A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon

A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon Egy erdélyi legenda szerint Cege községnek egykoron kegyetlen és gazdag uralkodója volt. Annak idején a helyiek éheztek, és ahhoz, hogy enni tudjanak, el kellett lopniuk a főúr sajtját, amit egy barlangban őrzött. Amikor odaértek, észrevették, hogy a sajt vöröses sárga lett a föld alatt, és furcsa illata volt.…

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok

Merész rablás – veszélyben a holland sajtok Nagyon szeretjük a sajtot, mint sokan mások, de fogalmunk sem volt arról, hogy mennyire hatalmas összeget kérhetnek egy-egy különlegesebb fajtáért a piacon, amíg nem hallottunk egy „merész” rablásról. A bűncselekmény Fijnaartban, egy észak-brabanti városban Hollandiában történt, ahol egy farmról szervezetten loptak el több sajtkorongot. Volt idő, amikor a…

Sajt Világnapja – Június 4

Sajt Világnapja – Június 4 A sajt ma már számtalan formában, ízben kapható, feldobja a legegyszerűbb recepteket, emeli a legfinomabb borok zamatát és szinte minden fogáshoz felhasználható. A sajt világszerte nyújt gasztronómiai élvezetet, világnapját június 4-én ünnepjük. Gombóc Artút csokiimádatához hasonlóan, a sajt lehet szögletes, kerek, ízesített, kemény vagy éppen lágy, de minden formában és…

Minden kezdet nehéz? Formáld a reggeled lazulósra

Minden kezdet nehéz? Formáld a reggeled lazulósra Végre itt a pihenés ideje, hát tegyél meg mindent, hogy valóban a feltöltődésé legyen a főszerep. Ébredés után vegyél elő egy nagy tálcát, és pakolj rá minden ételt, amit szemed- szád megkíván, majd bújj vissza a meleg ágyba. A britek egészen komoly reggelivel startolnak, szalonnás babbal, Kanadában a…

Falatnak áll a világ

Falatnak áll a világ Szendvicsek vs kanapék. A szendvics jellemzően két vagy több szelet kenyérből áll, amelyek között különböző feltétek vannak, például hús, sajt, zöldségek. A „szendvics” kifejezést John Montagunak, Sandwich 4. grófjának tulajdonítják, aki állítólag megparancsolta szolgáinak, hogy hozzanak neki húst két szelet kenyér között, hogy tányér használata nélkül folytathassa a szerencsejátékot. Ez a…

Levesben az erő – kínai barlangtól a modern konyháig

Levesben az erő – kínai barlangtól a modern konyháig Régi idők mondása volt egy illatos húsleves kanalazása közben, hogy ettől bizony a halottak is feltámadnak. Ez persze elsősorban a hússal főtt levesekre vonatkozott, de ma már tudjuk, hogy a zöldséggel, sajtokkal, tejszínnel főtt levesek is különlegesek. Ki találta fel a levest? Ha hihetünk a Harvard…

Mikrochipet ültetnek a világ leggyakrabban hamisított sajtjába

Mikrochipet ültetnek a világ leggyakrabban hamisított sajtjába A világ egyik leggyakrabban hamisított sajtja az olasz parmezán (Parmigiano Reggiano), amely a tésztás ételek és saláták elengedhetetlen kelléke. A parmezángyártók már egy évszázada küzdenek az olcsó utánzatok ellen, amelyek nem tartják be a valódi parmezán előállításához szükséges szigorú követelményeket. A hamisítványok kiküszöbölése érdekében nem rég azt találták…

A sajt, amit csalánlevélbe csomagolva érlelnek

A sajt, amit csalánlevélbe csomagolva érlelnek A „Cornish Yarg” vagy más néven „Cornwalli Yarg” egy félkemény, tehéntejből készült sajt, amelyet az angliai Cornwallban készítenek és az érlelés előtt csalánlevélbe csomagolnak. A sajtot egy újra felfedezett 17. századi recept ihlette, Catherine Mead és sajtkészítő csapata pedig évtizedeken át dolgoztak azon, hogy a modern ízlésnek megfelelőre alakítsák…