Babák sajtfogyasztása- Mikortól egyen?

 

A sajtnak kiemelt helye van a nem csak franciák, de minden nép és ember étrendjében és természetes, hogy mielőbb bevezetjük az étkezésünkbe, amint az étrendet változatossá szeretnénk tenni.

Az első hónapokban a csecsemők csak tejet fogyasztanak. Az Egészségügyi Világszervezet kizárólag szoptatást javasolja csecsemőknek 6 hónapos korig. Vannak azonban anyatej-helyettesítő tápszerek olyan anyák számára, akik nem tudnak, vagy nem szoptatnak. Ezek a csecsemőtejek tökéletesen kielégítik a csecsemők táplálkozási igényeit.

Sajtok minden korosztály számára

Körülbelül 6 hónapos kortól, a tej még mindig a „bázis étel’: a csecsemők minden étkezéskor megisszák a megfelelő adagot, de  6-7 hónaptól viszont kezdve a kisgyermekek „speciális baba” tejet is fogyaszthatnak naponta, például snack-ként. Mivel az étkezés már változatosabb lehet, a baba megkóstolhatja a puha, krémes és olvadó sajtokat, például friss sajtokat, túrószerű krémes sajtokat. Nincs szükség cukor és aromák hozzáadására, a babának meg kell tanulnia felfedezni az egyszerű ételek ízét.

 

 

Körülbelül 8 hónapos már variálhatjuk tovább az ízeket és a textúrákat. E kortól baba desszertkrémet, natúr joghurt-ot is fogyaszthat, hiszen a tejtermékek fontosak a kalcium biztosításához. Arra is lehetőség van, hogy házi készítésű desszertet válasszon. Ehet egy kis reszelt sajtot is püréjében vagy levesében, vagy vékony pasztőrözött sajtszeletekkel. Kezdjük a gyengébb ízektől az erősebbekig… Lágyabb sajtként ajánlunk egy Szarvasi Caciotta sajtot bemelegítésként, főként, hogy édeskés ízvilágú. 

1 éves kortól ott vannak a fogak! Rávehetjük a sajt összes textúrájának felfedezésére. A kicsi értékelni fogja a néhány vékony szelet félkemény sajtot, és a kicsit erősebb ízekkel is biztos megbarátkozott már, mint például a Szarvasi Cervinus Perfetto, amely pont közepes érlelésű sajt, és mivel minden káros adalékanyagtól mentes, és természetes érlelésű, ezért bátran adhatja kis szíve csücskének bármely napszakban.

 

 

Ne habozzunk folytatni az ízlelőbimbók tesztelését erős, ízes sajtokkal: sőt akár a kecskegida oltóanyaggal variált Szarvasi Picante sajtunk is izgalmas ízvilágot varázsolhat kisgyermekünk szájába is. Gondolunk a délutáni harapnivalóra is, amely egy jó lehetőség lehet egy finoman megolvasztott sajtos szendvics elfogyasztására.

Nem allergizál, sőt !!

És ne félj attól, hogy pont az allergizáló ételek fogyasztása, konkrétan a tejtermékek- sajtok korai fogyasztása laktózallergiát, vagy tejcukor allergiát okoz.

A francia Országos Agronómiai Kutatóintézet (INRA) és a Besançoni Egyetemi Kórház tanulmánya szerint a sajt korai életkorától való fogyasztása jelentősen csökkentené az allergia kockázatát. Márpedig tudjuk, hogy a franciák a legnagyobb sajtfogyasztók. A tanulmány szerint a sajt fogyasztása már kora életkorban megvéd az allergiás betegségektől és az asztmától.

Dalphin professzor, a CHU de Besançon tüdőgyógyászati ​​osztályának vezetője. 2002 óta 931 vidéki térségben élő gyermeket figyelt meg öt európai országban: Németországban, Svájcban, Ausztriában, Franciaországban és Finnországban. A születéstől a hatodik évig gyűjtött különféle adatok között a sajt 12 és 18 hónap közötti fogyasztását számszerűsítették gyakorisága és változatossága szempontjából. Ebben a tanulmányban a 12 és 18 hónap közötti sajtfogyasztás összefüggéseiben vizsgáltak szerint, jelentősen csökkentette a későbbi megjelenő atópiás dermatitis (ekcéma) és az ételallergia kockázatát, ugyanakkor csökkent az allergiás nátha, asztma és mind az étel, mind a belélegzett allergének hatása – mondta az INRA sajtóközleményében.

Jó táplálékforrás a bél mikrobiomjához

Ennek a felfedezésnek a magyarázata abban rejlik, hogy azok a sajtok, amelyek tejét nem pasztörizálták, baktériumok milliárdjait tartalmazzák. Miután elfogyasztották, ezek táplálják a bél mikrobiomját (a bélben található összes baktérium, vírus és élesztő) Ez a mikrobiom azonban, amely az élet első hónapjaiban épül fel, elengedhetetlen a későbbi erős immunrendszer biztosításához. 

 

forrás:

https://www.lci.fr/bien-etre/une-etude-recommande-le-camembert-ou-le-cantal-aux-enfants-des-le-plus-jeune-age-faire-manger-du-fromage-aux-bebes-diminuerait-leurs-risques-d-allergies-et-d-asthme-2107911.html

https://www.produits-laitiers.com/quels-fromages-pour-les-bebes/