon arany áron van és nagyon ritka . Nálunk is mindenféle típusú sajt megtalálható már ,köszönhetően a hypermarketek  külföldi sajtjainak,  és bátran mondhatjuk egyenlőre nem szokás a szezonalításra odafigyelni, mi mindent fogyasztunk télen-nyáron, amit csak megtalálunk a pultban és a polcokon.

 

Tegyük változatossá a sajttálat különféle állatok tejéből készült sajtokkal

Három tej (tehén, juh, kecske) termékeinek felsorakoztatása a sajttálunkat is gazdagítja. Nem csak a tehentéjből készült sajtok készülnek több állaggal, hiszen van krémsajt, szeletelt sajt, lágy sajt, félkemény és kemény sajt, de ugyanezeket megtalálhatjuk juh, de főleg kecsketejből készítve is. Ez utóbbi legközkedveltebb változata a friss kecskesajt, ami kenhető és szintén eleme lehet egy sajttálnak, hiszen kenyérre kenve kis falatonként olvad a szánkban.  Természeten a juh és kecske egyedi ízvilágát nem mindenki kedveli, de az a tapasztalat, hogy aki igen, az rajong érte. A Szarvasi Zrt. is forgalmaz egy kecskegida oltóanyaggal ízesített kemény sajtot, a Picante-t, ami nem csak az ünnepek alatt robbantja fel az ízlelőbimbóinkat karakteres, pikáns, érett sajtként.

 

Az ideális sajttál a karácsonyi ünnepekre

Mivel általában sajtok „desszertként”, levezetésként, egy a kiadós étkezés végén érkeznek, a karácsonyi sajttálat óvatosan kell összeállítani. Próbáljuk elkerülni a túl nehéz, túl sok krémes sajtot, az intenzív és erőteljes ízűek javára.

A mennyiséget tekintve azt az alapszabályt követjük, hogy páratlan számú sajtot részesítünk előnyben (3, 5 vagy 7, létszámtól függően). A legenyhébbtől a legintenzívebbig kóstoljuk, és az eredetiség kedvéért érdemes valamelyik sajtot ünnepi csomagolásba öltöztetni, díszíteni és úgy helyezni a tálra. Például kitűnő egy szarvasgombás sajt, vagy egy aszalt gyümölccsel, gesztenyével vagy akár kivivel töltött brie. A gyümölcsök és a sajtok párosításáról külön cikket olvashattok a Cervinus oldalunkon, a sajtkutató blogon.

Milyen egy tökéletes sajttál egy sajtszakértő szerint egy jó ünnepi partira? Például egy penészes kérgű sajt, mint egy brie, egy márványos tésztájú sajt, mint egy kékpenészes sajt, egy nyers préselt paszta, mint egy Saint-Nectaire vagy egy tomme, egy préselt érett kemény sajt (minél több hónapos érlelést részesítjük előnyben), és egy mosott kérgű sajt, mint az epoisses vagy a munster. Ha igazán érett sajtot keresel, akkor mindenképpen ajánljuk a Cervinus Fenomenale sajtot ünnepi sajtáladra, ami több mint 5 hónapos érlelésű kemény sajt.

 

 

A megfelelő kenyér és bor az ünnepi sajttálhoz 

Egy fűszeres kenyérhez csodálatosan illik a kékpenészes sajt, az éretebb sajtokhoz pedig az aszalt  gyümölcsös kenyeret részesítik előnyben. A sajttálak feltétlen szövetségese a vidéki kenyér, ami szinte minden típusú sajttal passzol. Ha bizonytalan vagy melyik kenyérrel milyen sajtot kombinálj, ajánljuk a témában kimerítőbb cikket a Cervinus oldalon: https://cervinus.hu/2021/05/28/minden-sajtnak-megvan-a-maga-kenyere/

Ami a borokat illeti, az általában libamájnak fenntartott minőségű fehérbor nagyon jól passzol a kékpenészes sajtokhoz vagy a mosott kéregűekhez. A karácsonyt pedig pompával ünnepelhetjük, mint a király udvarában: kóstold meg a brie-t pezsgővel. Kirobbanó páros! Megannyi variációja van más italokkal is, amelyek főleg ünnep alatt nagyon izgalmas élményt jelenthetnek. Ha nincs ötleted, ihatsz –e sajttal sört, vagy melyik a legünnepibb kombináció olvasd el a Cervinus oldalon a következő cikket: https://cervinus.hu/2021/04/03/sajtok-es-az-italok-osszhangja/

A buli másnapi villásreggelijén maradhatunk a témánál, sajttálunkat pedig körtedarabokból és szárított gyümölcsökből (mandula, dió, mogyoró…) összeállított édes-sós salátával tálaljuk.

 

Hogyan rakjunk össze egy könnyű és kiegyensúlyozott ünnepi sajttálat? 

A sajtok érési fokától és a tejtől függően eltérő tápértékkel rendelkeznek. Tálcánkat legalább 4-5 féle sajtból állítjuk össze, kategóriák szerint megkülönböztetve.

  • A friss sajtok (brousse, mozzarella, préselt ricotta, serac stb.) a legkönnyebb kalóriatartalmúak és emészthetőek, mert több vizet (190 kcal / 100 g), laktózt és kalciumban kevésbé gazdagok, mint az érett sajtok.
  • A lágy sajtok (Camembert, Munster) gyakran sósabbak, és átlagos kalóriabevitelük (290 kcal / 100 g).
  • A félkemény tészták (Morbier, raclette, Saint-nectaire, Szarvasi Caciotta stb.) nagyon jó kalciumforrások (600 mg / 100 g), kalóriabevitelük 350 kcal / 100 g körül mozog.
  • A kemény tészták (Comté, Gruyère, Appenzeller, Cervinus Perfetto, Cervinus Fenomenale stb.) a legmagasabb kalóriatartalmúak (410 kcal / 100 g), ugyanakkor a leggazdagabbak kalciumban is.
  • A juhsajtok (Etorki, Tomme stb.) általában meglehetősen zsírosak, de lipidjeik kiegyensúlyozottak (telített és telítetlen zsírsavak).
  • A kecskesajtok (bûche, tomme, rocamadour, crottin stb.) jó alternatívát jelentenek, ha csökkenteni akarjuk a tehéntej fogyasztását. Emészthetőbbek és telítetlen zsírsavakban gazdagabbak, jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre.
  • Minden kék peniszes sajt sósabb és a legmagasabb kalóriatartalmú (480 kcal / 100 g).

 

Jó kombinációk a sajtok mellé

  • Aszalt gyümölcsökkel (sárgabarack, áfonya, füge, datolya, szőlő stb.), amelyek rostot és ásványi anyagokat biztosítanak.
  • Frissen vágott gyümölcs (alma- és körtedarabok, klementin szeletek, kivi szeletek, kockára vágott datolyaszilva, ananász, nem túl érett mangó, friss füge stb.) antioxidánsként. Telítő hatásuk lehetővé teszi a sajt és a kenyér fogyasztásának mérséklését, valamint segíti az emésztést.
  • Egy marék olajos maggal”( dió,mandula, mogyoró stb .), de ne többel, mert magas a zsírtartalmuk.( Igaz jó olajokat tartalmaznak)
  • Különféle kenyerek, bio és teljes kiőrlésű, és ízlés szerint magvakkal: napraforgó, tök, mák, szezám stb.

 



forrás : https://amp.elle.fr/Noel/Cuisine/