Az ételünk a gyógyszerünk- – miért jó a sajt?

 

Biológiai értéke rendkívül nagy, mely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Így nemcsak az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen élelmiszere, hanem fontos bizonyos betegségek diétájában is. Rendszeres fogyasztása az emberi szervezet számára az összes létfontosságú elemet biztosítja.

  • A natúr sajtok fehérjetartalma 100g sajtra számítva 18-31g közötti (természetesen az ömlesztett sajtok kevesebbet 12-26g) Egy kiadós edzés után feltölthetjük a protein tartalékainkat egy salátába keverve pl. Caciottta, vagy Picante
  • A sajtok vitamintartalmát az alaptej összetétele és az alkalmazott gyártási technológia határozza meg. A GMO mentes termelés, és a boldog tehenek – extra minőségű tejet adnak, mely tápanyagtartalma ebből kifolyólag magas.
  • A zsíroldékony vitaminok közül viszonylag nagy a D- vitamin ( 0,2-1,1mg/100g), valamint az A vitamin tartalma, amely 0,07-0,036mg/100g. Az A -vitamin napi szükségletének 4-20%-a fedezhető 5 dkg sajttal. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a látáshoz, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a bőr egészségének megőrzéséhez. Ezért kitűnő ötlet, egy vizsgaidőszakban, vagy szellemileg leterhelt időszakban sajtot eszegetni, akár étkezések között, Cervinus Perfetto  vagy Fenomenale  sajtot nassolni magvakkal, vagy gyümölcsökkel.
  • Az ásványi anyagok között legfontosabb a sajtok kalciumtartalma, amely 400-850mg/100g. A napi ajánlott kalciummennyiség jó része- az idősek esetében 20-43%-a, míg a várandós és szoptató anyák szükségletének 17-35%-a – 5 dkg natúr sajt elfogyasztásával fedezhető. A kalcium pedig elengedhetetlen a csontképződéshez, a fejlődő szervezet számára a növekedéshez. Megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkenti a csontritkulás rizikóját. Minél érettebb a sajt annál magasabb a kalciumtartalma is, ezért az érettebb Cervinus  sajtok  bármikor jó választás.
  • Ásványi sók: a sajt foszforban, káliumban és magnéziumban gazdag. Testünk szellemi, fizikai és hormonális működéséhez elengedhetetlen. Egy tápláló szendvicsbe a Cervinus Delicato- val jól indulhat a napi hajtás.
  • A tejtermékeknek (sajtoknak) a magas vérnyomás megelőzésében, illetve étrendi kezelésében is szerepük van. Többszöri kis mennyiségben fogyasztott sajt csökkenti a szív és érrendszeri rizikót.
  • Mivel erjesztett étel, ezért baktériumokat vagy élesztőket tartalmaz, melyek pedig elősegítik az egészséges mikrobiómák fenntartását.
  • A sajt energiatartalma magas, de napközben a vércukorszint kiegyensúlyozásához ideális a fogyasztása, pl. zabsütemény egy kis Cervinus Perfetto-val

Nagyon fontos, hogy mindez a tiszta, természetes eljárással készített sajtokra vonatkozik. Az ömlesztett sajtok minden esetben más, alacsonyabb értékeket mutatnak.

Jó egészséget!
Cervinus a sajt, mely simogatja tested-lelked!