Miért kell speciális késeket használni a sajthoz?

 

Mivel a sajtnak nem ugyanaz az állaga és jellemzői, mint a húsnak, halnak, gyümölcsnek vagy zöldségnek. Ennél is fontosabb, hogy a sajtok sokfélesége a sajt textúrája /tésztájával típusától függően különböző kések használatát igényli (kemény, puha, folyós …). Konkrétan, mindegyik késpenge és annak ergonómiája úgy van kialakítva, hogy tiszta vágásokat végezzen a sajt textúrájának és alakjának megfelelően. Például egy omlós tészta esetében jobb egy széles pengét használni, amely lehetővé teszi az összes darab összegyűjtését. A puha tésztához éppen ellenkezőleg, a pengének vékonynak kell lennie, hogy ne ragadjon a tésztához. A második elengedhetetlen szabály az, hogy elkerüljük az ízek kölcsönhatásait a sajtok között: egy Camembert-et nem vághatunk egy olyan késsel, amely épp előtte egy kék sajttal érintkezett! Olyan lenne, mintha több különböző bort kínálnánk egy pohárban, anélkül, hogy kiöblítenénk közte. Sajnálatos úgy jó sajtokat vásárolni és kóstolni, ha közben helytelenül vannak tálalva.

 

Három késtípus, mely sajtfogyasztáshoz ajánlott

Először egy hagyományos, lapos késre van szükség, ideális esetben lyukakkal a pengében, hogy korlátozza a tapadást. Tökéletes lágy sajtokhoz (Camembert, Brie, Saint-Nectaire stb.) Kettős heggyel rendelkezik, a sajt végeinek szúrására. 

 

Ezután egy széles, „csatabárd” típusú kés segítségével könnyedén vághatunk kemény tésztát (Comté, Emmental, Beaufort, vagy extra érett Mimolette és a Szarvasi Cervinus vagy Picante sajtokat is) és omló tésztát is (bleu des Causses, fourme de Montbrison…). A dupla hegyű ívelt kés kis méretben „sajtkés” néven is kapható.

 

 

Végül egy húros sajtszeletelő, ami nagyon hasznos morzsás és nedves tésztákhoz (kecske sajthoz és néhány kékpenészes sajthoz, amelyek lehetővé teszik a vágást anélkül, hogy elszakadnának: levágjuk a sajtot a húrral, és az adagot egy szervírozóval rakjuk vissza.) mindenesetre a jó vágás érdekében ne habozzon kissé felmelegíteni a pengét, ha épp frissen vette ki a sajtot a hűtőszekrényből. 

 

 

Ezeken kívül van még pár hasznos eszköz , pl. a sajtszeletelő lapát, vagy sajtkenő kés.

 

Nincs más hátra, a funkciója szerint és saját stílusod szerint (stílusa, színe, a fogantyú anyaga) megfelelően válassz eszközöket és vigyázz rá!