Milyen sajt a Caciotta ?

(ejtsd: kacsotta)

 

A Caciotta az egyik legnépszerűbb olasz sajt. Minden féle tejből és egész Olaszországban készítik. Néha friss sajtként vagy lágy sajtként értékesítik. Magyarországon kevéssé ismert, több olasz sajt jobban elterjedt, mint a Mozzarella, Gorgonzola, Ricotta, pedig a Caciotta igazán kedvelt sajtunk lehet, ha egyszer elkezdjük fogyasztani.  Lássuk miért? 

Caciotta, az összes sajt anyja

A caciotta minden sajt anyjának tekinthető. Ma is sok tejtermelő fonott kosarakban készíti műanyag helyett, és hagyományos sajtpapírban értékesítik. Gyakran borssal (Campania és Calabria területén széles körben elterjedtek), fűszerekkel, aromákkal vagy gyógynövényekkel, például rukkolával ízesítik. Kisebb formában is előállítják, caciottine-ként, ezeket általában nyersen fogyasztják. Manapság nagyon népszerű diófélékkel kombinálva. Nem is beszélve az ínyencek körében nagyon közkedvelt és „kifinomult” szarvasgombáról. Emilia Romagnában és Marche regióban különösen finom Caciotta-t készítenek és akkor ott van a Siena dombjain készített verzió is, mely nemcsak a „piros” színe miatt tűnik ki, de oltóanyaga miatt is.

 

Hogyan állítják elő

A jó Caciotta titka a tejben (ill. a legelő típusában) és a túró „felvágásában” rejlik.  Fontos, hogy az alvadékot rizsszem méretére kell csökkenteni, majd pont a megfelelő hőmérsékleten egy lyukakkal ellátott tálcákba kell helyezni a sajt megformázásához. Miután leeresztették a tejsavót és gondosan lecsepegtették a korongokat, utána 15 – 45 napig  hűvös, száraz helyen érlelik. Kezdetben kizárólag juhtejből készítették, ma a Caciotta tehéntejből, juhtejből, és kecsketejből is készülhet.

Olaszországból rendkívül sok híres sajtot ismerünk:  parmigiano reggiano,  a fontina, asiago, gorgonzola vagy mozzarella, azonban a Caciotta sajt továbbra is az egyik legismertebb és legkedveltebb az olaszok körében, mert ez őrzi a hagyományokat.
Reneszánszát éli a Caciotta sajt manapság, hiszen az olasz konyha az utóbbi években újra felfedezte kiválóságát és az egészségre gyakorolt jótékony hatását. Ezen kívül pedig könnyű variálhatósága miatt szinte bármilyen alkalomra megfelelő lehet. Olyannyira népszerűvé vált már, hogy a Caciotta már mindenütt jelen van az olasz háztartásokban. Kiváló közösségi sajt is, amely soha nem fogyhat el az asztalról, rusztikusan vágódeszkán feltálalva, kevés gyümölccsel és mézzel kiváló.
A natúr sajt fogyasztásának leggyakoribb, klasszikus módja snack-ként fogyasztva: padlizsánnal, articsókával, kenyérrel és vajjal.
Egyre inkább jelen van ínyenc, csillaggal büszkélkedő éttermek étlapjain: mézzel vagy zselés ételekkel kombinálva, amelyek fokozzák az ízét. Ha érettebb a Caciotta, akkor szeletekben fogyasztják, ha a friss, akkor általában előnyben részesítik tészta ételekben, akár elő- vagy főételként.
Nem megszokott, de még desszertben is előfordul ill. kockára vágva saláták kitűnő összetevője lehet.

A leggyakoribb fajták

Nem ismert igazán, hogy hány fajtája lehet, mert a Caciottát a legkönnyebb elkészíteni, és  egész Itáliában északtól délig nagyobb tejüzemekben, de kis legelőkön, családi gazdaságokban, otthon is előállítják. Akinek csak van egy tehene vagy néhány birkája, a tejből könnyedén készíthet egy kevés Caciottát. Toszkánában főként juhtejből készül, és a legismertebbek közé tartozik, de Szardínia sem marad le nagyon, a híres „Brigante” sajtok-kal, amelyeket a Pinna testvérek juhtejből állítottak elő, akik a legelismertebb és a legkeresettebb történelmi sajtkészítők között vannak számontartva. Aztán ott van a híres római Caciotta, ismertebb nevén „primosale”, amely nevét kissé sós ízének köszönheti, és sós lében, általában frissen fogyasztják. De a lista végtelen… Nem kevésbé híresek Calabria sajtjai, vagy kicsit északabbra a Casciotta d’Urbino, az egyetlen, amelyet az OEM elismer Olaszországban. (oltalom alatt álló eredet-megjelölés)

 

 

Ízvilága:

A Caciotta általában lágy, könnyű és enyhén édes ízvilágú sajt. Tehéntejjel készítve tejszerű és tejszínes, de vajasabb és intenzívebb, ha kecske- vagy juhtejből készítik. Az aromájában gombákra jellemző íz is felsejlik kissé.

Elsősorban szendvicsbe, pizzára, tésztára javasolják, de természetesen a szokásos nassoláshoz is kitűnő: egy kis friss gyümölccsel, almával, szőlővel és hozzá magvakkal. Legfőképp a dió az, amely isteni ízharmóniát eredményez vele. 

Szarvasi Caciotta sajtunk gyártásánál mi is nagy figyelmet fordítottunk az eredeti hagyományok megőrzésére, hiszen olasz sajtmesterünk felügyelte a sajt megalkotásának minden egyes kis részletét. Büszkén mondhatjuk el ezért Szarvasi Caciotta sajtunkról, hogy minden egyes darabkája egy falat Olaszország…

Kóstold meg Te is!  🙂