Bergama tulum – amikor a tejet adó juhok vadhagymát, kakukkfüvet és levendulát fogyasztanak

Bár a sajtok szakértői sem tudják egészen pontosan, hol és mikor készült a világon az első sajt, az bizonyos, hogy az elsők között van Çatalhöyük – a közép-anatóliai, már 9 évezrede emberlakta település –, ahol a történelemben először háziasítottak állatokat, majd a birkatejet és kecsketejet is hasznosították. Az évezredes hagyományok hatására Törökország minden szegletének, szinte…

Babák sajtfogyasztása- Mikortól egyen?

  Babák sajtfogyasztása- Mikortól egyen?   A sajtnak kiemelt helye van a nem csak franciák, de minden nép és ember étrendjében és természetes, hogy mielőbb bevezetjük az étkezésünkbe, amint az étrendet változatossá szeretnénk tenni. Az első hónapokban a csecsemők csak tejet fogyasztanak. Az Egészségügyi Világszervezet kizárólag szoptatást javasolja csecsemőknek 6 hónapos korig. Vannak azonban anyatej-helyettesítő tápszerek…

Az ételünk a gyógyszerünk- – miért jó a sajt?

Az ételünk a gyógyszerünk- – miért jó a sajt?   Biológiai értéke rendkívül nagy, mely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Így nemcsak az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen élelmiszere, hanem fontos bizonyos betegségek diétájában is. Rendszeres fogyasztása az emberi szervezet számára az összes létfontosságú elemet biztosítja. A natúr sajtok fehérjetartalma 100g sajtra számítva 18-31g közötti (természetesen az…

A világ legrégebbi sajtja, amelyet egy kínai múmián találtak

A világ legrégebbi sajtja, amelyet egy kínai múmián találtak     A legrégebbi sajtot ellentétben azzal, amit elsőre gondolhatnánk, nem a nagy sajtfogyasztók hazájában Franciaországban fedezték fel, hanem…  Két régész 2015-ben találta meg a legrégebbi sajt darabot, amelyet valaha beazonosítottak, egy múmia nyakán és a mellkasán. Az ételt mindenki meglepetésére, tökéletesen megőrzött állapotban fedezték fel…

A sajtos Tartiflette

A sajtos Tartiflette   A tél és a hideg, a síelés és a téli sportok gyakran összecsengenek a nehezebb tartalmasabb ételekkel, és olvasztott sajtokkal. Ilyen a raclette,a fondü és tartiflette. Míg az első kettőről sokan hallottunk, addig az utóbbiról nem. Vajon mennyire hagyományos ez a rakott Savoyardi étel az alpesi Savoie/ Savoy  régióban ?   …

A sajt, amit telenyálaznak az atkák, a németek mégis falják

A sajt, amit telenyálaznak az atkák, a németek mégis falják   Sajtok Helmut Pöschel műhelyében 2014-ben – Fotó: Waltraud Grubitzsch/picture alliance via Getty Images   Szászországban a háború hatásait megsínylette a gasztronómia is, a híres-hírhedt Milbenkäse története azonban a legnehezebb válságokat is túlélte. A Milbenkäsét nem túlzás atkás sajtnak nevezni, ugyanis az, ami: sajtkorong vagy…

A sajt, amit csalánlevélbe csomagolva érlelnek

A sajt, amit csalánlevélbe csomagolva érlelnek A „Cornish Yarg” vagy más néven „Cornwalli Yarg” egy félkemény, tehéntejből készült sajt, amelyet az angliai Cornwallban készítenek és az érlelés előtt csalánlevélbe csomagolnak. A sajtot egy újra felfedezett 17. századi recept ihlette, Catherine Mead és sajtkészítő csapata pedig évtizedeken át dolgoztak azon, hogy a modern ízlésnek megfelelőre alakítsák…

A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon

A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon Egy erdélyi legenda szerint Cege községnek egykoron kegyetlen és gazdag uralkodója volt. Annak idején a helyiek éheztek, és ahhoz, hogy enni tudjanak, el kellett lopniuk a főúr sajtját, amit egy barlangban őrzött. Amikor odaértek, észrevették, hogy a sajt vöröses sárga lett a föld alatt, és furcsa illata volt.…

A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben

 A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben    Vincenzo Campi , The Ricotta Eaters ( A sajt evők)   Sok legenda szól a sajtról. Sőt mi több, Boccaccio Dekameronjában az egyik novella szereplőinek képzeletében hegy emelkedik az olasz parmezán sajtból. A sajtot a festők is megörökítették vásznaikon. A Louvre-ban, a Drezdai…

A sajt és a régészet

A sajt és a régészet A sajt segített a korai gazdálkodóknak Európában   A horvátországi két újkőkori régészeti lelőhely kerámiáiban található zsíros maradványok elemzése során mintegy 7200 évvel ezelőtti bizonyítékokat találtak erjesztett tejtermékekről (lágy sajtok és joghurtok).  Ez régóta régészeti rejtély: sok újkőkori lelőhelyen, az Adriai-tenger közelében a kutatók kúp alakú agyag edényeket tártak fel,…