A sajt és a régészet

A sajt segített a korai gazdálkodóknak Európában

 

A horvátországi két újkőkori régészeti lelőhely kerámiáiban található zsíros maradványok elemzése során mintegy 7200 évvel ezelőtti bizonyítékokat találtak erjesztett tejtermékekről (lágy sajtok és joghurtok). 

Ez régóta régészeti rejtély: sok újkőkori lelőhelyen, az Adriai-tenger közelében a kutatók kúp alakú agyag edényeket tártak fel, amelyeknek négy lába van az alján, és kerek nyílás az oldalán. Rituális vérvételre használták? Parázs izzításra? Sótartásra?

Sarah McClure, a Pennsylvaniai Állami Egyetem régésze nem tudta, mire számíthat, amikor kollégáival elemezni kezdték az edények töredékeinek maradványait, amelyeket rita ívókürt (rhyton) néven ismernek. Meglepődve konstatálta „nem a sajt megtalálása volt, amire számítottunk , ezekben az edényekben „

A tej és sajt eredete összefügg a mezőgazdaság Európa -szerte elterjedésével, mintegy 9000 évvel azelőttről . A mediterrán térség sajtgyártására vonatkozó bizonyítékok azonban eddig csak a bronzkor kezdetéig, mintegy 5000 évvel ezelőttig nyúltak vissza. Ezeket a dalmát falvakat i. E. 6000 és 4800 között foglalták el, és számos fazekas munkát őriznek ebből a korból. Úgy tűnik, hogy az ottani lakók speciális kerámiatípusokat használtak különböző élelmiszerek előállításához, sajtmaradványok  leggyakrabban a rita és a szitaszerű edényekben voltak.

 

 

Ezek feltárt eredmények adatai azt mutatják, hogy a sajtot 7200 évvel ezelőtt hozták létre a Földközi -tengeren, az erjesztett tejtermékekkel együtt, amelyek könnyen tárolhatóak voltak és viszonylag alacsony volt a laktóztartalmuk, így fontos táplálékforrást jelentettek minden korosztály számára a korai gazdálkodó populációkban. „Ez visszadátumozza a sajtkészítést – vagyis 4000 évvel korábbra tehetjük a megjelenését” – mondta Dr. McClure.

A tej jelenlétét pedig ilyen kerámiában ezen a területen már 7700 évvel azelőttről megállapították, vagyis 500 évvel korábban, mint az erjesztett termékeket.”

A kutatók azt sugallják, hogy a sajtgyártás és a hozzá kapcsolódó kerámia technológia kulcsfontosságú tényezők voltak, amelyek elősegítették a korai gazdálkodók észak- és közép -európai terjeszkedését.

„Az ezen a területen élő populációk DNS-elemzése azt jelzi, hogy a felnőttek laktózérzékenyek voltak, de a gyerekek 10 éves korukig továbbra is kényelmesen fogyaszthatták a tejet.”

Azt feltételezik a tudósok, hogy a tej- és sajtgyártás az európai korai gazdák körében csökkentette a csecsemőhalandóságot, és elősegítette a demográfiai elmozdulásokat, amelyek arra késztették a gazdálkodó közösségeket, hogy az északi szélességekre terjeszkedjenek.”

A rita kerámia sajtnyomai mellett, a tejhez kapcsolódó zsírsavak leggyakrabban a figulina néven ismert kerámiatípusban fordulnak elő. 

 

 

A sziták olyan erjesztett tejtermékek nyomait tartalmazták, amelyek valószínűleg a sajtkészítés köztes folyamataiban játszott szerepet.

Ellentétben a szitákkal, amelyeknek egyértelmű gyakorlati célja van, a rita alakjának nincs egyértelmű előnye a sajtkészítés vagy a tárolás szempontjából, ezért valószínűleg szimbolikus volt jelentősége. „Mindig is kérdés volt, hogy mire használták ezeket a rita -kat, így a felfedezés, hogy sajttal társulnak, meglehetősen érdekes” – mondja. 

„Azt hiszem, ez azt üzeni nekünk, hogy ha különleges edényben vannak, akkor a [sajtok] bizonyos jelentőséggel bírtak abban a korban .”

Mi csak annyit mondhatunk a mi életünkben szintén nagy jelentőséggel bírnak a sajtok, rengeteg jótékony hatása miatt mindenkinek ajánljuk a Szarvasi GMO és minden káros adalékanyagtól mentes sajtjainkat. Kényeztessük magunkat természetesen, és mi is adjuk meg a módját , akár egy modernkori rita-ban tárolva . ☺

 

 

forrás: http://www.sci-news.com/archaeology/earliest-mediterranean-cheese-production-06386.html