Minden sajtnak megvan a maga kenyere!

Minden sajtnak megvan a maga kenyere!     Puha sajttészta, kemény sajttészta, krémsajt, kéksajt … Ennyi íz és sajt textúra mellett milyen hiba lenne, csak egy kenyeret kínálni mindhez! Kóstolási tippek az egyes sajtokhoz megfelelő kenyér megtalálásához.   Közös folyamat A kenyér és a sajt közös kézművese: az idő. Biztosítja a kovász erjedését és a…

Mit jelent a természetesen laktózmentes

Mit jelent a természetesen laktózmentes   Évmilliókig ez volt a természetes, és a Föld népességének 65%: -a ma is laktóz-intoleráns, vagy ha úgy tetszik: felnőttkori laktáz-hiánnyal él.  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének az állásfoglalása ma is az, hogy az embereknek naponta fél liter tejet, vagy annak megfelelő kalcium tartalommal bíró tejterméket (sajtot, túrót, kefirt stb.) kellene fogyasztaniuk. …

Mitől barnul meg a sütés hatására a sajt?

Mitől barnul meg a sütés hatására a sajt? Amikor a sajt megpirul, megolvad és megbarnul! Magyarázatok: Sajt önmagában, egy egész kémia A tej nem csak egy finom fehér és krémes folyadék: számos táplálkozási elemet tartalmaz, köztük a kazeinek (fehérjék), a zsírok (lipidek) és a laktóz (szénhidrátok) a fő nagy molekulák. Ezek örök mozgásban, szuszpenzióban maradnak…

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?   Kicsik és nagyok egyaránt, szinte soha nem hagyják ki a lehetőséget, hogy ne tegyenek vidám megjegyzéseket a sajt lyukaira. Az egyik ilyen szórakoztató történet szerint egy kisegér az, amely lyukakat fúr a híres-nevezetes svájci Gruyère sajtba…  Komolyabbra fordítva a szót, a lyukak tudományos magyarázata van,…

Mitől változnak a sajtok színei?

Mitől változnak a sajtok színei? Mivel a sajtok előállításuk és érésük során különféle kezeléseken mennek keresztül! A színeket valójában természetes mikroorganizmusok, valamint festék, szén vagy akár viasz használata biztosítja. 1 / A természetes mikroorganizmusok által hozott színek Sok sajt esetében a kéreg természetes színt kap az érés során a spontán fejlődő jótékony mikroorganizmusoknak (baktériumok, élesztők,…

Mitől “büdös” egy sajt?! Utánajártunk…

Mitől “büdös” egy sajt?! Utánajártunk…   A francia gasztronómia igazi szimbóluma, a sajt, egy olyan termék, amely egyrészt jellegzetes ízéről, és markáns illatáról is ismert. El kell ismerni, hogy még azoknak is, akik jól viselik a szagokat, egy véletlenül túl sokáig ottfelejtett sajt a hűtőszekrényben, gyorsan elviselhetetlenné válhat az orrunk számára (de még mindig kellemes…

Montasio

Az észak-olasz Friuli régióban készülő Montasio sajt az alpesi sajtfélék közé tartozik. Rendkívül nagy múltra tekint vissza, abban, hogy igazán széles körben elterjedt, nagy szerepe van a bencés szerzeteseknek, először ugyanis egy Moggio Udinese-ben található kolostorban készítették. Négy érlelési változata ismert, a 60 napos puhább, visszafogottabb ízvilágú, míg a leghosszabban érlelt, másfél éves sajt keményebb,…

Óceán a konyhában

Óceán a konyhában – avagy a trendi Cervinus sajtokhoz most új konyhai színtrendet mutatunk Bár mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a zöld konyhák elbűvölőek, a púderkék egyre növekvő vonzereje is érthető. Ennek a lágy árnyalatnak a tónusai egyformán tükrözik a természet legkiválóbb természeti értékeit, az óceáni tónusokkal és a nyugodt nyári égbolt árnyalataival, amelyek nyugalmat hoznak…

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE     A Fondue (fondü) egy olyan étel, amelyet svájci barátainknak köszönhetünk, pontosabban Fribourg kantonjának. A 18. század elején a Fribourgeoise-Alpok parasztjai újrahasznosították az előző étkezésekből visszamaradt sajtot és a kiszáradt kenyeret. Mivel gazdaságos és nagyon tápláló, a recept gyorsan elterjedt az ország többi részén is. A recept hivatalossá tételében…

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében     Itt az igazi nyár és a természet minket is vár!  A piknik legfőbb szezonja van, amikor a szabadban étkezni igazi élvezet. Az ételek megválasztása, elkészítése, szállítása és elfogyasztása komoly szervező munkát igényel, ezért alábbi néhány tipp segíteni tud a tervezésben. Különösen idén, amikor a Covid járvány…