Mi az a növényi sajt?

 

Ellenőrzött megnevezés

A hatályos jogszabályok szerint sajtról csak akkor beszélhetünk, ha a termék tehén-, juh- vagy kecsketejből készül. Ezért a „növényi sajt”, vagy a hamis sajt kifejezések a növényi összetevőkből készült termékek jelölésére van, amelyek fizikailag hasonlítanak a sajtra. A vegán vagy növényi „sajt” elnevezés nem jogos szóhasználat.

Gyártás és összetétel

A „vegán sajt” nem állati tejből készül. Ezen alapvető anyag pótlására a sajtban a gyártók olajos püréket (főleg kesudiót), valamint növényi tejeket is használnak, amelyek szója vagy mandula növényi italok. Olyan termékek, amelyek egyébként is jól helyettesítik sok fogyasztó mindennapi életében a tehéntejet, vagy egyszerűen örömöt okoz számukra a más ízvilág. Természetes fűszereket és ízeket gyakran használnak a „vegán sajtok” ízesítésre. Egyesek még érési folyamatot is tapasztalhatnak.

Az egyik alapanyag a szója. A növényi eredetű fehérjeforráshoz olajokat, ízesítőszereket és egyéb összetevőket adnak, ezzel utánozzák a hagyományos sajtok textúráját, illetve ízét. A szója alapú sajtok gyakran tartalmaznak kazeint, azaz tejfehérjét–amely segíti, hogy a termék úgy olvadjon, mint a rendes sajt. Amennyiben vegán diétát követsz, ezt érdemes mindig ellenőrizni. Ha a laktózintoleranciaban szenvedsz, akkor számodra ez is lehet egy megoldás.

Gyakran használnak kókusztejet is a vegán sajtkészítéshez. Ez létezik tejszín és –olaj formában is. Ezekkel a hozzávalókkal krémes, lágy textúrát lehet elérni, de mellette valamilyen sűrítőanyagra is szükség van: például agar-agar porra, karrageenre, kukorica-, tápióka- vagy burgonyakeményítőre. Emellett a kókusz jellegzetes íze miatt valamilyen természetes ízfokozót (sót, citromlevet, fokhagymaport) is adnak hozzá.

A különböző típusú magfélékből sokféle ízletes tejet ismerünk, és a legtöbb hyper és szupermarketben is kaphatóak több márkában. Sajtok is készülhetnek belőle. Ezek közül a legnépszerűbbek a makadámia dió, a kesudió, a mandula, a pekándió, a fenyő-, a napraforgó- és a tökmag. A magvakból előállított vegán sajt nagy előnye, hogy azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyek a szójára. 

Kiegészítésként gyakran valamilyen liszttel, gyökérzöldséggel vagy aquafabával (csicseriborsó leve) dúsítják. Ezek mind azt szolgálják, hogy a vegán alternatíva íze és állaga a lehető legjobban emlékeztessen az eredetire.

Előnyei

Természetes alkotóelemeinek köszönhetően olyan erényekkel rendelkezik, amelyek miatt érdemes a termék fogyasztása. Különösen ásványi anyagokat tartalmaznak, és gyakran fehérjét is.

 

 

Kinek a számára megfelelő termék? 

A „vegán sajt” összetétele olyan étellé teszi, amelyet mindenki megehet. Vegánok , laktózérzékenyek, de vegetáriánusok és mindazok, akik szimplán kíváncsiak, akik új ételeket szeretnének felfedezni. Ezek a „hamis sajtok” egyre inkább megtalálhatók a boltok polcain. Az ilyen  növényi alapú sajtok alternatívái megtalálhatók a bioboltokban, a növényi eredetű élelmiszerekre szakosodott üzletekben.

Milyen az íze?

A „sajtok” íze és textúrája jó– az élelmiszeripar modern technológiáinak köszönhetően egy jó minőségű vegán termékkel még a legnagyobb sajtsznobokat is könnyű megtéveszteni. Általában akkor szembetűnő a differencia, amikor a sajt megolvad. A növényi alapú termékek között találhatók olyanok, amelyeket direkt erre a célra gyártanak, de (egyelőre) még ezektől sem érdemes azt a folyós állagot várni, amit egy valódi sajttól megszoktunk.

 

 

Egészségesebb, mint a klasszikus sajt?

Nem. Bár mint említettük, vannak előnyei is, de alapvetően a vegán sajtkészítmények kevesebb zsírt, fehérjét és kalciumot tartalmaznak, mint a tejből készült változatok de a kalóriatartalmuk is alacsonyabb. A növényi sajtokat is csak mértékkel ajánlott fogyasztani – ennek egyik legfőbb oka, hogy feldolgozott élelmiszerek. Néhány típus nagy mennyiségben tartalmaz finomított olajokat (például pálmaolaj), tartósítószereket, színezéket és nátriumot, miközben a tápértéke alacsony. Tehát, nem jelenthetjük ki, hogy a „vegán sajt” olyan egészséges, mint a hüvelyesek vagy a friss zöldségek. Ha az állati eredetű sajtok bármely összetevőjére allergiás vagy intoleráns, arra alkalmasak a vegán sajtok, hogy időről időre néhány tésztaételt vagy pizzát ízesítsünk vele.

Abban az esetben, ha maradnál az eredeti állati eredetű sajtoknál, mert nem vagy intoleráns sem allergiás az összetevőire, és imádod az igazi sajt ízét, válaszd a Szarvasi sajtokat, melyek minden mesterséges adalékanyagtól mentesek és GMO-mentesek is. Természetes úton érlelik és rengeteg jótékony hatása van.  No persze módjával fogyasszuk, bármennyire is finom .