A sajtos Tartiflette

 

A tél és a hideg, a síelés és a téli sportok gyakran összecsengenek a nehezebb tartalmasabb ételekkel, és olvasztott sajtokkal. Ilyen a raclette,a fondü és tartiflette. Míg az első kettőről sokan hallottunk, addig az utóbbiról nem. Vajon mennyire hagyományos ez a rakott Savoyardi étel az alpesi Savoie/ Savoy  régióban ? 

 

 

Volt egyszer egy pela…..

Haute-Savoie-ban már régóta készítik a “pela des Aravist”, burgonyával, hagymával és Reblochonnal. Ez a paraszti és rusztikus étel egy nagyon hosszú nyelű serpenyőben, a pélában készül. Maradék sajtból készítik, aminek „reblochon fricassee” beceneve is. 

 

A tartiflette, egy újabb találmány

Nevét a tartiflâ-ról, a szavojai burgonyáról kapta. Közvetlenül a pela ihlette, szalonnát és fehérbort is tartalmaz, és sütőben készül. Azonnal nagy sikert aratott a téli sportok üdülőhelyein, mielőtt egész Savoyában… és egész Franciaországban elterjedt volna.  Egy La Clusaz-i vendéglős volt az, aki újraindította ezt a receptet úgy, hogy átnevezte tartiflette-re. Mondhatjuk, hogy  egy speciálisan elkészített rakott krumpli ételről van szó.

 

Szupersztár Reblochon sajt 

Tartiflette vagy péla, amely a Reblochon sajt minőségétól lesz igazán remek ízű és megérdemli a figyelmet. Már csak az egyedülálló története miatt is: a reblochon szó azt jelenti „újrablokkolás” ami szavojai nyelvjárásban azt jelenti, hogy a tehént másodszor is fejik, ami még gazdagabb és krémesebb tejet ad. A parasztok azért gyakorolták ezt a fejési technikát, hogy elkerüljék a túl sok tejmennyiségre számolt adót. Ezzel a második fejéssel készült a Reblochon sajt , ami családoknak fenntartott kis csemege lett. A Reblochon mosott kérgű, puha, enyhén préselt, főzetlen sajt, amely pasztőrözetlen teljes tejszínből készült. Nyers tehéntejből készült, mosott héjú, rúzsos sajt, kb. 14 cm átmérőjű, 3-4 cm vastag, a közepe kellemesen lágy. Levegős pincékben érlelik, külsejét kellemes fehérpenész is boríthatja. Május és szeptember között ideális fogyasztani, 6-8 hét érlelés után.

Pela, tartiflette vagy egyszerűen csak gratin (tepsiben sült) formájában a Reblochon sajt nagyon jó!

 

 

Egy hagyományos Tartiflette kb. 20 perc összeállítás és 40 perces sütéssel készíthető el

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 mogyoróhagyma, vagy vöröshagyma
  • 250 g füstölt bacon
  • 100 ml fehérbor
  • 200 ml tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 reblochon sajt, ha nem tudjuk beszerezni, helyettesíthetjük pl. Cervinus Delicato  vagy Perfetto sajttal, melyek bár nem rúzsos sajtok, de érlelésben,  és minőségben mindenképp vetekszik a francia sajtokkal
  1. A burgonyát megmossuk, lefedve, fövő sós vízben kb. 20 percig főzzük.
  2. A hagymát meghámozzuk, vékony gyűrűkre vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
  3. A burgonyát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, szeletekre vágjuk.
  4. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rászórjuk a bacon szalonnát, és ropogósra sütjük.
  5. Hozzáadjuk a hagymát, és aranysárgára pirítjuk, majd a fokhagymát is megpirítjuk 1 perc alatt. Hozzáadjuk a burgonyát, és további 5 percig sütjük. Sóval, borssal fűszerezzük.
  6. Felöntjük a borral, kb. 5 percig főzzük, majd hozzákeverjük a crème fraîche-t. (zsíros tejszín)Ha szükséges, sóval, borssal ízesítünk.
  7. A burgonyás masszát egy tűzálló formába öntjük.
  8. A sajtot lapjában elfelezzük, a vágott felülettel felfelé a burgonyára helyezzük. Alufóliával letakarjuk, betoljuk a 175 Cfokra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig sütjük, míg a sajt elolvad.
  9. A fóliát eltávolítjuk, a sajtot összekeverjük a burgonyával, és most fólia nélkül további 15-18 percig sütjük.

 

https://www.produits-laitiers.com/la-petite-histoire-de-la-tartiflette/