Magyar sajtok története 

 

A mai értelemben vett sajtkészítés a magyarokra sokáig nem volt jellemző. A 12-13. században. Bár a finnugor eredetű „tej”, „fejni”, „vaj” stb. szavak bizonyítják, hogy őseink ismerték a tejtermelést, a tejgazdaság kezdetleges formája hazánkban a 11-13 században alakult ki. Megtelepedett vlachok, majd a Duna-Tisza közé bevándorolt rácok készítettek sajtokat, az állattenyésztő pásztorkodó magyarság főleg a juhtejet fogyasztotta és abból készített sajtot. A tehéntej feldolgozását a 13. században, IV. Béla korában felvidékre telepített németek honosították meg és a sajt már kereskedelmi cikk is volt. Ezt alátámasztja Késmárk neve amelyik ezt már vagyis sajtpiac szóból származik „Kasemarkt” sőt, latin neve a „forum casei” szintén sajtpiacot jelent.

 

 

A tehéntej feldolgozását az 1700-as években felvidékre telepített németek terjesztették el, és a sajtok ismert választékát gazdagították. 

15-18. századból több okmányban találunk említést a sajtról, főként juhsajtról. A hódoltság alatt az adó egy részét is sajtban kellett a töröknek szolgáltatni.

18. század végétől kezdve létesültek olyan tehenészetek, amelyek a tejet rendszeresen feldolgozták. a múlt század második felében már több sajtkészítő üzem működött. Ezek elsősorban az egyes uradalmak tehenészetében létesültek majd a század végén a mind nagyobb számban létesülő tej szövetkezetek egy része és felfoglalkozott sajt készítése.

Az első tejgazdaságot, amely a termelt tejet is feldolgozta, a 18. század végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették, ezért a tejfeldolgozó gazdaságokat „svájcériák” -nak nevezték. A svájci és az olasz sajtmesterek részben uradalmakkal, részben községekkel „tejbérletet” létesítettek és a tejet sajttá dolgozták fel és 1882-ben Szombathelyen jött létre az első magyar tejszövetkezet.
A kor igényének mindenben megfelelő tejgazdasági szakiskolát a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium és Lajos bajor királyi főherceg szerződése alapján szintén Vas megyében, Láncpusztán létesítették.

 

A sajtkészítéssel foglalkozó szövetkezetek az egész országot behálózták: az Erdélyi és a Felvidéki szövetkezetek megalakulását követte a Dunántúlon Baranya, Vas, Tolna és Moson megye. 

A XIX. – XX. század fordulóján sok kisszövetkezet és magáncég gyártott sajtot, kizárólag nyers tejből, ezért a piacon igen különböző minőségű, túlnyomórészt „puffadt” ezerlyukú sajtok voltak forgalomban. 

Az akkori magyar fogyasztó közönség ízlése is ennek megfelelően alakult ki. Ez az oka annak, hogy sok esetben még ma is keveselljük a félkemény sajtokban a lyukak számát.

A 20. század elején Újhelyi Imre kezdeményezésére indult meg az akkori Moson megyében öt tej szövetkezetből a sajtkészítés. Újhelyi vezetésével dolgozták ki Óvári sajt és a Moson megyei csemege sajt (Ilmici sajt) készítési módját, amelyek ma is általánosan ismert és kedvelt sajtféleség. Az első világháború előtt és a két világháború között három nagy tejipari vállalat mellett, néhány sajtüzem, és több magáncég például répcelaki Stauffer,  és több szövetkezet, elsősorban Tolna és Baranya megyében foglalkozott elsősorban sajt készítéssel. Sajtjaik a piacon kapható külföldi sajtok mellett is versenyképesek voltak az ömlesztett sajt gyártása és megindult hazánkban.

Ha Trappista, a hamisítatlan magyar kedvenc sajt történetére vagy kíváncsi, ami nem is igazi sajt és nem is magyar találmány, akkor ajánljuk ezt a cikket olvasásra: 

https://toretro.hu/site/2020/02/21/ma-is-egy-kadar-kori-hamisitvany-a-kedvenc-sajtunk-2/

 

A sajt elnevezés szigorítása folyamatban van, amely szabálymódosítás értelmében a trappista sajt előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak, mint azt sokan manapság teszik.

Ha pedig biztosan, 100 %-ban természetesen érlelt, minőségi, adalékanyagoktól mentes és GMO –mentes sajtokat keresel, akkor ne felejtsd el, hogy a Szarvasi Zrt. sajtjai mind ilyenek. Saját szarvasmarhákkal, legmodernebb gyártással, olasz mester titkos receptjeivel,  a legjobbat kínálják neked. Megtalálható a legtöbb Tesco és Auchan áruházban, akár online is lehet rendelni tőlük. Abban az esetben, ha bizonytalan vagy ezek milyen sajtok, és melyiket válaszd, akkor weboldalunkon egyesével megtalálod a Cervinus sajtcsalád ( Delicato, Perfetto, Fenomenale) , a Picante, és a Caciotta sajtjaink leírását. A bónusz pedig a nyár kedvence a Grill sajtok 3 ízben. Mert a mi sajtjaink simogatják tested-lelked.

 

https://cervinus.hu/cervinus-premium-gmo-mentes-sajtok/