Minden sajtnak megvan a maga kenyere!

 

 

Puha sajttészta, kemény sajttészta, krémsajt, kéksajt … Ennyi íz és sajt textúra mellett milyen hiba lenne, csak egy kenyeret kínálni mindhez! Kóstolási tippek az egyes sajtokhoz megfelelő kenyér megtalálásához.

 

Közös folyamat

A kenyér és a sajt közös kézművese: az idő. Biztosítja a kovász erjedését és a kenyér aromáit, valamint a sajtok érlelésénél is fontos szerepe van. Többé-kevésbé savas a sütőélesztő vagy a hagyományos kovász használatától, változik a felhasznált liszt típusától (többé-kevésbé teljes, különféle gabonaféléktől) és a hozzáadott anyagoktól (gyümölcsök, olajos magvak, magvak …). Érdemes felfedezni, hogy a kenyerek különféle típusai, hogyan hozzák elő a sajtok ízeit. 

 

Házi parasztkenyér kovásszal, bajnok minden kategóriában

Az, amelyik a legtöbb sajttal jól harmonizál, az továbbra is házi parasztkenyér marad, általában teljes kiőrlésű lisztből, vagy vegyes lisztből vastag kéreggel és nagyon puha kenyérbelsővel. Jó gabonás íze és enyhe savtartalma felélénkíti a friss sajtok ízét, és nem fogja ledominálni az erősebb sajtokat sem: továbbra is a legmegfelelőbb ízhordozó mindenféle sajt számára. Nagy szeletei olyan melegen készített ételeknek is megfelelnek, mint a bruschetta vagy a croque-monsieur.

Rozskenyér

Általában tenger gyümölcseihez ideális a rozskenyér, és tőzeges aromákat tár fel a kéksajtokban (Roquefort, Bleu du Vercors stb.). A teljes kiörlésű rozskenyér kecskesajttal is nagyon harmonizál. Próbáld ki egy kis Szarvasi Picante sajttal . Bónusz tulajdonsága: jobban eláll, mint a fehér kenyér – két-három napig, miközben puha marad – feltéve, ha tiszta konyharuhába csomagolják. 

 

 

A baguette szereti a jó (puha) sajttésztát

A „francia” kenyér emblémája, a jól átsült és ropogós bagett finom camembert típusú sajtokkal (lágy sajt virágos héjjal)jól illik. Brie és Chaource például értékelik ropogósságát és édességét, amelyek ellentétben állnak a sajtok krémességével. Ha a baguettet magokkal (szezám, mák, napraforgó, len stb.) meghintjük, az még jobb, és lehetővé teszi az élvezetek variálását.

 

 

Olajos magvas kenyerek

Dióval, mogyoróval vagy mandulával kombinálva: a kenyér ropogós tapintású és ízesebb, ami jól passzol majd a a francia Comté , Cervinus Perfetto, vagy a Szarvasi Picante kecskesajt ízvilágú sajttal.  

 

 

Gyümölcs kenyerek

Szárított gyümölcsökkel (sárgabarack, füge) dúsított kenyerek még finomabbá teszik a szendvicseket. Édesebb ízvilág nagyon kellemes az erős sajtokkal, például a  Cervinus Fenomenale-val , és lágyítják a kék sajtok ízét.

 

 

Ne felejtsük ki…

Az olívás kenyér és a finom olívaolaj fougasse ízletes friss sajtokkal, mint a Szarvasi Caciotta , vagy kecskesajtokkal, de a Szarvasi Picante sajt kecskegida oltóanyagával szintén istenien passzol.

 

 

Néhány kenyeret egy kis fűszerrel ízesítenek: a köménymagos tökéletes Munsterhez, a penészes lágy sajtokhoz. A kurkuma kenyér csodákat tesz a Goudával és a Mimolettel. Ez utobbi sajtok szintén kedvelik a német fekete kenyeret, az édesgyökéres sűrű „pumpernickelt”.

A különleges mézes fűszeres (fahéjas) kenyerek, enyhe pirítás után a kéksajtok csodálatos kombinációjával az ínyenceket is elvarázsolja. 

 

 

Tehát nincs több sajttál megfelelően választott kenyér nélkül! Manapság sokan elkezdünk kenyeret sütni, kovászolni, és bárhogyan is ízesítjük kenyereinket, mindig találunk egy hozzá passzoló sajtot. Mi kell ennél több?! Jó étvágyat!