Tejzsír, miért fontosabb, mint gondolnád

Tejzsír, miért fontosabb, mint gondolnád   A tej alkotórészei   Gyakran gondolják, hogy egy szárazabb textúrájú sajt, mint a ricotta vagy akár az érett parmezán, sokkal kevésbé zsíros, mint például a folyós camembert. Ez nem igaz. A camembert több vizet (nedvességet) tartalmaz, mint egy száraz sajt. Tehát ugyanannyi mennyiségű sajtban több zsírt fogyasztasz, ha ricotta-t…

A világ legrégebbi sajtja, amelyet egy kínai múmián találtak

A világ legrégebbi sajtja, amelyet egy kínai múmián találtak     A legrégebbi sajtot ellentétben azzal, amit elsőre gondolhatnánk, nem a nagy sajtfogyasztók hazájában Franciaországban fedezték fel, hanem…  Két régész 2015-ben találta meg a legrégebbi sajt darabot, amelyet valaha beazonosítottak, egy múmia nyakán és a mellkasán. Az ételt mindenki meglepetésére, tökéletesen megőrzött állapotban fedezték fel…

Ízletes burgonyasaláta nyáron is, de hogy legyen tökéletes?

Ízletes burgonyasaláta nyáron is, de hogy legyen tökéletes?     A jó burgonyasaláta egyik nagy titka a melegen fűszerezés… És még néhány trükk. Például egy kis sajt!  Piknikhez, grill- és egyéb alkalmi ételekhez a burgonyasaláta nagyon praktikus és minden jót tartalmaz. De, mint minden nagyon egyszerű étel, ez is különös figyelmet igényel. Tanácsaink 4 lépésben:…

FAGYASZTHATÓK-E A SAJTOK?

FAGYASZTHATÓK-E A SAJTOK?   Van még maradék sajtod, és szeretnéd, ha hosszabb ideig tarthatnád a fagyasztóban? Ilyen nagy melegben minden megolvad, és gyorsan megromlik, gyorsan szaporodnak az ételekben a káros baktériumok. Fontos a hűtés, de még a hűtőszekrényben is viszonylag kevés ideig lehet tárolni a tejtermékeket. Mi a helyzet a sajtokkal? Arról, hogy általában hogyan…

Saláta és a sajt -a könnyed és egészséges páros

Saláta és a sajt -a könnyed és egészséges páros   Nyáron mi lehet könnyedebb és üdítőbb étel, mint egy sajttálat kísérő zöldsaláta frissessége, vagy néhány darab sajt vegyes salátában? Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből a tökéletes egyvelegből, íme néhány javaslat az ízek keverésére. A franciák 98% -a fogyaszt zöld salátát heti 2-3 alkalommal, néha…

Mitől “büdös” egy sajt?! Utánajártunk…

Mitől “büdös” egy sajt?! Utánajártunk…   A francia gasztronómia igazi szimbóluma, a sajt, egy olyan termék, amely egyrészt jellegzetes ízéről, és markáns illatáról is ismert. El kell ismerni, hogy még azoknak is, akik jól viselik a szagokat, egy véletlenül túl sokáig ottfelejtett sajt a hűtőszekrényben, gyorsan elviselhetetlenné válhat az orrunk számára (de még mindig kellemes…

Legismertebb sajttermelő országok

Legismertebb sajttermelő országok   A globális sajtfogyasztás és -termelés az elmúlt években nőtt. Önmagában az európai kontinens adja a világ termelésének több mint felét. Fedezze fel ebben a cikkben a főbb sajttermelő országokat.   Franciaország     Sajt Savoyából, Auvergne-ből, Korzikából, Elzászból, Normandiából…, a lista hosszú. Egyébként tudtad, hogy a Franciaországban több mint 1,000 sajtfajta…

Két óriás mamut sajt története

Két óriás mamut sajt története   Amíg általában a versenyszellem hevében sokféle ételt/ tárgyat készítenek óriás méretben, addig miért ne készítenének sajtból is hatalmasat. Így történt ez Kanadában is. Persze nem mindig a versenyről szól, ha valaki egy átlagon felüli sajtot gyárt, lehet szimplán egy fontos személy ajándéka is, hogy lenyűgözze őt, mint pl. ahogy…

A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben

 A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben    Vincenzo Campi , The Ricotta Eaters ( A sajt evők)   Sok legenda szól a sajtról. Sőt mi több, Boccaccio Dekameronjában az egyik novella szereplőinek képzeletében hegy emelkedik az olasz parmezán sajtból. A sajtot a festők is megörökítették vásznaikon. A Louvre-ban, a Drezdai…

A sajt, amit telenyálaznak az atkák, a németek mégis falják

A sajt, amit telenyálaznak az atkák, a németek mégis falják   Sajtok Helmut Pöschel műhelyében 2014-ben – Fotó: Waltraud Grubitzsch/picture alliance via Getty Images   Szászországban a háború hatásait megsínylette a gasztronómia is, a híres-hírhedt Milbenkäse története azonban a legnehezebb válságokat is túlélte. A Milbenkäsét nem túlzás atkás sajtnak nevezni, ugyanis az, ami: sajtkorong vagy…