Milyen sajt a Caciotta ?

Milyen sajt a Caciotta ? (ejtsd: kacsotta)   A Caciotta az egyik legnépszerűbb olasz sajt. Minden féle tejből és egész Olaszországban készítik. Néha friss sajtként vagy lágy sajtként értékesítik. Magyarországon kevéssé ismert, több olasz sajt jobban elterjedt, mint a Mozzarella, Gorgonzola, Ricotta, pedig a Caciotta igazán kedvelt sajtunk lehet, ha egyszer elkezdjük fogyasztani.  Lássuk miért? …

Mikrochipet ültetnek a világ leggyakrabban hamisított sajtjába

Mikrochipet ültetnek a világ leggyakrabban hamisított sajtjába A világ egyik leggyakrabban hamisított sajtja az olasz parmezán (Parmigiano Reggiano), amely a tésztás ételek és saláták elengedhetetlen kelléke. A parmezángyártók már egy évszázada küzdenek az olcsó utánzatok ellen, amelyek nem tartják be a valódi parmezán előállításához szükséges szigorú követelményeket. A hamisítványok kiküszöbölése érdekében nem rég azt találták…

Miért kell speciális késeket használni a sajthoz?

Miért kell speciális késeket használni a sajthoz?   Mivel a sajtnak nem ugyanaz az állaga és jellemzői, mint a húsnak, halnak, gyümölcsnek vagy zöldségnek. Ennél is fontosabb, hogy a sajtok sokfélesége a sajt textúrája /tésztájával típusától függően különböző kések használatát igényli (kemény, puha, folyós …). Konkrétan, mindegyik késpenge és annak ergonómiája úgy van kialakítva, hogy…

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk?

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk? A világon nagyon sokféle sajt létezik, és szinte minden országnak megvan az úgynevezett kedvenc sajtja, amelyet az emberek gyakran vásárolnak és fogyasztanak. Sokan nem mernek sajtot enni, mert úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalma miatt csakis árthat az egészségnek. Ha egyszerre nem fogyasztunk a sajtból sokat, nyugodtan kerüljön…

Mi is az a gyúrt sajt? Tényleg gyúrják?

Mi is az a gyúrt sajt? Tényleg gyúrják?    A Dél-Olaszországból származó hagyományos gyúrtsajtok a provolone, a mozzarella és a caciocavallo, összefoglaló nevük pasta filata. Ma már több más országban is gyártják ezeket a sajttípusokat, csakúgy, mint a kelet európai sajtcsaládhoz tartozó közeli rokonaikat, leginkább ismert Kashkaval-t. Füstölt formájában pedig a paranyica hódít különböző formákban,…

Mi az a növényi sajt?

Mi az a növényi sajt?   Ellenőrzött megnevezés A hatályos jogszabályok szerint sajtról csak akkor beszélhetünk, ha a termék tehén-, juh- vagy kecsketejből készül. Ezért a „növényi sajt”, vagy a hamis sajt kifejezések a növényi összetevőkből készült termékek jelölésére van, amelyek fizikailag hasonlítanak a sajtra. A vegán vagy növényi „sajt” elnevezés nem jogos szóhasználat. Gyártás…

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok Nagyon szeretjük a sajtot, mint sokan mások, de fogalmunk sem volt arról, hogy mennyire hatalmas összeget kérhetnek egy-egy különlegesebb fajtáért a piacon, amíg nem hallottunk egy „merész” rablásról. A bűncselekmény Fijnaartban, egy észak-brabanti városban Hollandiában történt, ahol egy farmról szervezetten loptak el több sajtkorongot. Volt idő, amikor a…

Mennyi tej kell a sajt elkészítéséhez?

Mennyi tej kell a sajt elkészítéséhez?   A sajtkészítés szinte egyedülálló összetevője, a tej, aminek nagy a jelentősége mind a kialakuló ízben, az aromában és a textúrában. A szükséges mennyiség elvben a sajt típusától függ, ez elsősorban a tehéntejes sajtokra vonatkozik. De konkrétan, mennyi tej kell a sajt készítéséhez? Íme néhány pontos adat.   Tehéntejes sajtok…

Magyar sajtok története

Magyar sajtok története    A mai értelemben vett sajtkészítés a magyarokra sokáig nem volt jellemző. A 12-13. században. Bár a finnugor eredetű „tej”, „fejni”, „vaj” stb. szavak bizonyítják, hogy őseink ismerték a tejtermelést, a tejgazdaság kezdetleges formája hazánkban a 11-13 században alakult ki. Megtelepedett vlachok, majd a Duna-Tisza közé bevándorolt rácok készítettek sajtokat, az állattenyésztő…

Mac and cheese – az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája

Mac and cheese – az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája   macaroni and cheese   Bevallom, hogy sosem rajongtam a sajtos spagettiért, vagy bármi hasonló ételért. Azt a szerintem borzalmas cukros és sajtos-tejfölös tésztát juttatja eszembe, amivel a menzán traktáltak minket anno, pedig főzhettek volna sokkal jobb tésztás ételt ugyanazzal a tejföllel, egy kis pörkölt szafttal…