Óceán a konyhában

Óceán a konyhában – avagy a trendi Cervinus sajtokhoz most új konyhai színtrendet mutatunk Bár mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a zöld konyhák elbűvölőek, a púderkék egyre növekvő vonzereje is érthető. Ennek a lágy árnyalatnak a tónusai egyformán tükrözik a természet legkiválóbb természeti értékeit, az óceáni tónusokkal és a nyugodt nyári égbolt árnyalataival, amelyek nyugalmat hoznak…

Montasio

Az észak-olasz Friuli régióban készülő Montasio sajt az alpesi sajtfélék közé tartozik. Rendkívül nagy múltra tekint vissza, abban, hogy igazán széles körben elterjedt, nagy szerepe van a bencés szerzeteseknek, először ugyanis egy Moggio Udinese-ben található kolostorban készítették. Négy érlelési változata ismert, a 60 napos puhább, visszafogottabb ízvilágú, míg a leghosszabban érlelt, másfél éves sajt keményebb,…

Mitől “büdös” egy sajt?! Utánajártunk…

Mitől “büdös” egy sajt?! Utánajártunk…   A francia gasztronómia igazi szimbóluma, a sajt, egy olyan termék, amely egyrészt jellegzetes ízéről, és markáns illatáról is ismert. El kell ismerni, hogy még azoknak is, akik jól viselik a szagokat, egy véletlenül túl sokáig ottfelejtett sajt a hűtőszekrényben, gyorsan elviselhetetlenné válhat az orrunk számára (de még mindig kellemes…

Mitől változnak a sajtok színei?

Mitől változnak a sajtok színei? Mivel a sajtok előállításuk és érésük során különféle kezeléseken mennek keresztül! A színeket valójában természetes mikroorganizmusok, valamint festék, szén vagy akár viasz használata biztosítja. 1 / A természetes mikroorganizmusok által hozott színek Sok sajt esetében a kéreg természetes színt kap az érés során a spontán fejlődő jótékony mikroorganizmusoknak (baktériumok, élesztők,…

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?   Kicsik és nagyok egyaránt, szinte soha nem hagyják ki a lehetőséget, hogy ne tegyenek vidám megjegyzéseket a sajt lyukaira. Az egyik ilyen szórakoztató történet szerint egy kisegér az, amely lyukakat fúr a híres-nevezetes svájci Gruyère sajtba…  Komolyabbra fordítva a szót, a lyukak tudományos magyarázata van,…

Mitől barnul meg a sütés hatására a sajt?

Mitől barnul meg a sütés hatására a sajt? Amikor a sajt megpirul, megolvad és megbarnul! Magyarázatok: Sajt önmagában, egy egész kémia A tej nem csak egy finom fehér és krémes folyadék: számos táplálkozási elemet tartalmaz, köztük a kazeinek (fehérjék), a zsírok (lipidek) és a laktóz (szénhidrátok) a fő nagy molekulák. Ezek örök mozgásban, szuszpenzióban maradnak…

Mit jelent a természetesen laktózmentes

Mit jelent a természetesen laktózmentes   Évmilliókig ez volt a természetes, és a Föld népességének 65%: -a ma is laktóz-intoleráns, vagy ha úgy tetszik: felnőttkori laktáz-hiánnyal él.  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének az állásfoglalása ma is az, hogy az embereknek naponta fél liter tejet, vagy annak megfelelő kalcium tartalommal bíró tejterméket (sajtot, túrót, kefirt stb.) kellene fogyasztaniuk. …

Minden sajtnak megvan a maga kenyere!

Minden sajtnak megvan a maga kenyere!     Puha sajttészta, kemény sajttészta, krémsajt, kéksajt … Ennyi íz és sajt textúra mellett milyen hiba lenne, csak egy kenyeret kínálni mindhez! Kóstolási tippek az egyes sajtokhoz megfelelő kenyér megtalálásához.   Közös folyamat A kenyér és a sajt közös kézművese: az idő. Biztosítja a kovász erjedését és a…

Minden kezdet nehéz? Formáld a reggeled lazulósra

Minden kezdet nehéz? Formáld a reggeled lazulósra Végre itt a pihenés ideje, hát tegyél meg mindent, hogy valóban a feltöltődésé legyen a főszerep. Ébredés után vegyél elő egy nagy tálcát, és pakolj rá minden ételt, amit szemed- szád megkíván, majd bújj vissza a meleg ágyba. A britek egészen komoly reggelivel startolnak, szalonnás babbal, Kanadában a…

Milyen sajttálat készítsünk az ünnepekre?

Milyen sajttálat készítsünk az ünnepekre?    Nem mindig könnyű eltalálni, hogyan kell egy szép és jó sajttálat összeállítani az ünnepekre. Ezért kölcsönveszünk pár ötletet Alexandre Kipp –től , aki sajtszakértő és egy online weboldal üzemeltetője.     A sajtoknak bizony van szezonalitása Egész télen egy étvágygerjesztő sajttálról álmodozunk. De nem szabad elfelejtenünk, hogy mindegyiknek megvan…