Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében

 

 

Itt az igazi nyár és a természet minket is vár!  A piknik legfőbb szezonja van, amikor a szabadban étkezni igazi élvezet. Az ételek megválasztása, elkészítése, szállítása és elfogyasztása komoly szervező munkát igényel, ezért alábbi néhány tipp segíteni tud a tervezésben.
Különösen idén, amikor a Covid járvány után minden másképp alakul, mint korábban. 

Íme 5 tuti ötlet a szabadban eltöltött étkezések megszervezésének megkönnyítésére…

 

1. Fagyott víz, piknikre, amely hűvös marad

A nyári vásárlásokhoz hasonlóan a piknik esetében is kiemelkedően fontos az ún. hűtőlánc fenntartása. A hideg megőrzése és az ételmérgezések elkerülése érdekében a legfontosabb szövetségesed a hűtőtáska lesz!

És jó hír: nem kell felszerelni magad egy nehéz és merev kemping modellel. Ma már különböző méretekben létezik, puha, rugalmas, praktikus és színes változatban. Nincs több ok a nélkülözésre! 

Inkább „túrázás és hátizsákos utazás” a terv? Cseréld le a jégakkukat a ¾-éig töltött fagyasztott vízre: ez hűvössé teszi az ételt, és az étkezés végén friss vizet biztosít nektek.

 

 

2, Figyelj oda az ÚJ szabályokra étkezés közben, akár a szabadban is

Ezen a nyáron is új kellékei lesznek a piknikes táskánknak pl.egy kis üveg fertőtlenítő gél, tiszta törölközőbe csomagolt evőeszközök és maszk -bár jelenleg nem kötelező a szabadban, de bármely baleset, probléma esetén szükség lehet rá , ha emberek közé kell menni.

Mindig mossunk kezet étkezés előtt a szabadban is! Ha van ivóvíz a közelben, ne habozzunk, mossuk meg szappannal a kezünk jó alaposan. Ellenkező esetben egy üveg víz is megfelelő a kéz leöblítésére, mielőtt erőteljesen bedörzsöljük őket a fertőtlenítő géllel.

 

 

Ha inkább a helyszínen készíted el a szendvicseket, mindenképpen tartsd be a higiéniai feltételeket. Az étel tiszta felületen vágásához használj például egy légmentesen lezárt doboz fedelét. Használhatunk még a hasonló felület érdekében egy leöblített tejes vagy gyümölcslé dobozának (1 l) kivágott darabját. Tapadásmentes és eldobható lesz!

Az újrafelhasználható poharakat vagy csészéket és a szövet szalvétákat el lehet látni színkóddal, így mindenki tudja a sajátját használni, kizárt a keveredés.

 

3. Ételek a biztonságos és ízletes nyári piknikhez

A közhiedelemmel ellentétben a hideg nem pusztítja el az ételmérgezésért felelős baktériumokat. Emiatt egyes ételeket – különösen, amit nyersen fogyasztunk – sérülékenynek tekinthetőek, így kockázatosak, még hűtőtáskában történő szállítás esetén is.

Óvintézkedésképpen ezért ajánlatos kerülni a majonézt, sushit vagy nyershúst (pl. tatár beefsteak) tartalmazó készítmények szállítását.

  • ➢ Ha van hűtőtáskád?

Becsúsztathatod a salátáid és szendvicseid a jégakkuk közé, mint ahogy a pasztőrözött, csomagolt sajtokat is (de a nyers tejes készítményeket nem).

  • ➢ Ha nincs hűtőtáskád?

Cseréld le a pultban kimért felvágottakat vákuumos változataira, illetve konzervekre vagy konzerv pástétomra, hogy csak akkor kelljen kinyitnod, ha készen állsz a fogyasztásra.

Sajtok esetén a jól záródó vákuumfóliás sajtok könnyen fogyaszthatók útközben.  A Szarvasi sajtok mindegyike gondosan csomagolt és kis kiszerelése segít a praktikus gyors elfogyasztásában, hűtőtáskában kibírja a napot probléma nélkül.

 

4. Óvintézkedések, ha babával vagy kisgyermekkel piknikezel

A kisgyermekek imádnak a szabadban enni, és az asztali szabályokat gyakran figyelmen kívül hagyják, ezért óvatosnak kell lenni. 

  • A cumisüveges tápok elkészítéséhez külön szállítsuk a vizet és a tejport, és az utolsó pillanatban keverjük össze őket
  • A kis „házi” edényeket, tároló dobozokat hűvösen kell tartani. Fordítsunk különös figyelmet a húst vagy halat tartalmazó ételekre. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy biztosan legyen hűtőtáskánk, amely képes hidegen tartani azokat! Ha a baba nem eszi meg mind, ajánlatos kidobni a többit.
  • A „házi készítésű” kompótokat és joghurtokat hűtőben kell tartani, amíg el nem fogyasztják.  Ezért ebben az esetben is, ha magunkkal viszünk belőlük a hűtőtáska elengedhetetlen!  Kereskedelmi forgalomban vannak viszont olyan gyümölcspürék és UHT tejdesszertek, amelyek szobahőmérsékleten is eltarthatóak. Természetesen tűző napon azok sem bírják sokáig!
  • 18 hónapos korától kezdve, ha gyermekünk készen áll rá, fogyaszthat szezonális gyümölcsöket felügyeletünk mellett. Nagyon fontos, ne feledkezzünk meg a jó alapos megmosásukról. 

 

 

5. A megfelelő tennivalók, ha egyszer hazatérünk

A hűtőtáskában töltött néhány óra elteltével a legtöbb friss étel már nem alkalmas fogyasztásra. A megmaradt húst, sonkát, halat, de a pitét és a salátákat is elővigyázatosságból ajánlott kidobni. Ugyanez vonatkozik néhány nyári tápszerre és tejitalra is.

 

AZ „EGÉSZSÉG &  PAZARLÁS ELLENES” REFLEX

Az étel meleg időben történő szállítása éberséget igényel az ételmérgezés kockázatának minimalizálása érdekében. Elengedhetetlen: soha ne fogyasszunk olyan ételt otthon, amelyet nem ettünk meg piknik közben. A meleg hatására, bomlani és erjedni kezd az étel. Főleg manapság közel 40 C fokban.

És mivel a jelenlegi trend a hulladékmentesség, itt van egy újabb ok arra, hogy jól gondoljuk át a piknik előkészítésekor, hogy mindenki étvágyának megfelelő mennyiséget csomagoljunk – ezzel tudjuk megelőzni az élelmiszer-pazarlást. Bónuszként sokkal kevesebbet kell majd cipelnünk az oda-vissza út során!

 

 

TIPP : ZERO hulladék 

Ha salátát, hideg levest vagy megosztandó ételt tervezel, kreatív és környezetbarát megoldás, ha a papírtányérokat dinnyehéjra cseréled. Mindegyik üreges fele saját, személyre szabott,  tálként vagy tányérként tud szolgálni majd.

Hasonlóképpen az alufóliát vagy papírszalvétát egy szövetszalvéta is felválthatja, amely megvédi az ételt, ha letakarod vele, a piknik alatt terítővé is válhat, étkezés után pedig megtörölhetjük a kezeinket benne. Így kevesebb a pazarlás.

forrás : https://www.produits-laitiers.com/pique-niques-ete-5-astuces-pour-bien-organiser/